120 χρόνια «Αναγνωστήριο Αγιάσου» - Με επιτυχία συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στο «φάρο του πολιτισμού»
Συνεχίστηκαν με μεγάλη επιτυχία οι επετειακές εκδηλώσεις που οργανώνει το Αναγνωστήριο Αγιάσου προς τιμή των 120 χρόνων από την ίδρυσή του. Από τις 7 ως τις 13 Αυγούστου έλαβαν χώρα οι παρακάτω εκδηλώσεις:
Πέμπτη, 7-8-2014, 9 μμ, στο θέατρο του Αναγνωστηρίου: α) Η κ. Αθηνά Παραστατίδου, υπεύθυνη του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) Μυτιλήνης, πραγματοποίησε ομιλία με θέμα: «ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης – Πρόληψη και Θεραπεία – Για χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών και τις οικογένειές τους», αναλύοντας τους στόχους του Συμβουλευτικού Σταθμού που είναι η ευαισθητοποίηση του οικογενειακού και προσωπικού περιβάλλοντος, η επαρκής ενημέρωση του γύρω από το ζήτημα της τοξικοεξάρτησης και η εκπαίδευσή του σε πρακτικές κινητοποίησης των χρηστών ώστε να ενταχθούν σε θεραπεία καθώς και σε τρόπους υποστήριξής τους κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής τους πορείας. Tο προσωπικό και ο Σύλλογος Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης παραβρέθηκαν και διένειμαν έντυπο ενημερωτικό υλικό στην Αγιάσο τo τριήμερο 12, 13, 14 Αυγούστου 2014.
β) Ο Επιμορφωτικός Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Ταξιαρχών «Η Πρόοδος» παρουσίασε στη συνέχεια γαμήλια έθιμα, χορούς και τραγούδια των Ελλήνων της χερσονήσου της Ερυθραίας και των περιχώρων της Σμύρνης. Τις φορεσιές, που ήταν αντίγραφα από αυθεντικά δείγματα της περιοχής της Ερυθραίας, τις έραψαν και τις κέντησαν οι κυρίες του συλλόγου.
γ) Το πρόγραμμα της ημέρας έκλεισε ο Σύλλογος Καλλονιατών Λέσβου με τη μουσικοθεατρική αφήγηση «Φωνές της Μικρασίας» σε κείμενα Αντιγόνης Μώρου και Σταύρου Βαλτά. Ο λόγος της αφήγησης μοιραζόταν ανάμεσα σε πέντε γυναίκες, ένα γέρο κι ένα στρατιώτη. Ο καθένας αφηγήθηκε με το δικό του προσωπικό τρόπο μνήμες της Μικρασίας του 1922. Τους ρόλους υποδύθηκαν ηθοποιοί του ΕΘΟΚ.
Παρασκευή, 8-8-2014, 9 μμ, στο θέατρο του Αναγνωστηρίου: Στο κατάμεστο θέατρο του Αναγνωστηρίου έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του παπα-Χριστόφα Κανιμά «Τι να τα κάνω τα καλά (Θέατρο). Ηθογραφικά σύμμεικτα», που εκδόθηκε στην Αθήνα το 2013 με την επιμέλεια του Γιάννη Χρ. Χατζηβασιλείου. Μίλησαν οι Θόδωρος Γραμματάς, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Στ. Σκορδάς, Δρ. Φιλολογίας, Εκπαιδευτικός, και Γιάννης Χρ. Χατζηβασιλείου, Διευθυντής του περιοδικού «Αγιάσος», συγγραφέας, φιλόλογος. Ακολούθησε η θεατρική απόδοση της 4ης (τελευταίας) Πράξης της ηθογραφίας «Τι να τα κάνω τα καλά.» από τη θεατρική ομάδα του Αναγνωστηρίου. Στους παρευρισκόμενους μοιράστηκε ζερντές! Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και στην Αθήνα το Σάββατο, 1η Νοεμβρίου 2014 και ώρα 9:00 μ.μ., στο θέατρο του Πολυχώρου του Δήμου Αθηναίων «Άννα και Μαρία Καλουτά» (Τιμοκρέοντος 6Α, Νέος Κόσμος).
Σάββατο, 9-8-2014, 9 μμ, στο θέατρο του Αναγνωστηρίου: Η «Πάραλος – Πολιτιστική Παρέμβαση» παρουσίασε μια εξαιρετική χορευτική βραδιά με τίτλο «Μια φορά κι έναν καιρό με τραγούδι και χορό». Επρόκειτο για ένα παραμύθι πλαισιωμένο από χορούς και μουσικές της Ανατολικής Ευρώπης (Ουκρανίας, Ρουμανίας, Μολδαβίας, Γεωργίας). Η καλλιτεχνική επιμέλεια - διδασκαλία χορών ήταν της Φλώρας Αντωνοπούλου. Στην αφήγηση - επιμέλεια κειμένων η Μαρία Παπαδημητρίου.
Κυριακή, 10-8-2014, 9 μμ, στο θέατρο του Αναγνωστηρίου: Με την ευκαιρία της αυγουστιάτικης πανσελήνου παρουσιάστηκε η υπέροχη φιλολογική μουσικοθεατρική εκδήλωση «Το φεγγάρι κάνει βόλτα» με την επιμέλεια της δασκάλας Στρατούλας Μουτζουρέλη-Κωμαΐτη. Παιδιά, μικρά και μεγάλα, χόρεψαν, απήγγειλαν ποιήματα, τραγούδησαν, γέμισαν με νότες και χάρη αυτή τη βραδιά. Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο αφιέρωμα για τον Οδυσσέα Ελύτη που διοργανώνουν οι Ι΄, Κ΄ και ΚΑ΄ Εφορίες Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού με τον τίτλο «Λοξές δελφινιών ράχες. Στο φως του φεγγαριού με τον Οδυσσέα Ελύτη.»
Την ίδια μέρα τα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου, προσκεκλημένα όπως κάθε χρόνο από τον κ. Νίκο Ζούρο, ταξίδεψαν στο Σίγρι και έδωσαν συναυλία παραδοσιακής μουσικής στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Νύχτες στο Μουσείο κάτω από την αυγουστιάτικη πανσέληνο».
Δευτέρα, 11-8-2014, 9 μμ, στο θέατρο του Αναγνωστηρίου: Στο ασφυκτικά γεμάτο θέατρο του Αναγνωστηρίου τα χορευτικά τμήματα του Αναγνωστηρίου όλων των ηλικιών (120 μέλη ντυμένα με τις παραδοσιακές στολές της κάθε περιοχής) παρουσίασαν χορούς και τραγούδια της Καππαδοκίας, της Σμύρνης και των μικρασιατικών παραλίων, της Πόλης και της Λέσβου, με το γενικό τίτλο «Ας κρατήσει αυτός ο μπάλος…» και τη γενική επιμέλεια του χοροδιδάσκαλου Θύμιου Σαραντίδη. Το πρόγραμμα των χορών, που πλαισίωσαν ζωντανές ορχήστρες συγκροτημένες από μουσικούς μέλη του Κέντρου Σπουδών Ανατολικής Μουσικής (ΚΕΣΑΜ) και της Παραδοσιακής Κομπανίας του Αναγνωστηρίου (συμμετείχε ο Βαγγέλης Σαραντίδης, βιολί – τραγούδι), παρουσίασε ο Παναγιώτης Στ. Σκορδάς.
Τρίτη, 12-8-2014, 9 μμ, στον αύλειο χώρο του Παλαιού Ξενώνα της εκκλησίας της Παναγίας: Σ’ ένα γραφικότατο χώρο που χαρακτηρίστηκε «τοπίο Αγγελόπουλου» και με την παρουσία πολυπληθούς ακροατηρίου έγινε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του φιλόλογου Βασίλη Κων. Κωμαΐτη «Αγιάσος 1912-2012. Εκατό χρόνια ελεύθερου βίου.» που εκδόθηκε φέτος στη Μυτιλήνη. Μίλησαν γι’ αυτό οι εκπαιδευτικοί Σωτήρης Μουτζουρέλλης, Γιώργος Μ. Ξενέλλης, Παναγιώτης Στ. Σκορδάς και η φοιτήτρια Μυρσίνη Κουτσκουδή-Βουρλή, που επιμελήθηκε τις παρουσιάσεις διαφανειών όλων των εκδηλώσεων του Αναγνωστηρίου.
Τετάρτη, 13-89-2014, 9 μμ, στην Πλατεία Δημαρχείου Αγιάσου: Κάτω απ’ τη δροσιά της αυγουστιάτικης νύχτας έλαβε χώρα η συναυλία του Κέντρου Σπουδών Ανατολικής Μουσικής (ΚΕΣΑΜ) με τίτλο «Τραγούδια και οργανικοί σκοποί από τη Λέσβο». Ακούστηκαν οργανικοί σκοποί και τραγούδια που αγαπήθηκαν, γαλούχησαν γενιές και γενιές Αγιασωτών, έσταξαν βάλσαμο στις λαβωματιές της καρδιάς και εξακολουθούν μέχρι σήμερα να δονούν τις χορδές της ψυχής μας. Το πρόγραμμα της συναυλίας, που παρουσίασε ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΚΕΣΑΜ Νίκος Ανδρίκος, Δρ. Μουσικολογίας, απόλαυσε και χειροκρότησε πολύς κόσμος.
Απονεμήθηκαν τιμητικά διπλώματα σε όλους όσοι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, αρκετές από τις οποίες τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος Φραντζής, ο Δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Φωκ. Βουνάτσος, που προσέφερε εκδόσεις του Δήμου για τη Βιβλιοθήκη του Αναγνωστηρίου, εκπρόσωποι του Διοικητή της 98 ΑΔΤΕ, πρόεδροι λεσβιακών και συντοπίτικων σωματείων της Αθήνας και πολύς κόσμος.
Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν με τη μουσική βραδιά – αφιέρωμα στους ομογενείς (Κυριακή, 17-8-2014, 9 μμ, στο εστιατόριο της Στέλλας Δαγέλη) και το διήμερο μουσικό φεστιβάλ «Ρίζα στην πρίζα» (Τετάρτη – Πέμπτη, 20 και 21-8-2014, 8:30΄ μμ, στο θέατρο του Αναγνωστηρίου).