Να στηριχθεί ο κλάδος της εστίασης - Ερώτηση στη Βουλή από την Μαρία Κομνηνάκα
Τη στήριξη των επαγγελματιών στο χώρο της εστίασης ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους αρμόδιους υπουργούς οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου, Λεωνίδας Στολτίδης και Μανώλης Συντυχάκης.
Αναφέρουν:
«Όπως είναι γνωστό, η πανδημία του κορονοϊού και τα έκτακτα μέτρα αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας που τη συνόδευσαν, οδήγησαν χιλιάδες επαγγελματίες στον κλάδο της εστίασης σε γενικευμένα αδιέξοδα. Τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα οξυμένα για όσες επιχειρήσεις βρέθηκαν σε αναστολή (περίπου το 80% των επιχειρήσεων, με βάση δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ), μεγάλη όμως μείωση του τζίρου αντιμετωπίζουν και όσες μικροεπιχειρήσεις λειτουργούν με υπηρεσίες take away, delivery κλπ.
Τα μέχρι τώρα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για τις μικροεπιχειρήσεις στο χώρο της εστίασης, είναι εξαιρετικά ανεπαρκή, αφού το περιβόητο επίδομα των 800 ευρώ δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση τις ζημιές των δύο αυτών μηνών. Τα πάγια έξοδα όπως ρεύμα, ενοίκια κλπ. παραμένουν αυξημένα και απαιτητά, μέρος των προμηθειών (ευαλλοίωτα προϊόντα όπως τρόφιμα) έχει ήδη καταστραφεί και απαιτείται στήριξη για την αντικατάστασή του. Η αναστολή των βασικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων απλά οδηγεί στη συσσώρευση των υποχρεώσεων αυτών στους αμέσως επόμενους μήνες.
Λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση για άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης την 1η Ιουνίου με παράλληλη διατήρηση ορισμένων αναγκαίων μέτρων περιορισμού, όπως αυτά ανακοινώθηκαν, είναι δεδομένο ότι ιδιαίτερα οι μικροεπιχειρήσεις με περιορισμένα τ.μ. εκμετάλλευσης ή που εκμεταλλεύονται αποκλειστικά κλειστούς χώρους θα αντιμετωπίσουν εξίσου σημαντικό πρόβλημα ανάκαμψης του τζίρου τους. Το πρόβλημα θα πολλαπλασιαστεί και από την επίδραση που αντικειμενικά θα έχει στο χώρο η μειωμένη τουριστική κίνηση. Τα αδιέξοδα επιβίωσης που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες στο χώρο της εστίασης παραμένουν στο ακέραιο.
Ερωτώνται οι κ. υπουργοί, τι προτίθενται να κάνουν, λαμβάνοντας ιδιαίτερη μέριμνα για όσους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, ώστε:
- Να αποδοθεί άμεσα το επίδομα ειδικού σκοπού μηνός Μαΐου, χωρίς χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
- Να επανενταχθούν οι επαγγελματίες του κλάδου και γενικά οι αυτοαπασχολούμενοι σε αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, με παράλληλη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, του τέλους επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου αρχής γενομένης από τα εισοδήματα του 2019, ώστε οι προβλεπόμενες αναστολές να έχουν ένα στοιχειώδες αντίκρισμα.
- Να απαλλαχθούν από τις εισφορές ατομικής ασφάλισης για τους μήνες που επιβλήθηκαν τα μέτρα αναστολής, χωρίς αλλοίωση των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων.
- Να απαλλαχθούν από την καταβολή δημοτικών τελών (για τραπεζοκαθίσματα κλπ.) για τους μήνες που ισχύουν έκτακτα μέτρα.
- Να εξασφαλιστούν φτηνότερα τιμολόγια και να απαγορευτούν οι διακοπές για ρεύμα, νερό κλπ. για τους επόμενους μήνες.
- Να απαγορευτούν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις, κάθε μέτρο αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, για όλους, κατ' αρχάς μέχρι το τέλος του χρόνου.
- Να παραγραφεί μέρος των ήδη συσσωρευμένων χρεών σε εφορία και τράπεζες, κατ' αρχάς το σύνολο τόκων και προστίμων, αλλά και μέρος του κεφαλαίου.
- Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στο πρόγραμμα "επιστρεπτέας προκαταβολής" χωρίς πολυδαίδαλες διαδικασίες, υποχρεώσεις καταβολής ΦΠΑ κλπ., προσθέτοντας σε αυτό και τους α/α χωρίς προσωπικό.
- Να αποδοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους όσοι δεν καταφέρουν να ανοίξουν τις μικροεπιχειρήσεις τους, χωρίς τις προϋποθέσεις που οδηγούν στον αποκλεισμό της πλειοψηφίας τους από αυτό».