Η Σελήνη παραμένει σιωπηλή και μυστήρια!
Η ροζ πανσέληνος μας έβγαλε λίγο από τη ρουτίνα που μας επιβλήθηκε λόγω κορονοϊού, μας έκανε να στρέψουμε τα βλέμματα στον ουρανό και να θαυμάσαμε την αίγλη, τη λάμψη και τη φωτεινότητά της! Αν και στην εποχή μας γνωρίζουμε πολλά για τον δορυφόρο της Γης, δεν παύει να δημιουργεί ένα μυστήριο.
Οι πρόγονοί μας πίστευαν πως η Σελήνη συμβολίζει την πύλη για την απόκρυφη φύση του ανθρώπου, γι’ αυτό συνδέεται με το υποσυνείδητο. Κάθε Νέα Σελήνη σχετίζεται με ένα τέλος που σηματοδοτεί μια νέα αρχή και κάθε πανσέληνος συμβολίζει την ισχύ, την κορύφωση της ενέργειας, την ολότητα.
Στην ελληνική μυθολογία η Σελήνη είναι κόρη του τιτάνα Υπερίωνα και αδερφή του Ήλιου, ο οποίος τη φωτίζει αιώνια. Το όνομά της προέρχεται από τη λέξη σέλας που σημαίνει φως. Στους ανθρώπους άλλες φορές εμφανιζόταν φιλική και τους ενθουσίαζε κι άλλες φορές απόκοσμη με τις εκλείψεις της και τους τρομοκρατούσε. Η Σελήνη έπαιζε ουσιαστικό ρόλο στην καθημερινότητά τους. Παρατηρώντας την λάμβαναν μηνύματα για τον καιρό. Πράγματι, η Σελήνη φαίνεται να αλλάζει χρώματα ανάλογα με τον τύπο των νεφών που βρίσκονται στα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Το φωτοστέφανο αποτελεί έναν ακόμη καιρικό δείκτη και προάγγελο καταιγίδας, διότι εμφανίζεται όταν στρώματα νεφών βρίσκονται σε ύψος 6-10 χιλιομέτρων και αποτελούνται από κρυστάλλους πάγου, οι οποίοι λειτουργούν σαν πρίσματα για το σεληνόφως.
Είναι άπειρες οι δοξασίες για το φεγγάρι μας. Κάποιοι έχουν συσχετίσει την πανσέληνο με την μάγισσα που θα βγει να μαζέψει τα βότανά της, θα γυρίσει στο καλύβι της όπου την περιμένει η μαύρη γάτα της και θα αρχίσει τα ξόρκια και τη δημιουργία φίλτρων. Θεωρούμε ότι είναι παραμύθι αλλά ακόμη και σήμερα οι παγανιστές και όσοι ασχολούνται με τη Wicca, αναμένουν την πανσέληνο για να κάνουν συγκεκριμένες τελετές.
Άλλοι πιστεύουν ότι ο κόσμος «σεληνιάζεται» και μπορεί να περιέλθει σε μια πιο επιθετική κατάσταση. Αυτή η πίστη είναι αποτυπωμένη στη παράδοση των λαών με τον μύθο του λυκανθρώπου, ο οποίος συμβολίζει τον άνθρωπο που εκδηλώνει τα βαθύτερα και άγρια ένστικτά του τη βραδιά της πανσελήνου. Πράγματι, υπάρχουν κάποιες έρευνες που υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκειά της οι διαπροσωπικές σχέσεις γίνονται εύθραυστες και ότι η εγκληματικότητα, οι αυτοκτονίες τα ψυχωσικά επεισόδια και άλλα «περίεργα» φαινόμενα αυξάνονται. Όμως, οι περισσότερες επιστημονικές έρευνες έχουν βρει ως μόνη σχέση της πανσελήνου και της εγκληματικότητας τη μεγαλύτερη φωτεινότητα. Φυσικά, υπάρχει και η μελατονίνη, μια ουσία που επιταχύνει την επέλευση του ύπνου και έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως φάρμακο για την αντιμετώπιση της αϋπνίας. Το σκοτάδι διεγείρει την έκκριση μελατονίνης, ενώ το φως την καταστέλλει. Έτσι, γινόμαστε πιο νευρικοί σε κάθε πανσέληνο γιατί εκκρίνεται μικρότερη ποσότητα μελατονίνης και δεν κοιμόμαστε καλά.
Ομάδες επιστημόνων, που συνεργάστηκαν ανεξάρτητα από τη NASA, αναφέρουν την εμφάνιση φώτων και αντικειμένων στην επιφάνεια της Σελήνης. Οι αναφορές αυτές την κάνουν ακόμη πιο αινιγματική. Η φαντασία καλπάζει αν σκεφτούμε τα αστρονομικά ποσά που ξοδεύτηκαν για να μελετηθεί ο δορυφόρος μας και την εκνευριστική σιωπή που επικράτησε μετά την ολοκλήρωση του διαστημικού προγράμματος «Απόλλων».
Η Σελήνη προκαλεί παλίρροια και άμπωτη στη θάλασσα. Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από 75% νερό αλλά οι επιστήμονες επιμένουν ότι δεν μας επηρεάζει καθόλου. Αν δεν συμφωνείς μαζί τους, γίνε ο ίδιος ερευνητής και διατήρησε ένα καθημερινό ημερολόγιο παρακολουθώντας τις φάσεις της και καταγράφοντας τους ρυθμούς σου. Γράψε για την όρεξη, τον ύπνο, τη δημιουργικότητα, τη διαύγεια, την ευερεθιστότητα, τα όνειρα και ό,τι νομίζεις εσύ πως θες να εξετάσεις.
Μάθε τις φάσεις της Σελήνης, είναι μια ευκαιρία να εξέρχεσαι από τις καθημερινές γήινες καταστάσεις και να έχεις μια μεγαλύτερη προοπτική του σύμπαντος. Και το κυριότερο, σου θυμίζει συνεχώς πως τα πάντα είναι μια φάση, όλα αλλάζουν και μετασχηματίζονται!
---
* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosnews.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα"-