Skip to main content
|

16, 18 και 19 Φεβρουαρίου όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Αγιάσο - Αγιασώτικο Καρναβάλι 2018 - Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Ημερομηνία Εκδήλωσης :
έως

Ο Πολιτιστικός Καρναβαλικός Σύλλογος Αγιάσου «Ο ΣΑΤΥΡΟΣ» ανακοινώνει το πρόγραμμα των φετινών καρναβαλικών εκδηλώσεων του αποκριάτικου διημέρου.


Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018 στις 3 μμ στο Καμπούδι θα εμφανιστούν τα συγκροτήματα:
Παραδοσιακά τριψίματα
Όμιλος μουτσούνων, αφού περιδιαβεί τις γειτονιές του χωριού, θα καταλήξει στο χώρο των εκδηλώσεων όπου θα τραγουδήσει τα παραδοσιακά μας τριψίματα (δίστιχα ομοιοκαταληκτικά τραγούδια, που διασώζει μέσα στους αιώνες η προφορική λαϊκή μας παράδοση και τα οποία υμνούν τη σεξουαλική πράξη και τα γεννητικά όργανα)
Επιμέλεια: Τούλα Μητσιώνη, Κατερίνα Γούναρη
Γοι αλτσάκ’δις
Σάτιρα: Ευστρατία (Τούλα) Μητσιώνη. Εκφωνούν: Μιχάλης Κουτσκουδής-Βουρλής, Κατερίνα Γούναρη
Σαβουρά-ιβορ
Σάτιρα: Ομαδική
Εκφωνούν: Παναγιώτης Ζαροδημητράκης, Χρήστος Ε. Κουφέλος, Κατερίνα Γούναρη, Δημήτρης Τσουκαρέλλης, Ταξιάρχης Τσουκαρέλλης, Κωνσταντίνα Περγάμαλη, Παναγιώτης Βασλάς, Τούνας Θάνος, Ηλίας Χατζέλλης, Πηνελόπη Γεωργαντή.
Στον κόσμο θα προσφέρεται δωρεάν παραδοσιακό ρυζόγαλο.


Την Καθαρή Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018 στις 3 μμ στην Πλατεία Δημαρχείου θα εμφανιστούν τα συγκροτήματα:
Φλίνστοουνς
Σάτιρα: Παναγιώτη Κορομηλά
Εκφωνούν:  Παναγιώτης Δημ. Κορομηλάς, Δημήτρης Κλ. Κορομηλάς, Κατερίνα Λεβέντη, Δημήτρης Παν. Κορομηλάς, Μιχάλης Κουτσκουδής-Βουρλής, Χαρίλαος Αϊβαλιώτης, Παναγιώτα Ακαμάτη. Συμμετέχουν: Χρίστος Κλήμος, Μάριος Χαλέλλης.
Τα όργια του Διόνυσου
Σάτιρα: Δημήτρη Τζανή
Εκφωνούν: Γιώργος Λεβέντης, Μαρίνος Κορομηλάς, Ταξιάρχης Ταράνης, Παναγιώτης Κουλαξιζέλλης, Νίκος Ψυρούκης, Αλέξανδρος Λημναίος, Μιχάλης Κεραμιδάς, Σοφοκλής Κουφέλος, Μανώλης Παπαπορφυρίου, Νίκος Παπαπορφυρίου, Στράτος Χατζηδέλος


Στον κόσμο θα προσφέρονται δωρεάν ούζο και νηστίσιμοι μεζέδες.
Σκηνογραφία – Καλλιτεχνική Επιμέλεια όλων των συγκροτημάτων: Μιχάλης Κολοκοτρώνης
Στην κατασκευή των αρμάτων όλων των καρναβαλικών συγκροτημάτων εργάστηκαν οι Χρήστος Ε. Κουφέλος, Περικλής Χτενέλλης, Μαρίνος Κορομηλάς, Παναγιώτης Κουλαξιζέλλης, Νίκος Ψυρούκης, Μάριος Χρυσάφης, Ταξιάρχης Ταράνης, Αλέξανδρος Λημναίος, Μιχάλης Κεραμιδάς, Σοφοκλής Κουφέλος, Μανώλης Παπαπορφυρίου, Νίκος Παπαπορφυρίου, Στράτος Χατζηδέλος, Μάριος Χαλέλλης, Άγγελος Χαλέλλης, Παναγιώτης Κουρβανιός, Γιώργος Λεβέντης


Ελάτε να απολαύσετε την παραδοσιακή καυστική και σκωπτική αγιασώτικη σάτιρα.
ΚΑΛΗ  ΑΠΟΚΡΙΑ!

 

---------

Το Αναγνωστήριο «η Ανάπτυξη» Αγιάσου, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη διοργάνωση των καθιερωμένων ετήσιων καρναβαλικών εκδηλώσεων, ανοίγει την αυλαία της φετινής Αποκριάς την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018 το βράδυ με την πραγματοποίηση παραδοσιακής πατινάδας και την αναβίωση του εθίμου της περικεφαλαίας στις γειτονιές του χωριού.
Ένας αγερμός από ιμτσούνις με επικεφαλής το Μεγαλέξαντρο και με τη συνοδεία πενταμελούς μουσικής κομπανίας θα σεργιανίσει στις γειτονιές του χωριού, ακολουθώντας τη διαδρομή που πέρναγε από τα παλιά κουιτούκια και τραγουδώντας τα αθάνατα παραδοσιακά μας τραγούδια και τα φαλλικά τριψίματα.
Λίγα λόγια για το έθιμο: Τις Κυριακάδες της Κριγιατνής (της Απόκρεω) και της Τυρνής (της Τυροφάγου), τα απογεύματα, άρχιζε η παρέλαση των ομάδων στις γειτονιές του χωριού. Έτσι, σε κάθε κουιτούκι, εκτός από τις μαχαλαδιώτισσες κοπέλες, πλήθος κόσμου βολεύονταν στα πεζούλια για να παρακολουθήσει τα τραγούδια τους ή ό,τι άλλο παράσταιναν. Ο καλλίφωνος της παρέας, ο κορυφαίος, ήταν κι αρχινιστής, δηλαδή άρχιζε, ξεκίναγε το τραγούδι, που το επαναλάμβανε η παρέα. Ήταν ντυμένος με την καλή του  φορεσιά (τα παλιά χρόνια κι ως τα 1890-1900: βράκα τσοχένια, χασεδένιο άσπρο πουκάμισο, ζουνάρι μπαρμπαρέζικο και φέσι τουνουζλήδικο). Σε κάθε γειτονιάς κουιτούκι τραγουδούσαν ένα από τα παλιά παραδοσιακά τραγούδια. Τη Σούσα, τη Λυγερή, την Τριανταφυλλένια, την Απαρνημένη, τη Μάγισσα, κ.ά.
Ύστερα από το έθιμο να ’ναι ο κορυφαίος του χορού βρακοφορεμένος, κάποιος πρωτοτύπησε στη στολή και από τότε (1900 περίπου) καθιερώθηκε η περικεφαλαία. Ο αρχινιστής, ντυμένος με τσολιάδικη φουστανέλα και φορώντας περικεφαλαία, παράσταινε το Μεγαλέξαντρο. Σαν βλέπανε αυτό το παρδαλό τσούρμο να περνά, τους έπιανε δέος και θαυμασμός. Τούτος ο μασκαρεμένος Μεγαλέξαντρος στάθηκε για τους σκλαβωμένους ραγιάδες ένα σύμβολο παλικαριάς, μια παρηγοριά. Οι Τούρκοι κάνανε χάζι τις «ιμτσούνις» και παραξενεύονταν με τις αλλοπρόσαλλες μεταμφιέσεις, χωρίς να πονηρευτούν ποτές πως αυτός ο παλίκαρος σεργιάνιζε στα καλντερίμια το πάθος για τη λευτεριά του λαού, δίνοντας ελπίδες στους σκλάβους κι ανοίγοντας το ρήγμα με παραβολές. Τα παραπάνω στάθηκαν αφορμή να αγαπηθεί η περικεφαλαία. Έσβησε και χάθηκε οριστικά γύρω στα 1925-1930. Απ’ τους πρώτους αρχινιστάδες θα αναφέρουμε τον Θόδωρο Κουκουβάλα, που έδωσε όλη του την περιουσία στο Αναγνωστήριο και που στο όνομά του γίνονταν από το 1938 τα «Βάλεια», διαγωνισμός με χρηματικά έπαθλα για τη βράβευση της καλύτερης σάτιρας. Άλλοι αρχινιστάδες ήταν οι αδελφοί Κουτσκουδή, ο Μιχάλης Ευαγγελινός κι αργότερα ο Αριστοφάνης Μολυβιάτης, ο Φάνης Κάναρος, ο Γιάννης Σοφός και άλλοι. Οι περικεφαλαίες, καθώς και οι μουτζουρωμένοι της Καθαρής Δευτέρας, έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στο να μεταδίνουν, να μεταλαμπαδεύουν από γενιά σε γενιά τα πανέμορφα παραδοσιακά μας τραγούδια.


 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις