Πολιτισμός

03/11/2014 - 08:37

Ποιητική βραδιά στον Μανταμάδο

ΕΙΝΑΙ από εκείνες τις λίγες εκδηλώσεις που οι συμμετέχοντες βιώνουν την ευεργετική δύναμη της τέχνης -και στη συγκεκριμένη περίπτωση της τέχνης του λόγου, της λογοτεχνίας.
Ποιητές από 16 χώρες απήγγειλαν και τραγούδησαν στη γλώσσα τους αντιρατσιστικά ποιήματα απ' όλο τον κόσμο. Η ομορφιά τής κάθε γλώσσας, δεμένη με το συναίσθημα, όπως μοναδικά η ποιητική πένα γνωρίζει να εκφράζει, χάρισε τη μαγεία της πολυπολιτισμικής συνύπαρξης . Δύο νέοι μουσικοί, ο Β. Πρίτσης και ο Κ. Παπαστολόπουλος, έβαλαν τον ποιητικό λόγο σε μουσικό χαλί και τον ταξίδεψαν στα μύχια της ψυχής.
 
Η ποιητική αυτή βραδιά έγινε στο πλαίσιο του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου Λογοτεχνίας που διεξήχθη στη Λέσβο στις 17-20 Οκτωβρίου, με θέμα «Ο Ρατσισμός στη Λογοτεχνία». Το συνέδριο οργανώθηκε από το ΡΕΝ CLUB Ελλάδας, με την οικονομική υποστήριξη της Γ.Γ. Αιγαίου και τη συμμετοχή του Δήμου Λέσβου.
 
Οι οργανωτές δεν επέλεξαν τυχαία το χώρο της εκδήλωσης. Ο Μανταμάδος, χωριό βορειοανατολικά της Λέσβου, έχει να επιδείξει σημαντική προσφορά σε κοινωνικούς και αντιφασιστικούς αγώνες. Σήμερα βιώνει τον πόνο του ξεριζωμού και της προσφυγιάς που ξεβράζει η θάλασσα στις παραλίες του, καθώς ο πόλεμος και ο ρατσισμός στέλνουν εκεί καθημερινά δεκάδες κατατρεγμένους από την Ανατολή.
 
Ο χώρος της εκδήλωσης, η Μηχανή τ' Αγιού, παλιό ελαιοτριβείο, ένα συνεταιριστικό επίτευγμα επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έδωσε μια πινελιά μυσταγωγίας, μια ζωντανή μαρτυρία της δύναμης της αλληλεγγύης.
 
Ζεστή φιλοξενία πρόσφεραν ο σύλλογος γυναικών «Ομόνοια», ιστορικός γυναικείος σύλλογος από το 1907, και η τοπική δημοτική αρχή, ο αντιδήμαρχος Λέσβου Σ. Αποστόλου και ο πρόεδρος Δ.Κ. Μανταμάδου Μ. Τζελαΐδης.
 
Ο πρόεδρος του συνεδρίου Κώστας Βαλέτας, πρόεδρος του ΡΕΝ CLUB Ελλάδας (διεθνούς οργανισμού υπό την αιγίδα της UNESCO), στη διάρκεια της εκδήλωσης παρέμβαλε ιστορικά και λογοτεχνικά στοιχεία, κάνοντας αυτό το ποιητικό ταξίδι, ταξίδι αντιρατσιστικής γνώσης. Ο αντιπρόεδρος του συνεδρίου Παναγιώτης Παρασκευαΐδης ανέδειξε την πλούσια ιστορική και λογοτεχνική συμβολή του Μανταμάδου. Αυτό που άφησε η εκδήλωση ως απόηχο μπορεί να συνοψιστεί στη διαπίστωση ότι η μόρφωση και η τέχνη προσφέρουν μοναδική ηθική και συναισθηματική στήριξη στις πανανθρώπινες αξίες . Η τέχνη του λόγου αναμφίβολα έχει τεράστια δύναμη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ανάμεσα στα πρώτα θύματα του ρατσισμού είναι πάντα ποιητές.
 enet.gr

Μοιράσου το άρθρο!