Τα σαντούρια του Αναγνωστηρίου Αγιάσου σε CD
Μετά το θάνατο του Χαρίλαου Ρόδανου το 2003, το Αναγνωστήριο Αγιάσου έριξε περισσότερο βάρος στη διάδοση της παραδοσιακής μουσικής με καλύτερη οργάνωση, με μερική χρηματοδότηση και του Αναγνωστηρίου, υποχρεώνοντας τους μαθητές να διδάσκονται και θεωρία μουσικής. Για το σκοπό αυτό στελέχωσε το Μουσικό Τμήμα του Αναγνωστηρίου με καλούς και άξιους δασκάλους. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας ήταν εντυπωσιακά. Σε ένα χρόνο δεκάδες νέοι ήταν έτοιμοι να διαφημίσουν το Αναγνωστήριο, την Αγιάσο και τη Λέσβο, ιδιαίτερα στο χώρο της παραδοσιακής μας μουσικής.
Πρωταρχικό ρόλο στην προβολή του Αναγνωστηρίου έπαιξε το τμήμα με τα σαντούρια και με δάσκαλο το λαϊκό μουσικό Κώστα Ευρ. Ζαφειρίου (Καζίνο). Με αξιοθαύμαστη υπομονή μεθοδικότητα και αγάπη προς τους μαθητές του και με την ολόπλευρη στήριξη της Διοίκησης διδάσκει το σαντούρι, το δύσκολο αυτό όργανο, αλλά τόσο μελωδικό, που πραγματικά γοητεύει και εντυπωσιάζει.
To εγχείρημα της έκδοσης του μουσικού αυτού CD δεν φιλοδοξεί να καταξιωθεί σε επίπεδο εκτελεστικό, αλλά στοχεύει να αποτυπώσει συμβολικά αυτήν την πορεία των Σαντουριών.
Το Δ.Σ. του Αναγνωστηρίου, εκφράζοντας μια καθολική αναγνώριση και εκτιμώντας την ιδιαίτερη προσφορά τους, θεώρησε υποχρέωσή του να τιμήσει τα παιδιά εκείνα (την πρώτη φουρνιά των Σαντουριών) και μαζί τους γονείς και το δάσκαλό τους, που συνέβαλαν καθοριστικά να δημιουργηθεί μια νέα δράση, θεσμός πλέον για το Αναγνωστήριο, την Αγιάσο και τη Λέσβο: «ΤΑ ΣΑΝΤΟΥΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟΥ». Προσφορά τεράστια όχι μόνο στον τόπο μας. Σήμερα είναι πλέον γνωστά «ανά τον κόσμο» με το ωραίο παίξιμό τους και με εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε ποικίλες περιστάσεις: πολιτιστικές, φιλανθρωπικές, φιλειρηνικές εκδηλώσεις δικές μας ή αδελφών σωματείων εντός και εκτός εθνικών συνόρων, υποδοχές υψηλών προσώπων, συναυλίες σε Πρεσβείες, Πανεπιστήμια, Μουσεία κ.ά. Έγιναν πρεσβευτές της γνήσιας μουσικής μας παράδοσης. Και το σπουδαιότερο βοήθησαν να διασώσουμε τη γνήσια μουσικοχορευτική μας παράδοση και να τη διαδώσουμε παντού. Αυτό τέλος που προσφέρει τεράστια υπηρεσία στην παράδοση είναι ότι αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση στις δεκάδες νέους μαθητές που τρέχουν να μάθουν αυτό το παραδοσιακό όργανο. Για τους λόγους αυτούς προχωρήσαμε στην έκδοση του νέου αυτού μουσικού CD που έχει τίτλο "Τα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου. Σκοποί της Λέσβου και της Μικρασίας." και εκδόθηκε σε 2.000 αντίτυπα.
Παίζουν (αλφαβητικά): Βεγιάζη Σταυρούλα (σαντούρι), Δαγέλη Ελένη (σαντούρι), Δελόγκος Γιώργος (σαντούρι), Καλέλλη Βασιλική (σαντούρι), Κουταλέλλη Μαρία (σαντούρι), Κουτσκουδή-Βουρλή Κατερίνα (τουμπελέκι), Κουτσκουδή-Βουρλή Μυρσίνη (σαντούρι), Μαγλογιάννη Μαρία (νταερές), Μαγλογιάννη Μυρσίνη (σαντούρι), Μαϊστρέλλη Βασιλική (σαντούρι). Τα κομμάτια που περιέχονται στο CD είναι τα εξής: 1) Ταξίμι μινόρε (2:05), 2) Μακελάρικος (3:01), 3) Καροτσέρης (1:22), 4) Ταξίμι χιτζάζ (1:45), 5) Χαρμάνταλης (2:30), 6) Λαγός (2:31), 7) Γεραγώτικος (3:18), 8) Πολίτικο χασάπικο (2:27), 9) Νυφκάτος Σμυρνιός (2:50), 10) Ταξίμι σαμπά (1:21), 11) Αϊβαλιώτικο (4:09), 12) Αφρική (2:13), 13) Μισιρλού (3:13), 14) Φθισικιά (3:19). Η ηχογράφηση έγινε στις 23/07/2011 στο Αναγνωστήριο Αγιάσου από την Κ.Καρατζάς-Λ.Μυλωνάς Ο.Ε. «ART STUDIO». Τα κείμενα του 16σέλιδου συνοδευτικού ένθετου επιμελήθηκαν οι Κλεάνθης Κορομηλάς και Παναγιώτης Μ. Κουτσκουδής. Την επιλογή του ρεπερτορίου έκανε ο Νίκος Ανδρίκος. Την παραγωγή του CD ανέλαβε η εταιρεία Music Corner & Τήνελλα (Πανεπιστημίου 56, 106 78 Αθήνα - Τηλ.: 210.3304000 - e-mail: info@musicorner.gr).
Οφείλουμε να επισημάνουμε πως στη σημερινή κακή οικονομική κατάσταση στη χώρα μας αυτοί οι ευσεβείς πόθοι θα παρέμειναν ανεκπλήρωτοι, εάν δεν ξυπνούσε το πατριωτικό πνεύμα της ομογένειας, που πάντοτε σε δύσκολες στιγμές δρα σωτήρια για τον τόπο μας. Έτσι, με μεγάλη προθυμία ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας ο ομογενής συμπατριώτης μας Γρηγόρης Λιάκατος, που ζει και εργάζεται στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, και έγινε ο χορηγός της έκδοσης αυτής. Εκφράζουμε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας προς τον ίδιο και την οικογένειά του.