Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στη Μυτιλήνη (φωτογραφίες) - Στo χώρο του «Ιερού της Κυβέλης»
Νέα σημαντικά ευρήματα αποκαλύπτονται από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου στον αρχαιολογικό χώρο του «Ιερού της Κυβέλης» στην οδό Αρχιπελάγους στο πλαίσιο του έργου ανάδειξης «Ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της πόλης της Μυτιλήνης» που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου (ΕΣΠΑ 2007-2013) φωτίζοντας την ιστορία και την τοπογραφική εξέλιξη της αρχαίας πόλης. Ο χώρος είχε ανασκαφεί στις αρχές της δεκαετίας του ’70 από την επιμελήτρια αρχαιοτήτων της τότε ΙΖ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Μυτιλήνης κ. Δέσποινα Χατζή.
Στο αρχαϊκό κτήριο, που είχε ταυτιστεί με Ιερό της Κυβέλης, πραγματοποιήθηκαν καθαρισμοί με τους οποίους διευκρινίστηκε η αρχιτεκτονική μορφή και η χρονολόγησή του. Πρόκειται για ελλειψοειδές κτήριο με τρεις χώρους και είσοδο στα ανατολικά. Τα εξαιρετικά δείγματα γκρίζας αιολικής κεραμικής και εισαγόμενων αγγείων τοποθετούν την οικοδόμησή του τουλάχιστον στον 7ο αι. π.Χ. Στον 6ο αι. π.Χ. εφαρμόστηκε η χαρακτηριστική λέσβια δόμηση για την επισκευή του, ενώ στις αρχές του 5ου αι. π.Χ. καταστράφηκε από πυρκαγιά.
Εκτός από το ακέφαλο ανάγλυφο της ένθρονης θεάς Κυβέλης (530-500 π.Χ.), που είχε βρεθεί από τη Δ. Χατζή, οι μυθολογικές παραστάσεις των αγγείων (Ηρακλής και Αμαζόνες, Άρτεμις και Ακταίων), οι τριποδικές τράπεζες προσφορών με έντονα ίχνη καύσης, το πήλινο ειδώλιο ικέτιδας επιβεβαιώνουν τον ιερό χαρακτήρα του οικοδομήματος. Η εύρεση μιας μικρού μεγέθους μαρμάρινης κεφαλής του θεού Σαράπιδος (2ος αι. μ.Χ.) δημιουργεί τη βάσιμη εικασία για συνέχιση της λατρείας στους ρωμαϊκούς χρόνους.
Το Ιερό της Κυβέλης στην αρχαιότητα θα βρισκόταν στη νησιωτική πλευρά της πόλης, όπου εντοπίζεται ο αρχικός πυρήνας της, δίπλα στην ανατολική όχθη του Ευρίπου και κοντά στο βόρειο εμπορικό λιμένα.
Δύο ακόμη καμπυλόγραμμα κτήρια, που εντοπίστηκαν πρόσφατα κατά την υλοποίηση του έργου ανάγουν την ιστορία του χώρου στους ύστερους γεωμετρικούς-πρώιμους αρχαϊκούς χρόνους (8ος-7ος αι. π.Χ.). Μνημειώδη κτήρια της ρωμαϊκής εποχής κάλυψαν τα οικοδομικά κατάλοιπα της κλασικής και ελληνιστικής εποχής. Σε ένα από αυτά αποκαλύφθηκε απόθεση από έντεκα θραυσμένους μεταφορικούς αμφορείς του 1ου-2ου αι. μ.Χ. και αρκετά μαγειρικά σκεύη, που συγκολλήθηκαν στα εργαστήρια συντήρησης της Εφορείας. Στο δυτικό τμήμα του χώρου αποκαλύφθηκε επίμηκες κτήριο δημόσιου χαρακτήρα της ύστερης αρχαιότητας.
Ευρήματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, που ήρθαν στο φως με τις εργασίες ανάδειξης στους αρχαιολογικούς χώρους της Μυτιλήνης και της Κλοπεδής, όπως και με τις σωστικές ανασκαφές στο πλαίσιο δημόσιων και ιδιωτικών έργων στη Λέσβο θα παρουσιάζονται από το καινούργιο έτος στο Νέο κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης, υπό το γενικό τίτλο «Το έκθεμα του μήνα».