Skip to main content
|

Ο Σόλων Λέκας στη 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Από τις 12 σήμερα (18-9-20110 το μεσημέρι μπορεί να αρχίσει η μεγάλη βόλτα σε όλους τους χώρους που φιλοξενούν τα έργα των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Και είναι πολλοί: από το Γεντί Κουλέ στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στο λιμάνι. Από τη Βίλα Μπιάνκα στο Αλατζά Ιμαρέτ και το Dynamo Project Space στην οδό Τύπου. Ακόμη στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών και στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Αρχαιολογικό και στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών.

Χώροι που επέλεξαν οι τρεις επιμελητές της Μπιενάλε, η Μαχίτα Ελ Μπασά Ουριέτα, η Μαρίνα Φωκίδη και ο Πάολο Κολόμπο, ως διέξοδο μεταξύ του Γκρεμού και του Ρέματος. Έτσι, “Γκρεμό και Ρέμα”, την ονόμασαν, παραλείποντας το μπρος και το πίσω της γνωστής φράσης, ώστε να αφήσουν και μια αίσθηση ότι “αυτό το επισφαλές ταξίδι”, όπως γράφουν σε σημείωμά τους, “παραδόξως μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ένα γόνιμο και ελπιδοφόρο αποτέλεσμα”. Όποια και αν είναι η αφετηρία αυτής της διαδρομής, στο τέλος της ο διαβάτης θα έχει δει τα έργα σημαντικών σύγχρονων αλλά και κάποιων παλαιότερων καλλιτεχνών, ελλήνων και ξένων, οι οποίοι θα τον βοηθήσουν να ξαναδεί τον κόσμο και, γιατί όχι, να ερμηνεύσει το σήμερα που βιώνει. Τα επίσημα εγκαίνια της 3ης Μπιενάλε, που έχει γενικό τίτλο “Παλιές διασταυρώσεις: Make it New” και εντάσσεται στο πρόγραμμα “Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών” του υπουργείου Πολιτισμού, θα γίνουν το απόγευμα της Κυριακής στις 7.30 μ.μ. στη Μονή Λαζαριστών από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Ένα αμάν για το σήμεραΓια όποιον βρεθεί μεταξύ του “Γκρεμού” και του “Ρέματος” ένα “αμάν” θα είναι αναπόφευκτο, έστω ως στιγμιαία αποφόρτιση. Αυτό πιστεύει ο Πάολο Κολόμπο, και συμφωνούν οι άλλες δύο επιμελήτριες, οπότε το βράδυ της Κυριακής, μετά τα εγκαίνια, στον χώρο του Αλατζά Ιμαρέτ θα ακουστούν αμανέδες από έναν από τους πιο αυθεντικούς τραγουδιστές του τόπου μας, τον Σόλωνα Λέκκα. Γνωστός σε πολλούς από τις εμφανίσεις του και στη Θεσσαλονίκη, ο Σόλων Λέκκας, καλλιτέχνης που δεν παρασύρθηκε από τις επιταγές του καιρού και τις πρόσκαιρες επιθυμίες του μεγάλου κοινού, θα έρθει από τη Λέσβο, όπου ζει μόνιμα. Μαζί με την Καίτη Κουλλιά και τον Κυριάκο Γκουβέντα και τους μουσικούς τους θα φέρουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε ένα κτήριο με πολλές μνήμες και σε μια γειτονιά όπου μπλέκονται οι γλώσσες και οι παραδόσεις, ήχους που μιλούν σε όλους. “Θα πούμε τραγούδια μικρασιάτικα, από τα παλιά, αμανέδες, τραγούδια που έλεγαν ο Ρούκουνας, ο Νταλγκάς, η Ρόζα”, λεει ο Σόλων Λέκκας. Είναι τα τραγούδια που έλεγε από μικρός στα πανηγύρια του νησιού του, που τα εγκατέλειψε όταν άλλαξαν τα γούστα του κοινού. “Γύρευαν τραγούδια λαϊκά, με πολλά μπουζούκια. Δεν τα μπορούσα αυτά και έφυγα”. Αλλά δεν ήταν αυτός ο μόνος λόγος. “Δεν μου αρέσει να μου λέν’ ξαναβάλτο αυτό και ξαναβάλτο. Άλλαξαν και οι συνήθειες. Εμείς δεν χορεύαμε μαζωμένοι στη Μυτιλήνη, όπως κάνουν τώρα. Χόρευαν δυο ζευγάρια, άντε τρία. Τώρα χορεύουν σαν να τσαλαπατάν σταφύλια”, προσθέτει ο Σόλων Λέκκας. Καυστικός συνεχίζει: “Να το ξέρεις, τρεις είναι οι χοροί στον κόσμο. Ο χορός του αλωνιού, όπως πας στο αλώνι και πατάς το στάρι, δεύτερος είναι του σταφυλιού και καλός είναι ο μερακλής χορός. Στα μαγαζιά αλωνίζουν. Αν δω να σηκωθεί γυναίκα, της λέω παρακαλώ κάτσε κάτω. Δεν γίνεται να χορέψει ζεϊμπέκικο”. Στην έκτη δεκαετία της ζωής του πλέον ο Σόλων Λέκκας κέρδιζε τη ζωή του ως κτίστης και λιθοξόος. Η σκληρή δουλειά του άφησε πολλά σημάδια στο σώμα του. “Με έπιασε η μέση, πονάει το πόδι μου”, λέει, αλλά διατηρεί το κέφι του και την αγάπη του για τον κόσμο. “Μου αρέσει να λέω ‘γεια σου Γιάννη’, ‘γεια σου Χρήστο’. Θέλω να είμαι κοντά στον κόσμο. Μια φορά με πήγαν να τραγουδήσω στο Μέγαρο και με ρωτά μια κοπέλα πώς μου φάνηκε που πήγα. Της λέω δεν μου άρεσε καθόλου, ούτε θέλω να ξαναέρθω. Δεν έβλεπα κανέναν άνθρωπο. Μόνο κεφάλια. Δεν μπορώ να τραγουδήσω έτσι”.

Άλλες ειδικές δράσεις

Στις 2.30 μ.μ. και στις 6.30 μ.μ. σήμερα στο Επταπύργιο θα παρουσιαστεί η περφόρμανς “The Ballad of Bradley Manning”, μια σύνθεση του Έλιοτ Σαρπ που θα ερμηνεύσει η Έλενα Κρασάκη. Αύριο στη μία μετά το μεσημέρι στο Αρχαιολογικό Μουσείο θα παρουσιαστεί η έκδοση “100 σημειώσεις, 100 σκέψεις”, στο πλαίσιο της Ντοκουμέντα του Κάσελ από τη Μαρίνα Φωκίδη, και θα ακολουθήσει συζήτηση με την Τσους Μαρτίνεθ και τον Γιάννη Σταυρακάκη. Ακόμη στις 3.30 μ.μ. και στις 7.15 μ.μ. η Γιασμίν Αΐντ-Σαμπάχ θα δώσει μια περφόρμανς στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

---------------

πηγη: εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις