Skip to main content
|

Ο χάρτης της Λέσβου και η «τουρκική» απόχρωση - Τι απάντησε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Απάντηση στις επικρίσεις που δέχεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης έδωσε από τη Βουλή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Τσάφος, στην πρώτη του παρουσία στο κοινοβούλιο, όπου βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από την αντιπολίτευση σε μια παλαιότερη ανάρτηση του Νίκου Τσάφου, όπου εμφανίζεται να δημοσιεύει έναν χάρτη που, ενώ υποτίθεται ότι απεικονίζει τις ελληνικές διεκδικήσεις, παρουσιάζει τη Λέσβο με κόκκινο χρώμα, το οποίο παραπέμπει συμβολικά στην Τουρκία. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής, ανέδειξε το ζήτημα, χαρακτηρίζοντάς το απαράδεκτο και ζητώντας την άμεση παραίτηση του υφυπουργού, τονίζοντας: «Θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί χθες». Η ανάρτηση αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, καθώς η Λέσβος, ένα νησί με βαθιά ιστορική και εθνική σημασία για την Ελλάδα, φάνηκε να αμφισβητείται εδαφικά από έναν υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο.

Ο Νίκος Τσάφος, απαντώντας στη Βουλή, υποστήριξε ότι ο χάρτης δεν υιοθετήθηκε από τον ίδιο, αλλά παρουσιάστηκε με σκοπό να αποδομηθεί ως «μαξιμαλιστικός». «Σήκωσα έναν χάρτη και είπα ‘ελάτε να σας πω γιατί είναι μαξιμαλιστικός’. Κάνω μια ανάρτηση 15 σημείων, αποδομώντας τα επιχειρήματα της Τουρκίας, και μου λέτε ότι τον υιοθετώ», ανέφερε, κατηγορώντας τους επικριτές του για κακοπροαίρετη ερμηνεία. Ωστόσο, η εξήγηση αυτή δεν έπεισε την αντιπολίτευση, η οποία θεωρεί ότι η πράξη του, ακόμα και ως αναλυτική άσκηση, υπονομεύει την εθνική θέση.

Πέρα από την ανάρτηση, το ζήτημα του χάρτη συνδέεται με ευρύτερες ανησυχίες για τις απόψεις του Τσάφου στα ελληνοτουρκικά. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η εικόνα του χάρτη εντάσσεται σε μια σειρά από παλαιότερες τοποθετήσεις του υφυπουργού που θεωρούνται φιλοτουρκικές, όπως η αναφορά του σε «τουρκικές θέσεις που έχουν βάση». Η Λέσβος, ως νησί του Ανατολικού Αιγαίου, βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο των τουρκικών διεκδικήσεων, με την Άγκυρα να προβάλλει κατά καιρούς χάρτες που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία. Η κίνηση του Τσάφου να δημοσιεύσει έναν τέτοιο χάρτη, ακόμα και για «αποδομητικούς» λόγους, θεωρήθηκε από πολλούς ως πολιτικά αφελής ή επικίνδυνη, δεδομένης της ευαισθησίας του θέματος.

 

Εκτός από τον χάρτη, ο Τσάφος δέχτηκε κριτική για την παλαιότερη αναφορά του στην «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», την οποία χαρακτήρισε «σοβαρό λάθος» που έχει πλέον διαγράψει. Η αντιπολίτευση, με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση να πρωτοστατούν, ζήτησε την παραίτησή του, αμφισβητώντας τη δέσμευσή του στην εθνική γραμμή. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, τόνισε την πολιτική του ευθύνη, ενώ ο Κώστας Μπάρκας του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε την ειλικρίνειά του. Η Πλεύση Ελευθερίας χαρακτήρισε τις δηλώσεις του «ντροπιαστικές».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός εξήγησε ότι επέστρεψε από τις ΗΠΑ μετά από πρόσκληση του Πρωθυπουργού το 2022, για να συμβάλει στην ενεργειακή αυτονομία της χώρας. «Τα παράτησα όλα και ήρθα να βοηθήσω», είπε, υπογραμμίζοντας την εμπιστοσύνη που δείχνουν πλέον ξένες εταιρείες στην Ελλάδα. Η ΝΔ, μέσω του Μακάριου Λαζαρίδη, υπερασπίστηκε τον Τσάφο, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για «ανθρωποφαγία» και τονίζοντας τη συνεργασία του με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η τοποθέτησή του έγινε στο πλαίσιο συζήτησης για τροπολογία του υπουργείου Ενέργειας, που στοχεύει στη διασφάλιση της ευστάθειας του ενεργειακού συστήματος.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία