Ο πάγος έσπασε... Συνάντηση εφ' όλης της ύλης Σηφουνάκη-Βουνάτσου
Ο υποψήφιος Βουλευτής Νόμου Λέσβου κ. Νίκος Σηφουνάκης επισκέφτηκε την Πέμπτη 26 Απριλίου το Δημαρχείο Μυτιλήνης και είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Δ. Βουνάτσο.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι περαιτέρω ενέργειες που απαιτούνται για την κατασκευή και λειτουργία των έργων βιολογικών καθαρισμών, αποχετευτικών δικτύων και αποκατάστασης ΧΑΔΑ του Δήμου Λέσβου, που έχουν ενταχθεί και δρομολογούνται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΕΠΠΕΡΑΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής συνολικού προϋπολογισμού άνω των 50 εκ. ευρώ.
Συγκεκριμένα έγινε αναφορά στα έργα αποχέτευσης: Δημοτικής Ενότητας Αγίας Παρασκευής, νότια της πόλης της Μυτιλήνης, Πολιχνίτου, Βρίσας και Βατερών, Αγιάσου, Πέτρας, δημοτικής ενότητας Γέρας και Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Δήμου Λέσβου στις περιοχές Ουτζά Μυτιλήνης και Χαλκέλια Πλωμαρίου.
Αναφορά επίσης έγινε και για την πορεία των αιτήσεων Κτηματολογίου στα Γραφεία παραλαβής δηλώσεων επαναπροσδιορισμού στην Μυτιλήνη και στον Παπάδο [έχουν υποβληθεί συνολικά περίπου 1250 δηλώσεις και 2500 καταγραφές], που λειτουργούν με τη συνεργασία της Κτηματολόγιο ΑΕ και του Δήμου, καθώς και για τα επόμενα βήματα που έχουν σχεδιαστεί από την Κτηματολόγιο ΑΕ για την οριστική επίλυση του προβλήματος.
Συζήτησαν επίσης τα θετικά αποτελέσματα απ την χθεσινή μετάβαση στην Αθήνα, στο ΥΠΕΚΑ. του Δήμαρχου και του αρμόδιου Αντιδήμαρχου κ. Βατού, με τη δντρια Πολεοδομικού Σχεδιασμού κα Κουδούνη και την δντρια του πολιτικού γραφείου του κ. Σηφουνάκη κα Κατσάνου. Ήδη η πολεοδομική μελέτη της Βαρειάς ολοκληρώθηκε και τίθεται προς γνωμοδότηση στο Κεντρικό Συμβούλιο, ενώ για την αντίστοιχη μελέτη του Χάλικα, δόθηκαν διευκρινίζεις για τις αναγκαίες συμπληρώσεις του φακέλου, που πρέπει να γίνουν με μέριμνα του Δήμου, προκειμένου να προωθηθεί η έγκρισή της από το ΥΠΕΚΑ.
Ακόμη οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την πορεία της εφαρμογής του αυτοδιοικητικού συστήματος «Καλλικράτης» και τις εύλογες διαμαρτυρίες πολλών πολιτών, ιδιαίτερα στην Λεσβιακή ύπαιθρο. Ο κ. Σηφουνάκης χαρακτήρισε ως ατυχή και αρνητική συγκυρία την εκδήλωση των συνεπειών της γενικευμένης οικονομικής κρίσης, παράλληλα με το πρώτο στάδιο της εφαρμογής του «Καλλικράτη». Μέσα σ αυτό το κλίμα και στον κυκεώνα που δημιουργήθηκε απ την συνένωση σε έναν των 13 Δήμων που λειτουργούσαν ως πρόσφατα στην Λέσβο, ήταν λογικό η Δημοτική Αρχή να καθυστερήσει να βρει τον δρόμο της. Διαπίστωση και ευχή είναι, ανέφερε ο κ. Σηφουνάκης, ότι στο υπόλοιπο της θητείας της παρούσας Δημοτικής Αρχής θα σημειωθεί επιτάχυνση στην πορεία των έργων και στην βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Τέλος σε ότι αφορά στην γεωγραφική διαίρεση της Λέσβου σε 5 Δήμους, σύμφωνα με την τελευταία δημοσιοποιηθείσα πρόταση του κ. Βουνάτσου, δήλωσε ότι, παρόλο που οι τρείς δήμοι (κατά το πρότυπο της παλαιότερης διαίρεσης σε επαρχίες), ίσως θα ήταν πιο βιώσιμοι με βάση τα σύγχρονα κριτήρια, η πρόταση αυτή αποτελεί βάση συζήτησης. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε περαίνοντας ο κ. Σηφουνάκης, τους νόμους, ακόμη και αυτόν του «Καλλλικράτη», οφείλουμε να τους αλλάζουμε, όταν η ζωή και η ώριμη βούληση των πολιτών το απαιτεί.