Skip to main content
|

Αδελφοποίηση Αναγνωστηρίου Αγιάσου, ΦΟΜ και Circolo Apodiafazzi Καλαβρίας

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Το Αναγνωστήριο Αγιάσου συμμετείχε στις εκδηλώσεις αδελφοποίησης που έλαβαν χώρα το Σάββατο, 7-7-2012, στις 8 μ.μ. στο αμφιθέατρο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης, με την ευκαιρία του διήμερου (6, 7-7-2012) Διακριτικού Επιστημονικού Συνεδρίου Δύο χώρες – Μία Ιστορία; «Διαχείριση και Ανάδειξη των Μνημείων Πολιτισμικής και Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς Νήσων Β.Α. Αιγαίου - Μεγάλης Ελλάδας (Καλαβρίας, Σικελίας), Βένετο και Πομπηίας», που συνδιοργανώθηκε από την Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, τη 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΤ, το Πανεπιστήμιο “Mediterranea” του Reggio Calabria (Τμήμα “PAU” Αρχιτεκτονικής Σχολής), ΠΜΣ – Πόλη και Περιβάλλον, το Τμήμα Κοινωνιολογίας και το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το Δήμο Λέσβου και το Επιμελητήριο Λέσβου.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος της πόλης Reggio Calabria της Καλαβρίας «Circolo Apodiafazzi» (Apodiafazzi σημαίνει χαραυγή, άρα ελπίδα για το μέλλον) αδελφοποιήθηκε με τον Φιλοτεχνικό Όμιλο Μυτιλήνης (ΦΟΜ) «Ο Θεόφιλος» και το Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη». Ο Πρόεδρος του «Circolo Apodiafazzi» κ. Carmelo Nucera, αφού εξέθεσε τις σκέψεις και τις ιδέες του για τους σκοπούς που πρέπει να υπηρετήσει η πολιτιστική αδελφοποίηση (σφυρηλάτηση των ιστορικών δεσμών των δυο περιοχών, προβολή της πολιτιστικής τους φυσιογνωμίας ώστε να λειτουργήσει ως μοχλός γενικότερης ανάπτυξής τους, μελέτη και ανάδειξη της γκρεκάνικης γλωσσικής διαλέκτου κλπ), αντάλλαξε τα δώρα του με τους προέδρους του ΦΟΜ και του Αναγνωστηρίου, κ.κ. Περικλή Μαυρογιάννη και Κλεάνθη Κορομηλά, και συνυπέγραψε μαζί τους τα δυο πρωτόκολλα πολιτιστικής αδελφοποίησης, που στοχεύει:

  • Στην προσέγγιση των τόσο «κοντινών» πολιτισμών μας.
  • Στην ανταλλαγή γνώσεων πάνω στις τοπικές παραδόσεις, ήθη και έθιμα.
  • Στην προώθηση της «τοπικής» πολιτιστικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς.
  • Στην ουσιαστική αλληλογνωριμία μας διά των πολιτιστικών μας ανταλλαγών στο μέλλον.

Στη συνέχεια εγκαινιάστηκε η έκθεση «Αποκατάσταση Αρχαιολογικών Χώρων – Ο ανθρώπινος παράγοντας» (επιστημονικά υπεύθυνοι: Αθηνά – Χριστίνα Λούπου, Διευθύντρια 14ης ΕΒΑ & αναπλ. Κ΄ ΕΠΚΑ, Γάννης Κουρτζέλλης, Αρχαιολόγος Κ΄ ΕΠΚΑ) την οποία επισκέφτηκε πολύς κόσμος και ακολούθησε δεξίωση στην ταράτσα του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης με την ευγενική χορηγία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, την οποία νοστίμισαν οι παραδοσιακοί ήχοι των Σαντουριών και οι χοροί των μελών του Χορευτικού Τμήματος Ενηλίκων του Αναγνωστηρίου.

Το Αναγνωστήριο Αγιάσου ευχαριστεί θερμότατα τη κ. Μαριάννα Σαβράμη, Αρχιτέκτονα Μηχανικό στην 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αθηνών, για την καθοριστική συμβολή της στην επίτευξη της πολιτιστικής αδελφοποίησης.

 

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία