Skip to main content
|

Ο άνθρωπος που αγάπησε το Σίγρι όσο κανείς άλλος.... του αξίζει μια τιμητική βραδιά

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Ημερομηνία Εκδήλωσης :

«Αλμπέρ Καμύ, ο άνθρωπος της Μεσογείου» είναι ο τίτλος της διάλεξης του διακεκριμένου συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη για τον κορυφαίο φιλόσοφο και συγγραφέα του 20 ου αιώνα (Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1957), ο οποίος συνέδεσε το όνομα του με την Ελλάδα και ύμνησε, όσο κανείς, την μικρή μας
πατρίδα, το Σίγρι (1959).

Τραγούδια της Μεσογείου θα ερμηνεύσει η Δέσποινα Κριμπά. Στην κιθάρα ο συνθέτης Γιώργος
Αθανασακόπουλος, (Vibrato).

Ρύθμιση ήχου και φωτισμών: Βασίλης Πρινιωτάκης. Προβολή φωτογραφικού υλικού: Αλέξανδρος
Μπουμπουρίδης.

Καλλιτεχνική επιμέλεια και οργάνωση παραγωγής: «Πλοηγός πολιτιστική εταιρεία»

 

 

Ο Νεκτάριος Βακάλης (πρόεδρος της ΟΣΛΑ - Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής ) αναφέρει: 

 

Την εκδήλωση παρουσιάζει η μουσειολόγος, ιστορικός τέχνης Σοφία Πελοποννησίου - Βασιλάκου. Είναι μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού από το 2001. Έχει ασχοληθεί με το σχεδιασμό και τη λειτουργία της Οικίας Κατακουζηνού από το 2008 και Υπεύθυνη του Αρχείου της. Με την Σοφία γνωριστήκαμε αρκετά καλά, το 2011, με αφορμή την έκθεση για τη ζωή και το έργο του διακεκριμένου Λέσβιου (από το χωριό Ρέμα-Βατούσας) νευρολόγου-ψυχίατρου Άγγελου Κατακουζηνού, λόγω και ενός αφιερώματος που είχα κάνει για τον «διάσημο-άγνωστο» συμπατριώτη μας, όπως έγραφα στον τίτλο του, στο περιοδικό της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής, με πολλές αναδημοσιεύσεις στον εθνικό και ομογενειακό τύπο. Έκτοτε είναι αρκετά συχνή η επικοινωνία μας και η συνεργασία μας. Δεν καταφέραμε να κάνουμε κάτι το καλοκαίρι του 2015, έτος κατά το οποίο συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από τα εγκαίνια του Μουσείου Θεοφίλου (29 Αυγούστου 1965) αλλά της προτείνω δημόσια να σκεφτούμε σοβαρά να τιμήσουμε την επέτειο (18 Οκτωβρίου 1979 η αναγγελία από τη Σουηδική Ακαδημία και στις 10 Δεκεμβρίου η απονομή) του βραβείου Νόμπελ στον Οδυσσέα Ελύτη, (στο διαμέρισμα των Κατακουζηνών δόθηκε η δεξίωση για το γεγονός).

Χάρηκα ιδιαίτερα που μου τηλεφώνησε σήμερα για να με ρωτήσει αν θα μπορέσω να είμαι κοντά τους, στην εκδήλωση στο Σίγρι. Μαζί με την οικογένειά της είχαμε επισκεφθεί το 2013 τα Μουσεία Θεόφιλου και Τεριάντ για να δούμε μαζί την κατάστασή τους. Ήταν η περίοδος που είχε ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του Μουσείου Τεριάντ, αλλά εξακολουθούσαν, κυρίως του Θεόφιλου, να αντιμετώπιζαν προβλήματα καθώς υπολειτουργούσαν, με το γνωστό πρόβλημα έλλειψης φύλαξης. Θυμίζω πως τον περασμένο χρόνο, το 2012, ο τότε δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, υποδέχτηκε τον τότε υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο, στο Μουσείο Θεοφίλου, με τη φράση «Καλωσορίσατε στο ταλαίπωρο μουσείο». Τόσο ο ίδιος, όσο και η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων, Μαρία Δανιά - Ταπανλή, αλλά και ο διευθυντής του Μουσείου Τεριάντ, Κώστας Μανιατόπουλος, εξήγησαν στον κ. Γερουλάνο τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζε το Μουσείο όπως αυτά διαπιστώθηκαν και από εντεταλμένο υπάλληλο του Υπουργείου Πολιτισμού.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις