«Διαταραχή πανικού»: μια δυσάρεστη εμπειρία
Γράφει η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου *
Η κρίση πανικού είναι από τις πολύ δυσάρεστες εμπειρίες που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος στη ζωή του. Ή τουλάχιστον έτσι τη βιώνει ο πάσχων. Ίσως να είναι και έτσι. Είναι, ωστόσο, από τις απόλυτα θεραπεύσιμες διαταραχές και σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ας δούμε, όμως, τι είναι η διαταραχή πανικού και ποια είναι τα συμπτώματα της. Η διαταραχή πανικού είναι μια από τις αγχώδεις διαταραχές, στην οποία το άτομο αισθάνεται συχνά και απροσδόκητα φόβο χωρίς να υπάρχει σημαντικός λόγος. Αυτά τα συχνά ξεσπάσματα ονομάζονται κρίσεις πανικού. Πολλές και επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού αποτελούν τη διαταραχή πανικού. Μολονότι οι κρίσεις δεν διαρκούν πολύ, βιώνονται ως πολύ τρομακτικές και δίνουν την εντύπωση ότι μπορεί να κρατήσουν για πάντα, κάτι που φυσικά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συμβεί.
Οι κρίσεις πανικού, συνήθως, εμφανίζονται για πρώτη φορά σε νεαρή ηλικία, ανάμεσα στη 18- 35 έτη, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η έναρξη της στην παιδική ηλικία ή αργότερα από τα 35.
Τα συμπτώματα που την αποτελούν μπορεί να είναι σωματικά και γνωστικά. Κάποια από αυτά είναι: εφίδρωση, ταχυκαρδία, αίσθημα παλμών, τρέμουλο, βάρος ή πόνος στο στήθος, ναυτία, φόβος θανάτου, φόβος απώλειας ελέγχου ή τρέλας και πολλά άλλα.
Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι μια κρίση πανικού δεν είναι επικίνδυνη, δεν διαρκεί πολλή ώρα παρά μόνο μερικά λεπτά, και, όσο οδυνηρή κι αν σου είναι ως εμπειρία, μπορείς σίγουρα να την αντέξεις.
Επειδή στην κρίση πανικού υπάρχουν αρκετά συμπτώματα που σχετίζονται με την καρδιά, πολλά άτομα συγχέουν τα συμπτώματα αυτά με τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής. Πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο έπειτα από ιατρικό έλεγχο κι αν όλα είναι εντάξει τίθεται η διάγνωση της διαταραχής πανικού. Η διαταραχή πανικού σε καμία περίπτωση δεν προκαλεί καρδιακή προσβολή.
Μια σημαντική συνέπεια της διαταραχής πανικού είναι η αγοραφοβία. Αυτό σημαίνει ότι το άτομο που βιώνει κρίσεις πανικού αρχίζει να αποφεύγει τις καταστάσεις που τις πυροδοτούν. Για παράδειγμα, ένα άτομο που έπαθε την πρώτη του κρίση μέσα στο λεωφορείο αρχίζει να αποφεύγει όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς από φόβο μη του συμβεί ξανά κάποια κρίση ή μη τυχόν και δεν υπάρχει έξοδος διαφυγής αν αισθανθεί δυσφορία.
Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που εμφανίζουν κρίσεις πανικού είναι πολύ πιθανό ν’ αρχίσουν να περιορίζουν τις δραστηριότητες τους επειδή φοβούνται μια νέα κρίση. Κάποιοι εγκαταλείπουν τις δραστηριότητες τους, τα χόμπι τους, μέχρι και την εργασία τους. Αυτά αποτελούν συμπτώματα της αγοραφοβίας.
Να θυμάσαι:
- Οι κρίσεις πανικού δεν είναι επικίνδυνες.
- Μετά από ελάχιστα λεπτά τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν.
- Τίποτα κακό δεν πρόκειται να πάθεις από την κρίση πανικού.
- Δεν θα πάθεις καρδιακή προσβολή.
- Όσο αποφεύγεις μεγαλώνεις το πρόβλημα.
Μην κατηγορείς τον εαυτό σου αν δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα σου μόνος σου. Οι περισσότεροι άνθρωποι που βιώνουν κρίση πανικού χρειάζονται βοήθεια από ειδικό.
* Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών- εφήβων- ενηλίκων, και εξειδικευμένη στη Νόσο Alzheimer. Εργάζεται στο δικό της Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας «Ψυχή & Λόγος» στην οδό Καβέτσου 13, Μυτιλήνη. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2251104284. Περισσότερες πληροφορίες στο eirinichatzianagnostou.blogspot.gr
Η Ειρήνη Χατζηαναγνώστου αρθρογραφεί κάθε δεύτερη Δευτέρα στο Lesvosnews.net