Skip to main content

Ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση των παιδιών…

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Λέξεις Κλειδιά :
Μαρία Βερβέρη

 

Γράφει η Μαρία Βερβέρη *

 H αυτοπεποίθηση αναφέρεται στη συναίσθηση της ικανότητας να ανταποκρίνεται κανείς στις απαιτήσεις της καθημερινότητας και η επίγνωση της σημαντικότητας του ως ιδιαίτερο πρόσωπο. Άτομα με υψηλή αυτοπεποίθηση σέβονται τον εαυτό τους, είναι σίγουρα για τις αποφάσεις τους, δέχονται την εποικοδομητική κριτική και έχουν συχνά περισσότερες επιτυχίες στη ζωή τους.
Άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση έχουν ελάχιστο αυτοσεβασμό, δε νιώθουν βέβαιοι για τις αποφάσεις και τις πράξεις τους, νιώθουν ανασφάλεια, τα παρατάνε εύκολα με τις πρώτες δυσκολίες, είναι ευαίσθητοι στην κριτική, κατηγορούν τους άλλους όταν αποτυγχάνουν, αισθάνονται ότι δεν αξίζουν και περιμένουν την αποτυχία.

            Η ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης του παιδιού σας μπορεί να δείχνει μια βαριά ευθύνη. Άλλωστε, το αίσθημα ότι αξίζω κάτι, βάζει τα θεμέλια για το μέλλον του παιδιού, καθώς προσπαθεί να δοκιμάσει καινούρια πράγματα μόνο του. Ο τρόπος που βλέπουν τα παιδιά μας (μικρά αλλά και μεγάλα) τον εαυτό τους καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και την ένταξη τους στον κόσμο. Παρακάτω, λοιπόν ακολουθούν κάποιες συμβουλές για το πως μπορούμε να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση των παιδιών μας:

1. Επαινείτε το παιδί σας.

2. Αφιερώστε χρόνο στο παιδί σας, όπου η προσοχή σας είναι αδιάσπαστα αφιερωμένη σ' αυτό.

 

3. Αποδεχτείτε το παιδί σας όπως είναι, με τις μοναδικές του ικανότητες, τα δικά του ταλέντα, τις δικές του προτιμήσεις.

4. Ποτέ μην προσβάλλετε το παιδί μπροστά σε άλλους και ποτέ μην το αποκαλείτε με υποτιμητικά ονόματα.

5. Υπομονή. Το παιδί χρειάζεται τον χρόνο του για να μάθει. Διδάξτε το να λέει συνέχεια στον εαυτό του: «Το να κάνω λάθη είναι φυσιολογικό. Έτσι μαθαίνω.»

6. Δώστε στο παιδί σας ευκαιρίες να αναλάβει πρωτοβουλίες και ευθύνη, να δημιουργήσει μόνο του, δώστε του την ευκαιρία να πετύχει! Διδάξτε το να λέει συνέχεια στον εαυτό του: «Μπορώ να τα καταφέρω.»

7. Μη μεταχειρίζεστε τα αδέρφια με διακρίσεις και μη συγκρίνετε το ένα παιδί με το άλλο.

 

8. Μην τρομάζετε το παιδί με καταστροφικά σενάρια για το μέλλον.

9. Φροντίστε να έχει κοινωνική ζωή και διασκέδαση και φίλους που του φέρονται καλά.

 

10. Προσπαθείτε να χαρακτηρίζετε τη συμπεριφορά του παιδιού κι όχι το ίδιο το παιδί, π.χ. «Είναι ανεύθυνο να γυρίζεις αργά χωρίς, να μας έχεις ειδοποιήσει", αντί για "Είσαι τελείως ανεύθυνος!»

 

11. Βοηθείστε το παιδί να δέχεται μαζί με τα προτερήματά του και κάποιες αδυναμίες του, κι έτσι σιγά σιγά θα μάθει να αγαπάει τον εαυτό σου. Εξηγείστε του πως όλοι έχουμε τα δυνατά και αδύνατα σημεία μας, ας μην το παροτρύνουμε να γίνει τέλειος, να είναι πάντα ο πρώτος και καλύτερος μαθητής στην τάξη.

 


* Η Μαρία Βερβέρη είναι Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος (MSc Ψυχολογία Παιδιών και Εφήβων, University of Leiden, Ολλανδία) και εργάζεται στο ιδιωτικό της γραφείο, Καβέτσου 17, Μυτιλήνη (τηλ. 2251048933, 6945447016). Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το http://mariaververi.blogspot.gr 

   Η Μαρία Βερβέρη  αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Δευτέρα στο Lesvosnews.net

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης