"Αρμενίζοντας στο Αιγαίο με των αρχαίων τα πανιά"
Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Αγίας Παρασκευής Λέσβου, μας περιμένει στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας, στις 10 Αυγούστου, στις 7 το απόγευμα, για να απολαύσουμε τις γνώσεις που θα μοιραστεί μαζί μας η συμπατριώτισσά μας αρχαιολόγος, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης, Κωνσταντίνα Καλλιντζή.
Βιογραφικό σημείωμα της Κωνσταντίνας Καλλιντζή
Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και μεγάλωσε στην Αγία Παρασκευή Λέσβου. Από το 1986 ζει μόνιμα στην Κομοτηνή. Είναι παντρεμένη με τον θρακιώτη Θανάση Μπακαλίδη.
Σπούδασε Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με καθηγητές τον Δ. Παντερμαλή, τον Μ. Ανδρόνικο και τον Ν. Χουρμουζιάδη.
Μετά το πτυχίο της εργάστηκε για τρία χρόνια ως καθηγήτρια φιλόλογος σε Λύκεια της Θεσσαλονίκης.
Στη Θράκη πρωτοπήγε ως αρχαιολόγος το 1983. Από το 1986 εργάζεται στην ΙΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κομοτηνής υπό καθεστώς συμβάσεων Ορισμένου και Αορίστου Χρόνου με Προϊστάμενο και Δάσκαλο τον Επίτιμο Έφορο Αρχαιοτήτων Διαμαντή Τριαντάφυλλο. Την περίοδο αυτή συμμετείχε στις ανασκαφές του στα Ρίζια του Έβρου, στους Προσκυνητές Ροδόπης και στην Καλύβα Ξάνθης οι οποίες της πρόσφεραν πολλά. Από το 1988 ανέλαβε την ανασκαφή στη Μάκρη Έβρου και την ευθύνη της περιοχής των Αβδήρων Ξάνθης. Το 1993 συμμετείχε με επιτυχία στον Ειδικό Διαγωνισμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για πρόσληψη αρχαιολόγων και ύστερα από αίτησή της τοποθετήθηκε στη Θράκη.
Το 2011 πήρε το διδακτορικό της δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με θέμα την χώρα των Αβδήρων. Την ίδια χρονιά ζήτησε μετάθεση για την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης, καθώς από το 2010 ο Νομός Ξάνθης είχε αποτελέσει χωριστή Εφορεία Αρχαιοτήτων. Έκτοτε υπηρετεί εκεί ως Προϊσταμένη.
Έχει διενεργήσει ανασκαφές στην πόλη και τα νεκροταφεία των Αβδήρων, καθώς και σε άλλες θέσεις του Νομού Ξάνθης. Σήμερα, διευθύνει ερευνητικά επιστημονικά προγράμματα και έργα προστασίας και ανάδειξης αρχαιοτήτων, ενώ την ενδιαφέρει ιδιαίτερα η συνέργεια αρχαιολογίας και τοπικών κοινοτήτων, η μετάδοση της αρχαιολογικής γνώσης στο ευρύ κοινό, ειδικότερα σε μαθητές και σε ειδικές ομάδες πληθυσμού μέσω ξεναγήσεων, διαλέξεων, αρχαιολογικών οδηγών, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ποικίλου εποπτικού υλικού.
Στα επιστημονικά της ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα ταφικά έθιμα, η τοπογραφία και η ιστορική γεωγραφία. Έχει συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει ευρήματα από τις ανασκαφές της σε ειδικά αρχαιολογικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.