Πολιτισμός

18/07/2013 - 07:15

Ελένη Βιτάλη ... Κατάθεση ψυχής...

Σ

υνήθως τα κείμενα που γράφονται για εκδηλώσεις ξεκινούν με τη κλισέ φράση:  μάγεψε ο/η «όνομα καλλιτέχνη».   Άλλες φορές οι κειμενογράφοι προτιμούν τη φράση «με επιτυχία έγινε η εκδήλωση...»


Κλισέ και σικέ φράσεις που ίσως δεν μπορούν να περιγράψουν τη χθεσινή συναυλία (17/07/2013) της Ελένης Βιτάλη στο Κάστρο Μυτιλήνης.

Δυόμιση ώρες πρόγραμμα , δυόμιση ώρες κατάθεση ψυχής από την Ελένη Βιτάλη.
Γυναίκα η Ελένη Βιτάλη με «Γ» κεφάλαιο.  Ερμηνεύτρια πάθους.  Διαδρομή  μέσα από ένα ανεξάντλητο ρεπερτόριο το οποίο αποκτά κάθε στιγμή ενέργεια από τη δυναμική όσων παρακολουθούν την Ελένη Βιτάλη να ερμηνεύει τραγούδια ζωής.


Χαμηλών τόνων και ευγενική στην επικοινωνία της με το κοινό. Πόσες φορές ευχαρίστησε όλους όσους βρέθηκαν στο Κάστρο Μυτιλήνης. Και τους ευχαρίστησε εκ βαθέων και όχι τυπικά .


Τραγούδια από τους δρόμους της Ελένης Βιτάλης που έχουμε αγαπήσει.  Λαϊκοί ήχοι, παραδοσιακά μονοπάτια, έντεχνα και ροκ ακούσματα  εναλλάσσουν ρυθμικά τη μουσική σκυτάλη. Τραγούδια που "πειράχτηκαν" και απέκτησαν αλλη δυναμική.  Χρόνια τώρα η Ελένη Βιτάλη ακούει και δουλεύει σε νέους ήχους. Μεταμορφώνει τραγούδια, δημιουργεί.


Λίγο πριν το τέλος της συναυλίας αυξήθηκε ο αριθμός των σηκωμένων χεριών που ήταν δίπλα στη σκηνή... η Ελένη Βιτάλη έλεγε  το δικό της «ευχαριστώ» αυτή τη φορά  με το σφίξιμο των χεριών. Προτελευταίο τραγούδι «’Ένα χειμωνιάτικο πρωινό»  «ο αέρας μου τρυπούσε το κορμί και μου ζητούσεμια απόφαση ηρωική» . 

 

 

 

 

Τελευταίο τραγούδι «Το δίχτυ» ... το τραγούδι που συχνά συναντά στη ζωή της  όπως ανέφερε  «Αν κάποτε στα βρόχια του πιαστείς κανείς δε θα μπορέσει να σε βγάλει μονάχος βρες την άκρη της κλωστής κι αν είσαι τυχερός ξεκινά πάλι μονάχος βρες την άκρη της κλωστής κι αν είσαι τυχερός ξεκινά πάλι»

 

(βίντεο: Μιχάλης Μπάκας)


Αποθέωση. Συγκίνηση.
Η Ελένη Βιτάλη έκανε κατάθεση ψυχής.  Αυτό ακριβώς ήταν που έκανε τη συναυλία μοναδική. Και το κοινό που είναι πλέον υποψιασμένο καταλαβαίνει ποιος καλλιτέχνης  καταθέτει ψυχή...
Όταν τέλειωσε η συναυλία τα δακρυσμένα μάτια μπροστά από τη σκηνή  ήταν πολλά....
Γιατί μερικές φορές (ευτυχώς δηλαδή) ακούμε και με τα αυτιά μας και με τη ψυχή μας...


Αλλά δεν ήταν μόνο η Ελένη Βιτάλη. Ήταν και οι μουσικοί της. Οι ήχοι μπουζουκιού και του τζουρά του Δημήτρη Λάππα , οι  μελωδίες του πιάνου και της μελόντικας του Νεοκλή Νεοφυτίδη ,  το όρθιο μπάσο της Αντωνίας Τσολάκη τον κρυστάλλινο ήχο που σκόρπιζε το κανονάκι του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου. Συνταξιδιώτες της  Ελένης Βιτάλη ο τραγουδοποιός Νίκος Ξύδης που ανέλαβε και την καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης και η ηθοποιός και ερμηνεύτρια Βαλέρια Κουρούπη.

Αξίζουν συγχαρητήρια στην ΗΧΩ ΑΕ για την όλη διοργάνωση της συναυλίας και στον κ. Δημήτρη Τσαμουρά (διευθύνων σύμβουλος της ΗΧΩ ΑΕ)  που είχε την καλοσύνη να καλέσει την Ελένη Βιτάλη στη Μυτιλήνη.  Ο ισχυρός άνεμος στο Κάστρο της Μυτιλήνης καθόλου δεν εμπόδισε τη συναυλία, η ηχητική κάλυψη ήταν κάτι παραπάνω  από τέλεια.
 

Μοιράσου το άρθρο!