Πολιτισμός

06/02/2015 - 13:33

«Τα γεγονότα στη Φώκαια το 1914» - Προβολή ντομιμαντέρ στο Πλωμάρι

Ε

κατό χρόνια μετά τους φοβερούς διωγμούς των Ελλήνων κατοίκων της Φώκαιας Μικράς  Ασίας, ένα ντοκιμαντέρ φτιαγμένο από Έλληνες της διασποράς, έρχεται να θυμίσει τις δόλιες μεθόδους, με τις οποίες επιδιώχθηκε ο ξεριζωμός των Ελλήνων από τις πατρογονικές τους εστίες.
Το ντοκιμαντέρ, που θα προβληθεί το βράδυ της Παρασκευής 13 Φεβρουαρίου στην αίθουσα της «Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος» βασισμένο σε φωτογραφίες  και ιστορίες του Φελίξ Σαρτιώ, που βρέθηκαν και διασώθηκαν από τον ιστορικό της φωτογραφίας Χάρη Γιακουμή,  γυρίστηκε σε σκηνοθεσία των Ανιές Σκλάβου και Στέλιου Τατάκη και προβλήθηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο «Ορφέα» των Αθηνών  τον περασμένο Σεπτέμβριο σε συνεργασία με την ταινιοθήκη Ελλάδος.  
Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ «Τα γεγονότα στη Φώκαια το 1914», είναι λίγος για να   αποδώσει την οδύνη, τον πόνο, τον φόβο και την αγωνία των Ελλήνων κατοίκων της Φώκαιας που για είκοσι τέσσερις ώρες, στις 19 Ιουνίου 1914, υπέστησαν μια ανηλεή σφαγή, προετοιμασμένη και προαποφασισμένη με ένα και μοναδικό σκοπό. Να τρομοκρατήσει τους Έλληνες που θα επιβίωναν, ώστε να εγκαταλείψουν την γη των πατέρων τους.
Την φρίκη αυτής της σφαγής φωτογράφισε και κατέγραψε ο Φελίξ Σαρτιώ, Γάλλος μηχανικός και ερασιτέχνης αρχαιολόγος, που στη διετία 1913-14, πραγματοποιούσε ανασκαφές στην  περιοχή, προκειμένου να εντοπίσει υπολείμματα της αρχαίας Φώκαιας μητρόπολης, όπως είναι γνωστό της Μασσαλίας. Με την βοήθεια του Σαρτιώ και των συνεργατών του, πολλοί Φωκαείς  σώθηκαν και φυγαδεύθηκαν κι αυτός επέστρεψε στη Γαλλία, χωρίς όμως να αξιοποιήσει το πολύτιμο υλικό που κατείχε.
Αυτά τα γεγονότα, μέσα από τις εικόνες του ντοκιμαντέρ, θα έχουν την ευκαιρία να δουν στη Λέσβο, όσοι βρεθούν στο Πλωμάρι το βράδυ της 13ης Φεβρουαρίου,  στην προβολή που θα έχει το πρόσθετο ενδιαφέρον ότι δύο από τους δημιουργούς του, ο ιστορικός φωτογραφίας Χάρης Γιακουμής και ο σκηνοθέτης Στέλιος Τατάκης, θα είναι παρόντες.

Μοιράσου το άρθρο!