Skip to main content
|

Τιμητική παρουσίαση του έργου των Μιχάλη Λιαρούτσου και Ελευθερίας Παρασκευαΐδου

Τιμητική παρουσίαση του έργου των Μιχάλη Λιαρούτσου και Ελευθερίας Παρασκευαΐδου
Τιμητική παρουσίαση του έργου των Μιχάλη Λιαρούτσου και Ελευθερίας Παρασκευαΐδου
Τιμητική παρουσίαση του έργου των Μιχάλη Λιαρούτσου και Ελευθερίας Παρασκευαΐδου
Τιμητική παρουσίαση του έργου των Μιχάλη Λιαρούτσου και Ελευθερίας Παρασκευαΐδου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Ημερομηνία Εκδήλωσης :

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του Κ.Κ.Ε. διοργανώνει την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο θεατράκι τού ΦΟΜ, τιμητική παρουσίαση του συγγραφικού έργου των μελών της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου Ελευθερίας Παρασκευαΐδου - Λιαρούτσου και Μιχάλη Λιαρούτσου.

 


 

Ο Μιχάλης Λιαρούτσος γεννήθηκε το 1921 στην Τήνο. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση από τις αρχές του 1942, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ Νέων αρχικά και της ΕΠΟΝ αργότερα. Αναδείχτηκε σε στέλεχος της ΕΠΟΝ (Γραμματέας Τομέα Ανατολικών Συνοικιών Αθήνας στην Κατοχή και Γραμματέας της ΕΠΟΝ Περιοχής Αιγαίου στον Εμφύλιο).

Είναι συγγραφέας των παρακάτω επτά μυθιστορημάτων και δυο ποιητικών συλλογών: 1. Το ’48 χωρίς φεγγάρι (Σύγχρονη Εποχή, Α΄ έκδοση 1986, Β΄ έκδοση 1988 και Εντός Γ΄ έκδοση 2008). Το μυθιστόρημα αυτό βραβεύτηκε με το Βραβείο Μενέλαου Λουντέμη από την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών το 1988.

 2. Τελειώνοντας ο Δεκέμβρης (Σύγχρονη Εποχή 1987, Εντός 2000 νέα έκδοση συμπληρωμένη). 3. Στης δύσης την αντιφεγγιά (Μοχλός 1994, Εντός 2012). 4. «Των εν ερημίαις και όρεσι…» (Εντός 1996). 5. δρόμοι παλιοί (Εντός 1998). 6. Αναζητώντας τη Βερόνικα (Εντός 2003, Α΄ και Β΄ έκδοση). 7. Στη δίνη του εμφυλίου. Μέρες του ’45, ’46, ’47. (Εντός 2007). 8. Από ώρας πρώτης έως Ενάτης. Ποιήματα. (Εντός 2004).

9. Τινά εκ των ένδον. Ποιήματα. (Εντός 2006).

Η Ελευθερία Παρασκευαΐδου-Λιαρούτσου γεννήθηκε στη Χαλκιδική το 1924, αν και επίσημα φέρεται γεννημένη στη Μήθυμνα της Λέσβου. Οι γονείς της ήταν πρόσφυγες Μικρασιάτες. Το 1957 παντρεύτηκαν με το Μιχάλη Λιαρούτσο, με τον οποίο τους συνέδεσαν κοινοί αγώνες κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου στη Λέσβο. Υπήρξε ενεργό μέλος του γυναικείου κινήματος. Επί πολλά χρόνια ήταν Πρόεδρος του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών Παγκρατίου. Το πρώτο μυθιστόρημά της, «Με τα φτερά της αθωότητας», κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Εντός» το 1999 και ακολούθησαν διαδοχικές εκδόσεις του το 2000, το 2002, το 2003, 2004 και 2009. Το 2002 κυκλοφόρησε και πάλι απ’ τις εκδόσεις «Εντός» το δεύτερο μυθιστόρημά της, «Μαντώ, με της ψυχής τα μάτια» που επανεκδόθηκε το 2003 και το 2004. Το 2004 και πάλι απ’ τις εκδόσεις «Εντός» κυκλοφόρησε το τρίτο μυθιστόρημά της «Ερμίνα. Χαμόγελο στο αύριο.» Είχε ασχοληθεί και με την ποίηση, αλλά τα ποιήματά της παρέμειναν ανέκδοτα. Στις 16 Ιουνίου 2012, αφού ήταν καθηλωμένη για αρκετό καιρό στο κρεβάτι του πόνου εξαιτίας μιας σπονδυλίτιδας που την ταλαιπωρούσε από μικρή, άφησε τη στερνή της ανασαιμιά στην Αθήνα, όπου και αναπαύεται στο Κοιμητήριο της Καισαριανής.

Το λογοτεχνικό τους έργο αντλεί τους «μύθους» του από την κατάμεστη εμπειριών βιωματική τους νεότητα, την οποία στιγμάτισαν ανεξίτηλα τα δραματικά γεγονότα της Κατοχής, της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου. Ανασταίνει την τραγική αυτή εποχή και την ηρωική αλλά σακατεμένη γενιά της, που είδε τις θυσίες και τα όνειρά της να τσακίζονται μετά τη στρατιωτική ήττα, αλλά έμεινε για πάντα δικαιωμένη ηθικά απέναντι στις μελλοντικές γενιές για το υψηλό ήθος του αγώνα της και για την πίστη της στις επιταγές και τις προσδοκίες του λαού, που την πίστεψε και στήριξε τις προσδοκίες του σ’ αυτήν.

Για την Ελευθερία Παρασκευαΐδου-Λιαρούτσου θα μιλήσει ο Δημήτρης Πατίλας και για το Μιχάλη Λιαρούτσο ο Παναγιώτης Μ. Κουτσκουδής.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία