Πολιτική

08/10/2024 - 07:56

Π. Χριστόφας: Σε τροχιά υλοποίησης το 50% των μέτρων του προγράμματος μας

Άρθρο του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα για τον ένα χρόνο από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023

Σκέψεις, διαπιστώσεις και ενέργειες ένα χρόνο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές

 

Ένας χρόνος έχει περάσει από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023, κατά τις οποίες οι πολίτες έδωσαν τη σαφή εντολή στην αυτοδιοικητική κίνηση «Μπροστά» να αναλάβει τα ηνία του Δήμου Μυτιλήνης. Όπως είχα επισημάνει τότε, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της κάλπης, ήταν μια πρώτη μας νίκη, η νίκη της αποδοχής του κόσμου. Ήταν, όμως, και η κομβική στιγμή κατά την οποία σηκώσαμε τα μανίκια και ξεκινήσαμε να δουλεύουμε προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του προγράμματός μας.

Το προεκλογικό μας πρόγραμμα, το σχέδιό μας για την επίτευξη του οραματικού μας στόχου για μια βιώσιμη και λειτουργική πόλη και ζωντανά χωριά, που έχει ορίζοντα την τρέχουσα θητεία μας αποτελεί τον «χάρτη» που οδηγεί κάθε κίνηση και πρωτοβουλία μας. Έναν χάρτη, που προέκυψε από μία μακρά διαδικασία σχεδιασμού και διαβούλευσης με εκπροσώπους φορέων και τις συνδημότισσες και τους συνδημότες μας σε κάθε γωνιά του Δήμου.

Εννιά μήνες μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων μας, μπορούμε να λέμε πως περισσότερο από το 50% των μέτρων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα βρίσκεται ήδη σε τροχιά υλοποίησης, είτε αυτά αφορούν σε έργα και πολιτικές, είτε σε προετοιμασία και παρεμβάσεις σε ανώτερο επίπεδο, οι οποίες είναι απαραίτητες για τις μεγάλες αλλαγές στον τόπο μας. 

Ακόμη και αν κάποια από αυτά δεν είναι άμεσα ορατά, υπάρχουν άλλα που καθιστούν σαφές και κοινή διαπίστωση για τους συνδημότες μας, πως όντως αυτή την πρώτη χρονιά, πολλά έχουν αλλάξει, πως ακολουθείται μια διαφορετική προσέγγιση στον σχεδιασμό και την υλοποίησή του. Κυρίως, όμως, πως ακολουθείται μια διαφορετική προσέγγιση για την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής στην πόλη και τα χωριά μας, κατά την οποία σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η συνεργασία μας με κάθε εμπλεκόμενο φορέα και κυρίως τους ίδιους τους κατοίκους. Η πεζοδρόμηση της οδού Ερμού και του ιστορικού κέντρου, ένα μέτρο που κατά γενική ομολογία κρίνεται επιτυχημένο, κινείται σε αυτή την κατεύθυνση.

Όπως έχουμε επισημάνει, το σύνολο του αποτυπώματος που οφείλουμε να αφήσουμε στον τόπο μας το συνθέτουν τέτοιες μικρές νίκες. Όπως «νίκες» πετύχαμε μεταξύ άλλων και στον τομέα του Προγραμματισμού και των Τεχνικών Έργων: Εξασφαλίστηκε εκ νέου η χρηματοδότηση για το νέο δημοτικό κολυμβητήριο στα Θέρμα, το έργο κατασκευής του οποίου έχει δημοπρατηθεί και αναμένεται η επιλογή αναδόχου. Όπως έχει εξασφαλιστεί εκ νέου χρηματοδότηση και δημοπρατήθηκε το έργο επισκευής του Παλαιού Λιμεναρχείου στην Πλατεία Σαπφούς, ενώ σε αντίστοιχο σημείο είναι το έργο του Πάρκου Αναψυχής στην Αγία Κυριακή και του «Παράδεισου» Παμφίλων. 

Την ίδια στιγμή, προχώρησαν και άλλες εκκρεμότητες ετών: συμβασιοποιήθηκε και ξεκίνησαν οι εργασίες για την ολοκλήρωση του έργου διαμόρφωσης του κοινόχρηστου χώρου Παραλίας Θερμής, έχουμε υποβάλλει πρόταση χρηματοδότησης για την επισκευή του θεάτρου του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, τις επόμενες μέρες ξεκινάμε ασφαλτοστρώσεις και τσιμεντοστρώσεις σε δρόμους της πόλης της Μυτιλήνης.

Φυσικά είμαστε μόνο στην αρχή, φυσικά δεν μένουμε εκεί, δεν αρκούμαστε στο κλείσιμο «ανοικτών μετώπων».

Μία μέρα μετά τη δημοπράτηση του νέου κολυμβητηρίου στα Θέρμα, ανοίξαμε τον «φάκελο» του παλιού κολυμβητηρίου στο λιμάνι της Μυτιλήνης, με σκοπό τη δημιουργία ενός κλειστού αθλητικού κέντρου μέσα στο εμβληματικό κτίριο, που θα μπορεί να φιλοξενήσει μεταξύ άλλων μια σειρά αθλημάτων σάλας. Βρισκόμαστε στο στάδιο της εκπόνησης της μελέτης του πεζόδρομου - ποδηλατόδρομου από τη Σουράδα στην Κράτηγο, αρχικά στο πρώτο τμήμα του έως το λιμανάκι της Βαρειάς. Έχουμε στα χέρια μας τα Κτιριολογικά Προγράμματα για το νέο Μουσικό Σχολείο και το νέο Ειδικό Σχολείο Μυτιλήνης.  

Αν κάτι μας επιβεβαίωσε το φετινό καλοκαίρι, κατά το οποίο καλωσορίσαμε ένα μεγάλο κύμα τουριστών, αυτό είναι η ανάγκη βαθιών αλλαγών στην λειτουργία της πόλης, η ανάγκη υποδομών που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών. Για αυτόν τον λόγο, άλλωστε, προβλέπουμε νέες κυκλοφοριακές μελέτες με προτεραιότητα στους πεζούς, στα άτομα με αναπηρία και στους χρήστες ποδηλάτων με στόχο την ενίσχυση της ήπιας κινητικότητας, δημιουργία χώρων στάθμευσης στις εισόδους της πόλης με παράλληλη ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς για τη διασύνδεσή τους με το κέντρο της κ.α.

Αντίστοιχες είναι και οι ενέργειές μας στο πεδίο της καθημερινότητας στα χωριά του Δήμου. Από την πρώτη μέρα αναμετρηθήκαμε με το τεράστιο στοίχημα της βελτίωσης της αγροτικής οδοποιίας, βελτιώνουμε τις υποδομές εντός των οικισμών και προγραμματίζουμε νέες παρεμβάσεις, οι οποίες εντάσσονται άμεσα στο Τεχνικό Πρόγραμμα του επόμενου έτους.

Ένα χρόνο αφότου λάβαμε την εντολή να υπηρετήσουμε τον τόπο μας αισθανόμαστε πως έχουμε κάνει ένα δυναμικό ξεκίνημα, αλλά έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε ακόμη. Όχι μόνοι μας, αλλά μαζί με κάθε συνδημότισσα και συνδημότη μας, θα πάμε την πόλη και τα χωριά μας μπροστά.

Μοιράσου το άρθρο!