Σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα της ελληνιστικής Μυτιλήνης - Μπρούντζινο χέρι από άγαλμα άνδρα
του Στρατή Μπαλάσκα / εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ
Ένα πολύ σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα, ένα χέρι από μπρούντζινο άγαλμα άνδρα της αρχαιότητας της Μυτιλήνης, ήρθε ξανά στο φως πριν από λίγες μέρες.
Το χέρι από άγαλμα άνδρα σε φυσικό μέγεθος, βρέθηκε μέσα στην επίχωση (μπάζα) των ρωμαϊκών - υστερορρωμαϊκών χρόνων που κάλυψε αρχαίο κτίσμα των ελληνιστικών χρόνων, το οποίο ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής ανασκαφής σε ιδιωτικό οικόπεδο ανάμεσα στους ναούς του Αγίου Συμεών και του Αγίου Γεωργίου στο ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης.
Ειδικοί με τους οποίους επικοινώνησε χθες το «ΕΜΠΡΟΣ» και οι οποίοι έχουν δει το σημαντικό εύρημα, μιλούσαν για ένα εύρημα υψηλής αισθητικής αξίας, το οποίο έχει μεταφερθεί και συντηρείται στα εργαστήρια μεταλλικών αντικειμένων της Κ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.
«Και σίγουρα», έλεγε χθες μιλώντας στο «ΕΜΠΡΟΣ» η προϊσταμένη της Εφορείας, Κ. Ρούγγου, «πρόκειται για ένα μοναδικό εύρημα, το μόνο μέρος από μπρούντζινο άγαλμα το οποίο έχει ως τα σήμερα βρεθεί στα όρια της αρχαίας Μυτιλήνης».
Το άγαλμα πάντως, που στο μεγαλύτερο μέρος πρέπει να καταστράφηκε μετά τον εκχριστιανισμό της Μυτιλήνης, πρέπει να συνδέεται με τις λατρείες στα ιερά της Μυτιλήνης κατά μήκος του αρχαίου Ευρίπου της πόλης.
Ας σημειωθεί εδώ ότι το εύρημα θα έχουν τη δυνατότητα οι Μυτιληνιοί να δουν στη διάρκεια εκδηλώσεων για το έργο της αρχαιολογικής υπηρεσίας και ιδιαίτερα των αρχαιολόγων, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Νοέμβριο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης.
Τότε θα ανοίξουν για το κοινό και τα εργαστήρια συντήρησης κεραμικής και μεταλλικών αντικειμένων, οπότε και θα «εκτεθεί» ατύπως το νέο εύρημα.
Τι άλλο;
Όσον αφορά στα άλλα ευρήματα στο οικόπεδο, οι πληροφορίες μιλούν για ένα πιθάρι γεμάτο με γυάλινα σκεύη, πράγμα που κάνει τους αρχαιολόγους να μιλούν για την πιθανότητα ύπαρξης στο χώρο αυτό κάποιου εργαστηρίου.
Στο κατώτερο ελληνιστικό στρώμα του οικοπέδου, που παραδίδεται στον ιδιοκτήτη του προκειμένου να το οικοδομήσει, βρέθηκαν δόμοι που μελετάται το κατά πόσο συνδέονται με οικοδόμημα αρχαίας κρήνης, μέλη του οποίου εντοπίσθηκαν και στο παρελθόν, σε γειτονικό οικόπεδο.