Αγιάσος - Μεσότοπος: τα κύτταρα του λαϊκου πολιτισμού της Λέσβου αδελφοποιήθηκαν
Με την τρίωρη πολυδιάστατη εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Θέατρο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου τη Δευτέρα, 17-8-2015, ολοκληρώθηκε η τυπική φάση της πολιτιστικής αδερφοποίησης Αγιάσου – Μεσοτόπου, δυο χωριών - κυττάρων του λαϊκού μας πολιτισμού, που εδώ και πολλές γενιές ποτίζουν ακούραστα το δέντρο της παράδοσης, κάνοντάς το να βλασταίνει, να καρπίζει και να απλώνει τις ζωογόνες ρίζες του όχι μόνο στα γόνιμα λεσβιακά χώματα, αλλά και πέρα απ’ αυτά.
Ευχόμαστε αυτή η ευλογημένη συνεύρεση να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στη διατήρηση και παραπέρα προβολή της πλούσιας λαογραφικής μας κληρονομιάς, αλλά και να ισχυροποιήσει το τείχος της αντίστασης ενάντια στη ντόπια και ξένη υποκουλτούρα, που απειλεί να αλλοτριώσει την πολιτιστική μας φυσιογνωμία και την εθνική μας ταυτότητα. Ζούμε σε καιρούς χαλεπούς. Στο διάβα των αιώνων πολλά πράγματα μας πήρανε οι εκάστοτε κατακτητές κι άλλα τόσα μας κατέστρεψαν. Άφησαν πίσω τους εκατόμβες νεκρών, καμένη γη, λεηλατημένους θησαυρούς, διαλυμένη παραγωγική βάση… Αλλά δεν μπόρεσαν να μας υποτάξουν πνευματικά ούτε να μας αφομοιώσουν. Στον πάλαι ποτέ διαβόητο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρυ Κίσινγκερ αποδίδεται η φράση: "Ο λαός των Γκρεκών είναι αναρχικός και δύσκολος να τιθασευτεί. Γι' αυτό πρέπει να τον χτυπήσουμε βαθιά στις πολιτιστικές του ρίζες. Τότε, ίσως αναγκασθεί να συμμορφωθεί. Εννοώ να πλήξουμε τη γλώσσα του, τη θρησκεία του, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε τη δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει…" Αυτός ήταν ο στόχος τους. Ό,τι δεν κατέφεραν με τα ασύγκριτα περισσότερα και ισχυρότερα όπλα τους, να το πετύχουν με το Δούρειο Ίππο της πολιτισμικής μας αλλοτρίωσης. Μόνο που τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις μας, που αναβλύζουν το αστείρευτο νάμα της λαϊκής ψυχής, δεν θα μπορέσουν ποτέ να μας τα πάρουν! Δεν θα μπορέσουν ποτέ να ξεριζώσουν από την ψυχή μας την καλοσύνη και το σκατοφιλότιμό μας, κι ας τα ’χουμε πληρωμένα ακριβά, την αλύγιστη περηφάνια μας και την έμφυτη εναντίωσή μας στο άδικο, το γέλιο μας που λάμπει σαν τον ήλιο τον ηλιάτορα, που λέει κι ο εθνικός μας ποιητής, τη γλεντζέδικη διάθεσή μας, την αγάπη μας στην παράδοση και στον ατίμητο θησαυρό της λαογραφικής μας κληρονομιάς. Θέλουν να μας κάνουν να κλαίμε μα εμείς γελάμε, θέλουν να μας φυλακίσουν στα τέσσερα ντουβάρια του σπιτιού μας μα εμείς γλεντοκοπάμε, μιας και η φτώχεια θέλει καλοπέραση, θέλουν να μας χαλάνε τη διάθεση, μα εμείς μ’ ένα ρακί, λίγο καλό μεζέ, ένα σαρκί ή έναν τσανταρμά, ένα σαντούρι κι ένα βιολί, ρίχνουμε τα φαρμάκια έξω και τους χαλάμε τη σούπα. Όπως λένε και οι αδερφοί Μεσοτοπίτες, σε τούτα δω τα χώματα κακιά σκουριά δεν πιάνει…
Μετά τους χαιρετισμούς και την εθιμοτυπική επίδοση δώρων από τους οικοδεσπότες στους φιλοξενούμενους, ακολούθησε η εκφώνηση της παρλάτας σε στίχους Ευθύμη Βασίλογλου, που εκφώνησε ο ίδιος με θέμα την πολιτιστική μας αδελφοποίηση Ένα σύντομο στιχουργικό αντιχάρισμα θα κάνει ο Μιχάλης Κουτσκουδής-Βουρλής.
Το πρώτο μέρος της αποψινής μουσικοχορευτικής βραδιάς είχε τίτλο «Από τις Κυκλάδες στις Σποράδες». Χόρεψε το πρώτο χορευτικό τμήμα εφήβων του Αναγνωστηρίου Αγιάσου.
Την κομπανία απάρτιζαν οι εξαίρετοι Μεσοτοπίτες μουσικοί: Βαγγέλης Σαραντίδης (βιολί), Σταυρούλα Σπανού (σαντούρι), Γιάννης Δουδουνής (ακορντεόν, τραγούδι), Γιάννης Ευαγγέλου (κιθάρα), Αθηνά Πιπίνη (τραγούδι), Έφη Πιπίνη (τραγούδι) και στο μανέ ο Χρίστος Καραστεφανής.
Χοροδιδάσκαλος των χορευτικών τμημάτων Αγιάσου – Μεσοτόπου και υπεύθυνος του μουσικοχορευτικού προγράμματος όλης της εκδήλωσης ο Ευθύμης Σαραντίδης.
Ακολούθησε ένα αφιέρωμα με παλιές φωτογραφίες και βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από την Αγιάσο και το Μεσότοπο, που προβλήθηκαν στην οθόνη. Μέσα από το υπέροχο εικονιστικό υλικό αναστήθηκαν σκηνές της παλιάς αγνής και ανεπίστροφης καθημερινής ζωής των προγόνων μας, καθώς και μορφές συνανθρώπων μας που έχουν πια φύγει από κοντά μας παίρνοντας το δρόμο της ατέρμονης αιωνιότητας. Αφιερωνόταν στη μνήμη τους.
Το δεύτερο μέρος του καλλιτεχνικού μας προγράμματος είχε τίτλο «Χοροί και τραγούδια της Λέσβου». Χόρεψε το χορευτικό ενηλίκων του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσοτόπου.
Ο Φώτης Βασίλογλου, Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση», παρουσίασε στη συνέχεια ένα αφιέρωμα στον αείμνηστο Μεσοτοπίτη αμανετζή Στρατή Ράλλη.
Στην τρίτη και τελευταία ενότητα με τίτλο «Απ’ τους καφενέδες του Μεσοτόπου στα κουιτούκια της Αγιάσου» χόρεψαν τα χορευτικά τμήματα εφήβων και ενηλίκων του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, ενηλίκων του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσοτόπου «Ο Μεσότοπος» και ενηλίκων του Συλλόγου των απανταχού Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση».
Οι εκδηλώσεις στηρίχτηκαν οικονομικά από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και την Cosmote, τους οποίους θερμά ευχαριστούμε. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Θόδωρο Βαλσαμίδη για την καθοριστική βοήθειά του στην εξασφάλιση των παραπάνω χορηγιών. Ευχαριστούμε επίσης το Δήμο Λέσβου και το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Λέσβου για τη διάθεση πούλμαν και οδηγών για τη δωρεάν μετακίνηση των αποστολών μας, τον Παναγιώτη Κορομηλά και τον Προκόπη Μαϊστρέλη για την τεχνική κάλυψη της εκδήλωσης, τη Μυρσίνη Κουτσκουδή-Βουρλή που επιμελήθηκε τις παρουσιάσεις, την αφίσα και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Αυγούστου, το Μιλτιάδη Ευστρατίου Λυμπερή για τη βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης, τους Δημοσθένη Σκλεπάρη, Παναγιώτη Χαδεμένο και Αλέξανδρο Γερασίμου για τη φωτογράφησή της και όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.