Πολιτισμός

11/07/2019 - 18:23

Χαρακτηρισμός ως νεώτερου μνημείου του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στη Βρίσα Λέσβου.

Ο ναός της Βρίσας αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία - σύμβολα του οικισμού της χαρακτηρίστηκε κατεδαφιστέος από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών μετά τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017. Έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες από την Περιφέρεια και τελικά εκδόθηκε το ΦΕΚ που διασώζει το ναό.

Το ΦΕΚ αναφέρει: 

Χαρακτηρίζεται ως νεώτερο μνημείο ο Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Βρίσα Λέσβου, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3028/2002, αφενός γιατί αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα συνύπαρξης μορφολογκών στοιχείων του βυζαντινού ρυθμού και του νεοκλασικισμού, με σαφείς αναφορές στην εκκλησιαστική και οικιστική αρχιτεκτονική της Λέσβου του19ου αιώνα και αφετέρου λόγω της ιδιαίτερης κοινωνικής, λαογραφικής και εν γένει ιστορικής του σημασίας, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της θρησκευτικής και πολιτιστικής ζωή του τόπου, συνυφασμένο με τα βιώματα και τις μνήμες των κατοίκων της Βρίσας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βαλσαμίδης σημειώνει: 

Ήταν αρχές του Φλεβάρη του 2019 όταν κάναμε την πρώτη συζήτηση με την Αρχιτέκτονα Μηχανικό κα. Ευαγγελία Πελέκου ως επικεφαλής της πρωτοβουλίας κατοίκων, φορέων και επιστημόνων για το θέμα της διάσωσης του Ιερού Ναού του Αγ. Κωνσταντίνου στην Βρίσα, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί με τελεσίδικη απόφαση ως κατεδαφιστέος. 


Χαίρομαι πραγματικά που η πρόταση που έκανα τότε προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού για να χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο και να διασωθεί, έλαβε σάρκα και οστά με την Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Αρ. 392/ Τεύχος Δ΄ στις 5 Ιουλίου 2019. 


Ευχαριστώ θερμά τον ακούραστο Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου κ. Παύλο Τριανταφυλλιδή  για την καθοριστική συμβολή του στην προσπάθεια αυτή. 
Ευχή & ελπίδα όλων μας είναι το σημαντικό αυτό μνημείο να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό και η ζωή να επανέλθει στην πληγωμένη Βρίσα το συντομότερο δυνατό. Με τη συνεργασία όλων αυτό μπορούμε να το πετύχουμε !!!

Μοιράσου το άρθρο!