Πολιτισμός

14/07/2024 - 22:48

Ένα στολίδι για την Κουλμπάρα και τη Μυτιλήνη

Ένα στολίδι για την Κουλμπάρα, «μια φωλιά για το κιρκινέτσι» μας Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο κτήριο όπου θα στεγαστεί ο Σύλλογος κατοίκων Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης στο κτίσμα το παρακείμενο στον Άγιο Γιάννη «τον Αρμένη», όπου θα στεγαστεί ο Σύλλογος κατοίκων Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι». Εργασίες που όπως όλοι λένε, πραγματικά αναβάθμισαν την όμορφη εσωτερική πλατεία του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Μετά την απομάκρυνση μεγάλης ποσότητας άχρηστων αντικειμένων και μπάζων από το εσωτερικό του κτηρίου, πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες καθαιρέσεις. Εξωτερικά επισκευάσθηκε η στέγη του, τοποθετήθηκαν νέα ξύλινα κουφώματα και επισκευάστηκε και επιχρωματίσθηκε το σύνολο του κτίσματος συμπεριλαμβανομένου και του ναού. Ακολούθησαν εργασίες αποκατάστασης στο εσωτερικό, σοβάδες και χρωματισμοί, κατασκευή ταβανιού και δαπέδου και κατασκευή δικτύου ηλεκτροδότησης. Ας σημειωθεί ότι το κτήριο χρειάστηκε να επιχρωματισθεί και για δεύτερη φορά εξωτερικά με έξοδα του Συλλόγου λόγω ζημιών κατά τις εργασίες της ΔΕΥΑΛ στην περιοχή. 

Αξίζει να αναφέρουμε πως για την πλατεία στη συμβολή των οδών Τζουμαγιάς και Μπιζανίου  (η οποία έχει ονοματοδοτηθεί στο παρελθόν ως «πλατεία Αρμενίας» προς τιμή των Αρμένιων προσφύγων στη Μυτιλήνη του μεσοπολέμου οι οποίοι στεγάζονταν στον παλιό ναό που τους είχε παραχωρηθεί από τη μητρόπολη Μυτιλήνη για τις λατρευτικές τους ανάγκες) ο Σύλλογος απευθύνθηκε σε εταιρεία δημιουργίας «πάρκων τσέπης» η οποία σχεδίασε έναν δημόσιο χώρο που θα τιμά την παράδοση και την ιστορικότητα της περιοχής αλλά και τις σύγχρονες ανάγκες των περιοίκων και των επισκεπτών. Το έργο δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε αφού η πλατεία λόγω των έργων της ΔΕΥΑΛ είχε μετατραπεί από τον εργολάβο του έργου σε εργοτάξιο. Η προσπάθεια για μια πλατεία που θα αναδείξει το ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης και θα αποτελέσει ένα «καλό παράδειγμα» για τις λειτουργίες της πόλης, συνεχίζεται.

δ

Ο Σύλλογος κατοίκων Κουλμπάρας και Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι» θέλει να ευχαριστήσει για τη συμβολή τους στην υλοποίηση των εργασιών στη «φωλιά για το κιρκινέτσι».

- Την Περιφέρεια βορείου Αιγαίου και τη Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη για τη χρηματοδότηση των εργασιών.

- Το Μανώλη Τζανέτο για την κατασκευή και την τοποθέτηση των ξύλινων κουφωμάτων.

- Τη διακοσμήτρια Βάσσια Χαϊμαλή για τη χρωματολογική μελέτη του ανακαινιζόμενου κτηρίου

- Τα συνεργεία οικοδομικών εργασιών του Μαρίνου Κουκώνη.

Όλους τους ιδιώτες μέλη και φίλους του Συλλόγου που συνέδραμαν οικονομικά στην υλοποίηση του όλου έργου.

 

Προπάντων το Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιάκωβο και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Μητροπολιτικού Ναού, για την εμπιστοσύνη τους και την παραχώρηση της χρήσης του χώρου προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως γραφείο και χώρος συνάντησης και ενημέρωσης των μελών του Συλλόγου και των κατοίκων της γειτονιάς.  

φ
Πριν την έναρξη των εργασιών

 

Μοιράσου το άρθρο!