Skip to main content

Καμία επιθυμία για σεξουαλική επαφή. Γιατί;

Καμία επιθυμία για σεξουαλική επαφή. Γιατί;

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Λέξεις Κλειδιά :
Ειρήνη Χατζηαναγνώστου

Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου *

Όλοι οι άνθρωποι, άντρες και γυναίκες, μπορεί κάποια στιγμή στη ζωή τους να νιώσουν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία λόγω κούρασης, προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ή έλλειψης χρόνου. Μιλάμε όμως για διαταραχή όταν υπάρχει επίμονη και συνεχής μείωση ή απουσία σεξουαλικών φαντασιώσεων ή επιθυμίας για σεξουαλική δραστηριότητα. Στην περίπτωση της διαταραχής τα άτομα θα πρέπει να απευθυνθούν σε ψυχοθεραπευτή, αφού πρώτα έχουν αποκλεισθεί οι οργανικές αιτίες του προβλήματος.

Η Διαταραχή της Σεξουαλικής Επιθυμίας περιγράφει το μειωμένο σεξουαλικό ενδιαφέρον ενός ατόμου και την μη ανταπόκριση του στις σεξουαλικές προκλήσεις του συντρόφου του. Η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία είναι μια πολύ συχνή σεξουαλική διαταραχή, η οποία εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες και αποτελεί την πιο συχνή σεξουαλική δυσλειτουργία για την οποία οι γυναίκες ζητούν βοήθεια.

Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν τη μειωμένη σεξουαλική επιθυμία;

  • Ο πιο σημαντικός παράγοντας φαίνεται πως είναι τα προβλήματα στη σχέση με το σύντροφο. Τα προβλήματα επικοινωνίας, οι διαρκείς συγκρούσεις, η έλλειψη οικειότητας και συναισθηματικής εγγύτητας και ο ανεπαρκής χρόνος που περνάει το ζευγάρι μαζί, επιφέρουν προβλήματα σε όλες τις πτυχές της σχέσης και έτσι δεν θα μπορούσαν ν’ αφήσουν ανεπηρέαστη και τη σεξουαλική.
  • Η ανεσταλμένη σεξουαλική επιθυμία μπορεί, επίσης, να συμβεί σε άτομα που έχουν λάβει μια πολύ αυστηρή ανατροφή σχετικά με το σεξ. Για παράδειγμα, μια γυναίκα που ανατράφηκε με την αντίληψη ότι ο μοναδικός σκοπός της σεξουαλικής πράξης είναι η αναπαραγωγή, θα καταπιέζει τις ερωτικές της επιθυμίες.
  • Μια τραυματική σεξουαλική εμπειρία στο παρελθόν, όπως είναι για παράδειγμα ο βιασμός και η σεξουαλική κακοποίηση, μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη σεξουαλική επιθυμία ή και σεξουαλική αποστροφή (μια άλλη σεξουαλική δυσλειτουργία), σε πιο ακραία μορφή.
  • Άλλος παράγοντας μπορεί να είναι η ιδέα που έχει το άτομο για την εμφάνιση και το σώμα του. Αυτό παρουσιάζεται πολύ συχνά στις γυναίκες, ενώ στους άντρες συχνός είναι ο προβληματισμός για το μέγεθος του πέους.
  • Μείωση της επιθυμίας μπορεί να προκαλέσουνε ασθένειες όπως υπέρταση, παθήσεις του θυρεοειδούς, νεφρική ανεπάρκεια, καθώς και οι παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων όπως είναι τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιυπερτασικά και τα αντισυλληπτικά.
  • Ψυχολογικές καταστάσεις όπως η κατάθλιψη και το έντονο στρες, μπορεί να μειώσουν σημαντικά τη σεξουαλική επιθυμία.

Άλλοι παράγοντες μπορεί να είναι τα θρησκευτικά ταμπού, η υπερβολική εργασία, η έλλειψη ιδιωτικού χώρου, η παρατεταμένη αποχή από το σεξ, η έλλειψη εκπαίδευσης γύρω από το σεξ, η διαταραχή του σεξουαλικού προσανατολισμού και οι έντονες διαμάχες με τον/την σύντροφο.

Η ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση της διαταραχής αυτής εστιάζεται αρχικά στον εντοπισμό των παραγόντων που οδήγησαν στην εμφάνιση της συγκεκριμένης διαταραχής στο συγκεκριμένο άτομο. Σε κάποια ζευγάρια ίσως χρειάζεται και θεραπεία ζεύγους με κύριο στόχο της σεξουαλικής τους δραστηριότητα. Σε μια σχέση που και οι δυο σύντροφοι έχουνε μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, τότε αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα στη σχέση. Όταν όμως μόνον ο ένας έχει μειωμένη επιθυμία, ίσως ο άλλος να το εκλαμβάνει ως απόρριψη και τότε σίγουρα αυτό αποτελεί πρόβλημα στη σχέση των δυο ανθρώπων, αφού οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη συναισθηματική τους  απομάκρυνση. Σε αυτή την περίπτωση, η σχέση θ’ αποτελέσει το επίκεντρο της συζυγικής θεραπείας. Τα ζευγάρια θα διδαχθούν τρόπους επίλυσης των συγκρούσεων τους και τεχνικές επικοινωνίας που αποδεδειγμένα βελτιώνουν κάθε σχέση. Θα μάθουν να εκφράζουν τα συναισθήματα τους και να συζητούν τα προβλήματα τους, κάτι που πιθανόν δεν έκαναν προηγουμένως. Η εξασφάλιση ποιοτικού χρόνου ώστε το ζευγάρι να επενδύσει στη σχέση του, θα βελτιώσει τη συναισθηματική εγγύτητα, το αίσθημα οικειότητας και κατ’ επέκταση τη σεξουαλική επιθυμία.

 Η Διαταραχή της Σεξουαλικής Επιθυμίας παρουσιάζεται για να δείξει στο άτομο ότι κάτι συμβαίνει στο ίδιο ή στη σχέση του και πρέπει να του δώσει τη δέουσα σημασία. Αν το πρόβλημα της μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας, είτε βρίσκεστε σε σχέση, είτε είστε μόνη/μόνος, αποτελεί πρόβλημα στη σχέση σας ή στο να προχωρήσετε σε σχέση, τότε η βοήθεια από κάποιον ειδικό να είναι απαραίτητη στην περίπτωση σας. Μη ντρέπεστε να ζητήσετε τη βοήθεια που χρειάζεστε!


* Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών- εφήβων- ενηλίκων, και εξειδικευμένη στη Νόσο Alzheimer. Εργάζεται στο δικό της Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας «Ψυχή & Λόγος» στην οδό Καβέτσου 13, Μυτιλήνη. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2251104284. Περισσότερες πληροφορίες στο eirinichatzianagnostou.blogspot.gr

Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου αρθρογραφεί κάθε Παρασκευή στο Lesvosnews.net

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις