Διαταραχές προσωπικότητας και ερωτικές σχέσεις
Για πολλούς είναι δύσκολο να δεχτούν ότι η ικανότητά μας να νιώθουμε, οι επιθυμίες μας, οι ενδόμυχες αγωνίες και οι φόβοι μας αποτελούν απλώς μια εγκεφαλική λειτουργία. Πρόσφατες μελέτες με τη μέθοδο της τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET) δείχνουν ότι τα συναισθήματα σχετίζονται με μια περιοχή του εγκεφάλου που λέγεται μεταιχμιακό σύστημα.
Οποιαδήποτε διατάραξη στην περιοχή αυτή του εγκεφάλου μπορεί να επιφέρει διαταραχή του συναισθήματος, επομένως και διατάραξη στις διαπροσωπικές σχέσεις του ατόμου. Κάποιοι δυσκολεύονται πολύ να έχουν μια επιτυχημένη ερωτική σχέση και άλλοι δεν τα καταφέρνουν ποτέ στη ζωή τους. Πριν αρχίσουν να αποδίδουν ευθύνες στην κακή τους τύχη, καλό θα ήταν να αναρωτηθούν αν οι ίδιοι ή οι σύντροφοί τους έχουν στοιχεία από κάποια διαταραχή προσωπικότητας.
Ακολουθούν μερικά μόνο στοιχεία από ορισμένες διαταραχές αλλά σίγουρα μπορεί να γίνει κατανοητό γιατί κάποιοι έχουν να διηγούνται μόνο αποτυχημένες ερωτικές ιστορίες.
Άτομα με μεταιχμιακή διαταραχή έχουν την τάση να δημιουργούν έντονες και χαώδεις σχέσεις. Παρουσιάζουν μεγάλη συναισθηματική αστάθεια που συνοδεύεται με σεξουαλική ασυδοσία αλλά και με κατάχρηση ουσιών. Δυσκολεύονται να ελέγξουν το θυμό τους, περνούν απότομα από την εξιδανίκευση στην υποτίμηση, συνήθως είναι κτητικοί και κάνουν το σύντροφό του να ασφυκτιά.
Αντίθετα στην αποφευκτική διαταραχή το άτομο είναι απρόθυμο να εμπλακεί σε νέες δραστηριότητες διότι το φέρνουν σε δύσκολη θέση. Στην παραληρητική διαταραχή κυριαρχεί η ιδέα ότι ο σεξουαλικός σύντροφος του ατόμου το απατά.
Άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή είναι επικεντρωμένα μόνο στις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες παρουσιάζοντας αλαζονική και υπεροπτική συμπεριφορά χωρίς να ενδιαφέρονται καθόλου για τα συναισθήματα του συντρόφου τους. Χρειάζονται όλα όσα μπορεί να τους δώσει κανείς και κυρίως το θαυμασμό για την ευάλωτη εικόνα τους. Δε θα παραδεχτούν ποτέ τα λάθη τους, δε θα ζητήσουν ποτέ συγγνώμη και συχνά χρησιμοποιούν μεγαλόσχημα λόγια όπως: «κανείς δε θα σε αγαπήσει όπως εγώ». Άτομα με δραματική διαταραχή θεωρούν τις σχέσεις τους με τους άλλους περισσότερο στενές από όσο είναι στην πραγματικότητα και εμφανίζουν υπερβολική έκφραση συναισθημάτων ξεσπώντας συχνά σε κλάματα.
Το να βρούμε λοιπόν το άτομο που θα αγαπήσουμε και θα μας αγαπήσει πιστεύουμε ότι είναι η μόνη δυσκολία και ότι η αγάπη είναι κάτι εύκολο. Δυστυχώς όμως δε συνειδητοποιούμε ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, αφού τον άνθρωπο που ερωτευόμαστε τον γνωρίζουμε τόσο λίγο, όσο και τον εαυτό μας.
Απόσπασμα από το βιβλίο μου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός
* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosenws.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα