Skip to main content
|

Στη Μυτιλήνη η σημαία του Σώματος Ελλήνων προσκόπων για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση του νησιού

Στη Μυτιλήνη η σημαία του Σώματος Ελλήνων προσκόπων για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση του νησιού
Στη Μυτιλήνη η σημαία του Σώματος Ελλήνων προσκόπων για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση του νησιού

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'
Λέξεις Κλειδιά :
Πρόσκοποι

Στη Μυτιλήνη η σημαία του Σώματος Ελλήνων προσκόπων για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση του νησιού

Η ιστορική σημαία του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, τιμημένη με δεκάδες παράσημα για την προσφορά της Κίνησης στη νεολαία και συνολικά την Ελληνική κοινωνία 102 χρόνια τώρα θα είναι επικεφαλής της παρέλασης των Προσκοπικών τμημάτων στην επέτειο της απελευθέρωσης της Μυτιλήνης στις 8 Νοεμβρίου.

Ας σημειωθεί ότι η σημαία μεταφέρεται στη Μυτιλήνη και για να τιμηθεί η 100η επέτειος από την απελευθέρωση της Μυτιλήνης από τον Οθωμανικό ζυγό η οποία είναι συνδεδεμένη και με την 100η επέτειο από την ίδρυση της Προσκοπικής Κίνησης στη Λέσβο.

Η σημαία μεταφέρεται στη Μυτιλήνη με την ευγενική χορηγία της AEGEAN AIRLINES με τη συμβολή της οποίας ξεπεράστηκαν τα προβλήματα που προέκυψαν στη θαλάσσια ενδοεπικοινωνία λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων. Επάνω της είναι αναρτημένα το σύνολο των παρασήμων της και των άλλων μεταλλίων με τα οποία έχει τιμηθεί. Ανάμεσα στα οποία τα παρακάτω:

- Μετάλλιο Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού 1913 για τις υπηρεσίες που προσφέρθηκαν κατά τη διάρκεια των απελευθερωτικών αγώνων την περίοδο 1912-1913.

- Παράσημα του Υπουργείου Στρατιωτικών 1914 για τις υπηρεσίες των Προσκόπων κατά τη διάρκεια των απελευθερωτικών αγώνων την περίοδο 1912-1913

- Διασυμμαχικό Μετάλλιο της Νίκης 1917 για τις υπηρεσίες που προσέφερε το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους.

- Παράσημο Στρατιωτικής Αξίας Α' Τάξεως 1922 σε επιβράβευση των υπηρεσιών του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων προς την Πατρίδα κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας και της Μικρασιατικής καταστροφής.

- Μετάλλιο του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού 1948 σε αναγνώριση και επιβράβευση των υπηρεσιών των Ποντοπόρων Ελλήνων Προσκόπων κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

- Παράσημο Εξαιρέτων Πράξεων 1950 για τις πρωτοβουλίες του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων σε ενίσχυση του αγωνιζόμενου Ελληνικού Στρατού.

- Χρυσό Μετάλλιο Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού 1960 για την επέτειο των 50 χρόνων του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

- Κυπριακός Χρυσός Αγρινός για τη συμπαράσταση του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων στον Κυπριακό λαό κατά τη περίοδο της Τουρκικής εισβολής το 1974.

- Χρυσός Σταυρός του Πανάγιου Τάφου 1980 για τις υπηρεσίες που προσέφεραν οι Έλληνες Πρόσκοποι «υπηρετήσαντες το Θεό και την Πατρίδα».

- Παράσημο Αγίου Μάρκου Α' Τάξεως Πατριαρχείου Αλεξανδρείας 2000 σε αναγνώριση των υπηρεσιών του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

- Μετάλλια  Δήμων όπως του Δήμου Πύργου 1997 σε αναγνώριση των υπηρεσιών που προσέφεραν οι Έλληνες Πρόσκοποι κατά τους σεισμούς του 1993 και το χρυσό μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών 2002 σε αναγνώριση της προσφοράς των Προσκόπων προς την κοινωνία.                   

- Ανώτατο Παράσημο Προσκοπικής Τιμής του Σώματος Αρμενίων Προσκόπων 1997 για τη συμβολή των Προσκόπων στην ενίσχυση της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των λαών της Αρμενίας και της Ελλάδας.

 

Οι Πρόσκοποι της Λέσβου στην Αντίσταση

Οι Πρόσκοποι της Λέσβου, η τοπική κοινωνία κι η Πολιτεία τίμησαν την περασμένη Κυριακή το πρωί τη μνήμη πέντε Προσκόπων που έπεσαν στα βουνά της Αλβανίας στη διάρκεια του Ελληνοιταλικού πολέμου 1940-1941, εκτελέσθηκαν  ή και πέθαναν από τα βασανιστήρια στη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο του απέριττου μνημείου των Προσκόπων «που έπεσαν στη μάχη των λαών ενάντια στον Ιταλικό φασισμό και το γερμανικό Ναζισμό» και σαν βασικό σημείο αναφοράς έχει το δένδρο πάνω στο οποίο δέθηκε ο Πρόσκοπος Πέτρος Γκεργέτσος και εκτελέσθηκε από τα γερμανικά Ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής στις 4 Μαίου 1942. Το μνημείο απέχει μόλις λίγα μέτρα από την Προσκοπική Εστία του 2ου Συστήματος Προσκόπων Μυτιλήνης.

Παρόντες στην εκδήλωση ο Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Νάσος Γιακαλής, ο Δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος και ο Αντιδήμαρχος ποιότητας ζωής Γιάννης Βατός, ο Στρατιωτικός Διοικητής Υποστράτηγος Γιάννης Ηλιόπουλος , ο Επιτελάρχης του στρατιωτικού σχηματισμού Συνταγματάρχης Αλέξης Οικονόμου πολλοί εκπρόσωποι άλλων αρχών και εθελοντικών οργανώσεων του νησιού και φυσικά μέλη και φίλοι της Προσκοπικής Κίνησης.

Η εκδήλωση ήταν μια από τις πολλές της μεγάλης φετινής γιορτής της αφιερωμένης στα 100 χρόνια του Προσκοπισμού στη Λέσβο (1912 – 2012). «Απόδειξη όπως είπε στους συγκεντρωμένους ο Περιφερειακός Έφορος Λέσβου Στρατής Μπαλάσκας, της συμμετοχής μας στη διαμόρφωση της Ελληνικής ιστορίας έναν αιώνα τώρα. Παράσημο στο στήθος όλων των Προσκόπων της Λέσβου.».

Ιδιαίτερα σημαντική η αναφορά με αφορμή το χτες, στα σήμερα. «Σήμερα σχεδόν 75 χρόνια μετά, είπε ο Περιφερειακός Έφορος Λέσβου, η πατρίδα περνά ξανά δύσκολες ώρες. Πρέπει να δουλέψουμε ξανά για την πατρίδα, να κάνουμε το καθήκον μας για αυτήν. Αυτό το καθήκον όμως περνά μέσα από έναν και μόνο δρόμο. Αυτόν του βαθέματος της Δημοκρατίας. Ξέρουμε τους θύτες των αδελφών μας εκείνα τα δύσκολα χρόνια. Ήταν οι φασίστες του Μουσολίνι. Οι Ναζί του Χίτλερ. Ξέρουμε λοιπόν, θυμόμαστε, είμαστε αντίθετοι στους σύγχρονους διαδόχους τους με το δήθεν πατριωτικό πρόσωπο. Και σιγουρευόμαστε πως η παρέα μας, η παρέα των προσκόπων, έρχεται από πολύ μακριά και σκοπεύει να πάει ακόμα μακρύτερα…».

Την Κυριακή τέλος τα προσκοπικά Συστήματα της Λέσβου συμμετείχαν στην πρώτη γιορτή Ποδηλασίας που έγινε στα Τσαμάκια οργανωμένη από ποδηλατικούς συλλόγους του νησιού με τη συμπαράσταση της τοπικής προσκοπικής Κίνησης.

 

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις