Ψυχολογία - Σχέσεις

20/02/2017 - 13:59

Η μια σχέση μετά την άλλη. Στο τέλος μοναξιά.

Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου *

Πολλές σχέσεις. Θυελλώδεις σχέσεις. Αλλεπάλληλες σχέσεις. Τελειώνει η μια και αρχίζει η άλλη. Αρχίζει η επόμενη πριν καν τελειώσει η προηγούμενη. Οξύμωρο, αλλά η ανάγκη πίσω από αυτή τη συμπεριφορά είναι η σταθερότητα και η δέσμευση.

Αν αυτό συμβαίνει και σε σένα θα έχεις παρατηρήσει ότι ενθουσιάζεσαι πολύ έντονα και πολύ γρήγορά. Ίσως από τις πρώτες μέρες να νιώθεις ότι αγαπάς τον σύντροφο σου και του το λες. Τον πνίγεις, όμως, και αυτός ο παρορμητισμός σου φέρνει τελικά τα αντίθετα αποτελέσματα. Τον απομακρύνεις. Γιατί του φαίνεται περίεργο να τον αγαπάς από τις πρώτες κιόλας μέρες. Και η αλήθεια είναι ότι είναι περίεργο. Στην ουσία δεν το αγαπάς. Απλά «πέφτεις με τα μούτρα» για να τον κρατήσεις. Φαίνεται πως χάνεις κάθε αίσθηση λογικής και παρασύρεσαι εντελώς από τα συναισθήματα σου. Τότε ο άλλος αρχίζει να απομακρύνεται κι εσύ φοβάσαι ότι θέλει να σε εγκαταλείψει. Αρχίζεις να τον τεστάρεις και να δοκιμάζεις τα όρια του. Και τότε, ναι, σ’ εγκαταλείπει. Νιώθεις μόνη και κενή και αμέσως ξεκινάς για την επόμενη σχέση. Θα επαναλάβεις το ίδιο μοτίβο. Θα έχεις τα ίδια αποτελέσματα. Ο άντρας θα σ’ εγκαταλείψει. Μόνη ξανά. Μακριά πλέον από το στόχο της σταθερότητας και της μόνιμης δέσμευσης.

Στη θέση της γυναίκας σαφώς και θα μπορούσε να είναι και ένας άντρας που προκαλεί όλη αυτή την αλληλουχία και τελικά μένει μόνος ενώ επιζητά απεγνωσμένα τη συντροφικότητα.

Φανερά, λοιπόν, στο παράδειγμα μας φαίνεται πως η γυναίκα αντιμετωπίζει δυσκολίες στον τρόπο που σχετίζεται. Με δυο λόγια, κουβαλάει μια πεποίθηση που της λέει ότι οι άνθρωποι που αγαπά θα την εγκαταλείψουν και θα μείνει μόνη. Και αυτό το αποτέλεσμα είναι που προκαλεί με την ίδια της τη συμπεριφορά. Τους κάνει να την εγκαταλείψουν. Ασυνείδητα φυσικά.

Πολλοί οι λόγοι που οδηγούν στη γένεση αυτής της πεποίθησης. Εκεί πίσω, στην παιδική ηλικία…στις πρώτες σχέσεις με τους γονείς σου. Κάτι έχεις βιώσει. Εγκατάλειψη; Απώλεια; Διαζύγιο των γονιών; Ή μήπως υπερπροστατευτικότητα απ’ τους γονείς σου που σ’ έκανε να πιστέψεις ότι δεν μπορείς να κάνεις τίποτα μόνη/ος σου και άρα πάντα χρειάζεσαι κάποιον δίπλα σου;

Ψάξε μέσα σου και στη ζωή σου να βρεις τις δικές σου αιτίες που σου προκαλούν αυτή τη συμπεριφορά και εν τέλει σου στερούν  μια υγιή σχέση που τόσο πολύ έχεις ανάγκη.


* Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών- εφήβων- ενηλίκων, και εξειδικευμένη στη Νόσο Alzheimer. Εργάζεται στο δικό της Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας «Ψυχή & Λόγος» στην οδό Καβέτσου 13, Μυτιλήνη. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2251104284. Περισσότερες πληροφορίες στο eirinichatzianagnostou.blogspot.gr

Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Δευτέρα στο Lesvosnews.net

Μοιράσου το άρθρο!