Σε εξέλιξη το συνέδριο: Λέσβος 1912, από την Οθωμανική στην Ελληνική Επικράτεια
Με το χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Νάσου Γιακαλή και την κεντρική ομιλία του Στρατή Αναγνώστου, κηρύχθηκε την Πέμπτη το απόγευμα -ημέρα της Επετείου της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Απελευθέρωση της Λέσβου-στο Δημοτικό Θέατρο της Μυτιλήνης, η έναρξη των εργασιών του Επιστημονικού Συνεδρίου Ιστορίας «Λέσβος 1912: Από την Οθωμανική στην Ελληνική Επικράτεια», που διοργανώνουν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λέσβου, η Εταιρία Λεσβιακών Μελετών και η Εταιρία Αιολικών Μελετών.
Η πρώτη ημέρα Συνεδρίου περιλάμβανε προβολή Ντοκιμαντέρ με τίτλο: «Λέσβος 1912: Στα βήματα της ελευθερίας…» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Σκοπετέα, σενάριο του Στρατή Αναγνώστου και παραγωγή της Περιφέρειας και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ αμέσως μετά πραγματοποιήθηκαν τα Εγκαίνια της Έκθεσης κειμηλίων από τα γεγονότα του 1912, καθώς και σχετικού φωτογραφικού και αρχειακού υλικού στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου, που επιμελήθηκαν η 98 ΑΔΤΕ και η Φιλοτελική Εταιρία Λέσβου.
Τις εργασίες του Συνεδρίου χαιρέτισαν ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβος, ο Μητροπολίτης Μήθυμνας κ.κ. Χρυσόστομος, η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χριστιάνα Καλογήρου και η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου κ. Αδαμαντία Κοντέλλη, ενώ τίμησαν με την παρουσία τους ο Στρατηγός Διοικητής της 98 ΑΔΤΕ κ. Ιωάννης Ηλιόπουλος,ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λέσβου κ. Ηρακλής Βερβέρης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Σταύρος Δημηρούδης και ο Αντιδήμαρχος Λέσβου κ. Ιωάννης Βατός.
Σήμερα Παρασκευή πραγματοποιούνται πέντε Συνεδρίες, οι οποίες και θα ολοκληρωθούν στις 9 το βράδυ με ενδιάμεσο διάλλειμα το μεσημέρι.
Πιο συγκεκριμένα οι τρεις πρώτες πρωινές συνεδρίες αφορούσαν στις «Όψεις της περιόδου του Τανζιμάτ», υπό την Προεδρία του κ. Ευστράτιου Χαραλάμπους και εισηγητές τους κ.κ. Metin Unver, Muhammed Ceyhan και Χρήστο Σταυράκογλου, στις «Γραπτές Μαρτυρίες για τη Λέσβο 1912» υπό την Προεδρία της κ. Σταυρούλας Λυκιαρδοπούλου και εισηγητές τους κ.κ. Παναγιώτη Μιχαηλάρη, Μαρία Μανδαμαδιώτου και Παναγιώτη Χαραβάνη και στις «Προφορικές μαρτυρίες για τα γεγονότα του 1912», υπό την Προεδρία του κ. Παναγιώτη Μιχαηλάρη και εισηγητές τους κ.κ. Ελπινίκη Ταστάνη, Χρήστο Χατζηλιά και Αριστείδη Κυριαζή. Αξίζει να σημειωθεί πως τις πρωινές συνεδρίες παρακολούθησε πολύς κόσμος που συμμετείχε ενεργά σε διαλογική συζήτηση με τους εισηγητές, μεταξύ αυτών και μαθητές από τα σχολεία της Μυτιλήνης.
Το απόγευμα ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος Συνεδριών, με δύο θεματικές, «Πολιτικοστρατιωτικά γεγονότα κατά το 1912», υπό την Προεδρία του κ. Ιωάννη Στεφανίδη και εισηγητές τους κ.κ. Ευστράτιο Χαραλάμπους, Στρατή Αναγνώστου και Κωνσταντίνα Βάκκα και «Τοπογραφικά Λέσβου», υπό την Προεδρία του κ. Στρατή Αναγνώστου και εισηγητές τους κ.κ. Ευθύμιο Αξιώτη και Μαρία Τσιτιμάκη.
Αύριο Σάββατο 10 Νοεμβρίου είναι η τελευταία ημέρα του Συνεδρίου με τέσσερις προγραμματισμένες Συνεδρίες και παράπλευρες εκδηλώσεις την παρουσίαση στις 19:45 του Αφιερώματος «Η Λέσβος της ψυχής μας» στο περιοδικό ΕΝΕΚΕΝ και ακολούθως την προβολή του Ντοκιμαντέρ συμπαραγωγής ΕΡΤ 3- Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος» με τίτλο «Απελευθέρωση Λήμνου – Μυτιλήνης – Πλωμαρίου».