Εθισμός στο Διαδίκτυο - Γράφει η Μαρία Βερβέρη
Γράφει η Μαρία Βερβέρη*
Το διαδίκτυο έχει πλέον εισβάλλει για τα καλά στη ζωή μας, είναι η επανάσταση της εποχής μας. Αποτελεί το εργαλείο που μας ανοίγει τον δρόμο στη γνώση, στην ενημέρωση, στη ψυχαγωγία και μας οδηγεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Ωστόσο παγκοσμίως, ολοένα και περισσότερο αυξάνεται ο αριθμός των νέων οι οποίοι εθίζονται στην χρήση του διαδικτύου και του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Όσον αφορά τα δεδομένα στη χώρα μας, έρευνες δείχνουν ότι πάνω από το 18% των Ελληνόπουλων παρουσιάζουν περιοδικά ή συχνά προβλήματα σχετικά με την κατάχρηση του διαδικτύου (κατάσταση πριν από τον εθισμό), ενώ διαπιστώθηκε ότι 1% έχει ήδη εθιστεί στη χρήση του.
Πότε μιλάμε για πρόβλημα;
Πότε ο γονιός θα πρέπει να ανησυχήσει και να καταλάβει ότι το παιδί του αντιμετωπίζει πρόβλημα; Αν λοιπόν ένα παιδί βυθίζεται με τις ώρες στο διαδίκτυο και εξαιτίας του δεν βγαίνει καθόλου με τους φίλους του, δεν τρώει, δεν διαβάζει και πηγαίνει με το ζόρι στο σχολείο, τότε σίγουρα έχουμε μπροστά μας ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλύσουμε. Παρακάτω ακολουθούν αναλυτικότερα κάποια ενδεικτικά σημάδια που θα πρέπει να ανησυχήσουν τον γονιό:
- Το παιδί ξεχνιέται συχνά στον υπολογιστή και δεν έχει συναίσθηση του χρόνου που
αναλώνει σε αυτόν.
- Ασχολείται συνεχώς με το Internet ή με δραστηριότητες σχετικές με αυτό, παραμελώντας συχνά τις υποχρεώσεις του στο σπίτι και στο σχολείο.
- Προτιμά τα παιχνίδια στο διαδίκτυο, από το να συναντά φίλους του, με αποτέλεσμα να απομονώνεται.
- Πέφτει η απόδοση του στο σχολείο.
- Λειτουργεί αμυντικά και εχθρικά όταν κάποιος φέρνει τη συζήτηση στο θέμα του
διαδικτύου.
- Αντιδρά πολύ νευρικά θυμωμένα ή επιθετικά όταν κάποιος το διακόπτει από το παιχνίδι ή από τη συζήτηση που είχε online.
- Ξενυχτά συχνά για να μένει συνδεδεμένος / συνδεδεμένη στο διαδίκτυο.
- Λέει συχνά «καλά, θα παίξω μόνο ένα λεπτό ακόμη».
- Έχει πει αρκετές φορές συνειδητά ότι πρέπει να μειώσει τις ώρες που περνά συνδεδεμένο στο διαδίκτυο αλλά έχει αποτύχει να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα που όρισε μόνος / μόνη χωρίς καμία πίεση.
- Κρύβει από τους γονείς πόσες ώρες περνά στο διαδίκτυο και συχνά δεν το ομολογεί ούτε στον εαυτό του.
- Δείχνει άγχος, ανησυχία, εξάρσεις θυμού ή βίας ή καταθλιπτική συμπεριφορά όταν δεν παίζει στο διαδίκτυο.
Τέλος, οι γονείς πρέπει να συνειδητοποιήσουν δυο βασικά πράγματα. Πρώτον ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιούν το διαδίκτυο, καθώς αποτελεί κομμάτι της κουλτούρας των εφήβων και δεύτερον καμία απαγόρευση της χρήσης διαδικτύου δεν μπορεί να φέρει αποτέλεσμα, μιας και πλέον η πρόσβαση σε κάποιον υπολογιστή και συνεπώς στο διαδίκτυο είναι εύκολη υπόθεση. Καλό είναι, λοιπόν, οι γονείς να αφιερώνουν χρόνο στο διαδίκτυο μαζί με τα παιδιά τους έχοντας πάντα ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας μαζί τους. Ωστόσο, αν κρίνετε ότι τα παιδιά σας περνούν πολύ ώρα μπροστά στον υπολογιστή καλό είναι να ζητήσετε την γνώμη κάποιου ειδικού.
*Η Βερβέρη Μαρία είναι Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος (MSc Ψυχολογία Παιδιών και Εφήβων, University of Leiden, Ολλανδία) και εργάζεται στο ιδιωτικό της γραφείο, Καβέτσου 17, Μυτιλήνη (τηλ. 2251048933, 6945447016). Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το http://mariaververi.blogspot.gr/
Η Βερβέρη Μαρία αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Δευτέρα στο Lesvosnews.net