Μοιραία…σύνδρομα!
Πολλοί άνδρες έχουν το σύνδρομο του φόβου, όταν δουν μια γυναίκα που τους ενδιαφέρει, διστάζουν να κάνουν το πρώτο βήμα. Οι γυναίκες όμως το περιμένουν, γιατί κολακεύονται με το ενδιαφέρον που τις δείχνουν. Αν και στην εποχή μας πολλές γυναίκες φλερτάρουν ανοιχτά τους άνδρες, οι περισσότερες δε θα εκτιμήσουν εκείνον που περιμένει από τη γυναίκα να κάνει κάτι.
Η πρώτη κουβέντα που θα ξεστομίσει ο άνδρας όταν πλησιάσει τη γυναίκα μπορεί να είναι καθοριστική για την πορεία της γνωριμίας. Κάποιοι πάσχουν από το σύνδρομο της ατάκας, λένε γλυκανάλατες και πολυχρησιμοποιημένες φράσεις που προκαλούν δυσφορία και αποστροφή. Αυτοί οι άνθρωποι δε θα καταλάβουν ποτέ πως όσο πιο απλός και φυσικός είναι ο τρόπος προσέγγισης, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να ξεκινήσει η πρώτη αναγνωριστική συζήτηση.
Στην πρώτη συζήτηση υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο άνδρας να κάνει ένα μεγάλο λάθος. Ανεξάρτητα από την παιδεία ή την κοινωνική του θέση, πάσχει από το σύνδρομο του παγωνιού, του αρέσει να προβάλει τον εαυτό του και τα επιτεύγματά του. Συνήθως κάνει έναν εντυπωσιακό μονόλογο, με τον οποίο καταπνίγει τον ενθουσιασμό της γυναίκας, αφού φαίνεται να μην της δίνει τη σημασία που περίμενε εκείνη. Γιατί και η γυναίκα πάσχει από το σύνδρομο της πριγκιποπούλας, θέλει να δείχνει ο άνδρας ταπεινός ιππότης που τη λατρεύει, θέλει να μαντεύει τις διαθέσεις και τις ανάγκες της και φυσικά να την ακούει.
Η γυναίκα που επιθυμεί να ανάψει τη φλόγα στον άγνωστο που της μιλάει για τον εαυτό του, κατεβαίνει από τον πριγκιπικό της θρόνο, τον ακούει με προσοχή και του κάνει ερωτήσεις, αυτό εκλαμβάνεται ως ειλικρινές ενδιαφέρον. Από την άλλη πλευρά ο άνδρας που θέλει να γοητεύσει μια γυναίκα, την αφήνει να μιλήσει, κοιτάει τις εκφράσεις, το βλέμμα της και δίνει την εντύπωση ότι κρέμεται από τα χείλη της. Αυτές οι ενέργειες δείχνουν στη γυναίκα ότι την εκτιμά ως προσωπικότητα, ότι ενδιαφέρεται αληθινά και ότι δε μένει απλά στην εξωτερική της εμφάνιση. Έτσι, θα υπάρχει συνέχεια στη γνωριμία.
Όμως, ο άνδρας δε θα πρέπει να ξεχνάει πως πολλές γυναίκες πάσχουν επιπλέον από το σύνδρομο της Σταχτοπούτας. Δηλαδή έχουν μια εμμονική επιθυμία να βρουν τον τέλειο πρίγκιπα που θα δώσει νόημα στη ζωή τους, που θα στηρίζονται πάνω του, που θα τις σώσει από τα αδιέξοδα και θα τις οδηγήσει στο παλάτι της ευτυχίας. Πρόκειται για μια πεποίθηση που καλλιεργείται την περίοδο των παιδικών χρόνων και περνάει στο υποσυνείδητο ως πρότυπο.
Για να ζήσουν η Σταχτοπούτα και ο πρίγκιπας καλά κι εμείς καλύτερα, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κανένας πρίγκιπας δεν μπορεί να εξαφανίσει τα προβλήματα. Άλλωστε κι ο αυτός έχει δικά του προβλήματα και για να γίνει βασιλιάς χρειάζεται δίπλα του μια δυναμική γυναίκα που θα τον στηρίζει στα δύσκολα με λόγια αλλά και με πράξεις.
Επισημαίνω ότι το σύνδρομο της σταχτοπούτας περιγράφτηκε από την ψυχοθεραπεύτρια Colette Dowling και αναφέρεται στην ασυνείδητη επιθυμία της γυναίκας για συναισθηματική και οικονομική εξάρτηση από τον άνδρα. Τα υπόλοιπα σύνδρομα τα εφηύρα εγώ για το συγκεκριμένο άρθρο.
* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosnews.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα