Αυτοπειθαρχία, βασικό εργαλείο επιτυχίας!
Μια κινέζικη παροιμία λέει: «στην επιδημία πανούκλας 5,000 άνθρωποι πεθαίνουν από την αρρώστια και 50,000 από το φόβο τους». Περιγράφει αυτό ακριβώς που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα με τον κορονοϊό. Βλέπουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να ελέγξουν τη φοβία τους για τον ιό και εμφανίζουν υστερία και ψυχαναγκασμούς. Άλλοι πειθαρχούν απόλυτα με τους κανονισμούς και φυσικά είναι κι εκείνοι που αδυνατούν να συμμορφωθούν με τα μέτρα, γιατί αισθάνονται καταπιεσμένοι και στερημένοι ή διότι δεν αντιλαμβάνονται την επικινδυνότητα της κατάστασης.
Σε κανέναν δεν αρέσει να κλείνεται στο σπίτι, η παρόρμηση και η λήψη βραχυχρόνιας ευχαρίστησης είναι φυσιολογικό να υπάρχουν στους ανθρώπους. Όμως η αποτυχία να κρατήσει κανείς την παρορμητικότητά του υπό έλεγχο, είναι δυσλειτουργία. Από κάποιους ανθρώπους φαίνεται να απουσιάζει παντελώς η αυτοπειθαρχία, δηλαδή η ικανότητα να καθυστερεί κανείς την άμεση ευχαρίστηση με σκοπό μια μελλοντική μεγαλύτερη ανταμοιβή. Αυτά τα άτομα συνήθως αποτυχαίνουν στις διαπροσωπικές σχέσεις τους αλλά και στον επαγγελματικό τομέα.
Αυτό αποδείχθηκε με ένα πολύ γνωστό πείραμα ψυχολογίας κατά το οποίο οι ερευνητές άφηναν μικρά παιδιά μόνα τους σε ένα κλειστό δωμάτιο δεκαπέντε λεπτά. Έβαζαν μπροστά τους μια λιχουδιά και τους έλεγαν πως αν δεν έτρωγαν τη λιχουδιά, θα τους έδιναν άλλη μία. Ο σκοπός ήταν να ανακαλύψουν σε ποια ηλικία αναπτύσσεται η ικανότητα να αντιστεκόμαστε στην παρόρμηση. Το πείραμα είναι απλό αλλά η έρευνα στα ίδια άτομα, χρόνια αργότερα, έφερε στην επιφάνεια στοιχεία που συντάραξαν την επιστημονική κοινότητα. Βρέθηκε πως τα παιδιά που αντιστάθηκαν στη λιχουδιά ήταν επιτυχημένα και απολάμβαναν καλύτερη ποιότητα ζωής σε σχέση με εκείνα που έφαγαν αμέσως το γλύκισμα. Συνεπώς, η αυτοπειθαρχία αποτελεί καλύτερο δείκτη πρόβλεψης για μια επιτυχημένη ζωή παρά ο δείκτης ευφυΐας.
Όποιος έχει αυτοέλεγχο, είναι πιο ήρεμος, πιο αποτελεσματικός, πιο αποφασιστικός και πιο θετικός στην οικογένεια και στη δουλειά του. Αντίθετα, όποιος είναι παρορμητικός και έχει εκρήξεις συναισθημάτων, έχει προβλήματα στις προσωπικές σχέσεις του και είναι λιγότερο σεβαστός στο επαγγελματικό περιβάλλον του.
Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τι χρειάζεται να κάνουμε ώστε να πετύχουμε αυτό που επιθυμούμε. Συνήθως όμως δεν έχουμε την υπομονή και δεν μπορούμε να επιβληθούμε στον εαυτό μας. Πολλές φορές χρειάζεται να γίνει μια απρόσμενη αλλαγή στη ζωή μας για να επιτύχουμε την αυτοπειθαρχία. Βέβαια, το να αλλάζουμε συνήθειες, συχνά πονάει πολύ. Και φυσικά οι αλλαγές δεν έρχονται από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται να δουλεύουμε σταδιακά, ξεκινώντας από το λίγο και αυξάνοντας καθημερινά την ικανότητά μας να αντέχουμε σε όλο και μεγαλύτερους πειρασμούς.
Η αυτοπειθαρχία είναι απολύτως απαραίτητη για να πετύχει κανείς ό,τι ονειρεύεται. Για την επίτευξη χρειάζεται να κάνουμε πράγματα που δεν τα θεωρούμε εύκολα και θα προτιμούσαμε να τα αναβάλουμε. Όμως κάθε αδυναμία ή αναβολή ενισχύει τις αρνητικές πεποιθήσεις ότι τελικά δεν θα τα καταφέρουμε. Επίσης, η ανυπομονησία μπλοκάρει τη διαδικασία. Είναι σαν να θέλουμε να χάσουμε οκτώ κιλά σταματώντας το φαγητό για τρεις μέρες, βλέπουμε ότι αυτό δε γίνεται, απογοητευόμαστε και σταματάμε την προσπάθεια!
Αυτό που ζούμε τώρα με τον κορονοϊό και το σύνθημα «Μένουμε σπίτι», θα μπορούσαμε να το βιώσουμε ως μια άσκηση αυτοσυγκράτησης, αυτοελέγχου και αυτοπειθαρχίας. Το μόνο βέβαιο είναι ότι στο τέλος θα νιώθουμε κυρίαρχοι του εαυτού μας και οι προσπάθειές μας θα ανταμειφθούν με το πολυτιμότερο αγαθό, την υγεία τη δική μας και των αγαπημένων μας!
* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και αρθρογραφεί κάθε Τετάρτη στο Lesvosnews.net στη στήλη "Η αλχημεία του έρωτα"