Η γυναίκα έχει ανάγκη για επικοινωνία και κατανόηση
H εποχή μας ζητάει πάρα πολλά από τη γυναίκα: να είναι επιτυχημένη στη δουλειά της, να είναι καλή μητέρα και νοικοκυρά, να ανταποκρίνεται με τρυφερότητα στα παιδιά και θηλυκότητα στο σύζυγο, να έχει ωραίο σώμα και αψεγάδιαστο πρόσωπο. Σήμερα οι γυναίκες που δεν εργάζονται νιώθουν άβολα και αμήχανα, όταν τις ρωτούν τι επάγγελμα κάνουν. Για πρώτη φορά λοιπόν η γυναίκα έχει μεγαλύτερη ανάγκη για στήριξη από ποτέ.
Χρειάζεται να συζητάει τις απογοητεύσεις που ένιωσε στη δουλειά της, να μιλάει για τα προβλήματα του σπιτιού και θέλει από τον άντρα να την ακούει με προσοχή και να δείχνει ότι την κατανοεί. Ο άντρας δεν το καταλαβαίνει αυτό γιατί όταν ο ίδιος έχει προβλήματα, απομονώνεται και προτιμά να τα λύνει μόνος του. Αντί να τα συζητήσει μπορεί να πάει να παίξει μπάσκετ, να περπατήσει, να οδηγήσει το αυτοκίνητο ή τη μηχανή και με αυτό τον τρόπο τακτοποιεί τις σκέψεις του!
Επειδή οποιοσδήποτε άλλος τρόπος αντιμετώπισης προβλημάτων δεν είναι συμβατός με το software που υπάρχει στον εγκέφαλό του, όταν η γυναίκα παραπονιέται, θεωρεί ότι κατηγορεί αυτόν. Αρχίζει να πιστεύει ότι δεν είναι ευχαριστημένη με αυτά που της προσφέρει και του ζητάει περισσότερα από αυτά που εκείνος είναι σε θέση να της δώσει. Το αποτέλεσμα είναι να κλείνεται στον εαυτό του, με συνέπεια η γυναίκα να αμφιβάλλει για την αγάπη του και να γίνεται όλο και λιγότερο δοτική στη σχέση. Αυτή η αμφίδρομη αντίδραση θα οδηγήσει στο τέλος της σχέσης.
Η συζήτηση με τον άντρα εξασφαλίζει την ηρεμία της γυναίκας, την ασφάλειά της και τη σύνδεση μαζί του. Όμως ο άντρας όταν ακούει ότι υπάρχει πρόβλημα, ενεργοποιείται κάποια αχαρτογράφητη ακόμα περιοχή του εγκεφάλου του, που παράγει μια λίστα από πιθανές λύσεις. Όταν η γυναίκα φαίνεται να μην τις λαμβάνει υπόψη και εξακολουθεί να συζητάει το ίδιο πρόβλημα, εκείνος νιώθει ανίκανος να τη βοηθήσει. Ωστόσο η γυναίκα δε χρειάζεται απαραίτητα κάποια λύση στο πρόβλημα που συζητάει. Απλά εκφράζοντάς το, αντιμετωπίζει πιο ρεαλιστικά και λογικά την κατάσταση. Αυτός είναι ο τρόπος της γυναίκας να τακτοποιεί τις σκέψεις της!
Όλα αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι ο άντρας κάνει ένα πράγμα τη φορά και ενεργοποιείται ένα ημισφαίριο του εγκεφάλου του. Αντίθετα, εμείς οι γυναίκες μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα χρησιμοποιώντας και τα δύο ημισφαίρια. Αυτό δε μας κάνει πιο έξυπνες αλλά λόγω αυτής της διαφοράς δημιουργούνται σημαντικά ρήγματα στη σχέση παρόλο που και οι δύο κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν ο ένας για τον άλλον.
Πάντως σε περίπτωση καβγά, θα ήταν καλό να κάνει το πρώτο βήμα ο άντρας, αφήνοντας τον εγωισμό στην άκρη και να παροτρύνει τη γυναίκα να μιλήσει. Εκείνη θα νιώσει ότι την αγαπά και θα του ανοιχτεί με καλή διάθεση. Με αυτόν τον απλό τρόπο, μπορούν όλες σχεδόν οι σχέσεις να γίνουν μακροχρόνιες!
------------
* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosenws.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα"