Skip to main content
|

"Να μετατραπεί η επιστρεπτέα προκαταβολή των επιχειρήσεων σε μη επιστρεπτέα"

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Λέξεις Κλειδιά :
Γιάννης Μπουρνούς

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη, συνυπέγραψε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, για την μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής των επιχειρήσεων σε μη επιστρεπτέα.

Η παρέμβαση των 57 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του Βουλευτή Μεσσηνίας και Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Αλέξη Χαρίτση.

Η πολυεπίπεδη και συνεχιζόμενη κρίση σε υγεία και ενέργεια, το σαρωτικό κύμα ακρίβειας καθώς και η ραγδαία αύξηση στις τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών, έχουν οδηγήσει το σύνολο των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε αντικειμενική αδυναμία βιωσιμότητας. Επιπρόσθετα, ο αποκλεισμός της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό και τα χρηματοδοτικά προγράμματα, επιταχύνει την κατάρρευσή τους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ, σχεδόν οι μισές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας - ήδη από το β΄ εξάμηνο του 2021 – και έχουν, εξαιτίας της κρίσης, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ή/και προς ιδιώτες.

Δυστυχώς, μέσα σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη και εξόχως προβληματική συγκυρία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να αποστείλει - δείχνοντας για άλλη μια φορά το ανάλγητο και αντιλαϊκό της πρόσωπο - περισσότερα από 500.000 εκκαθαριστικά σημειώματα οφειλών σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, καλώντας τους να επιστρέψουν έως τις 29 Ιουλίου 2022, είτε εφάπαξ είτε τμηματικά, την ενίσχυση που είχαν λάβει λόγω της πανδημίας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει, δίχως άλλες καθυστερήσεις, να μετατρέψει σε μη επιστρεπτέα την προκαταβολή - που έλαβαν πάνω από 600.000 επιχειρήσεις και καλούνται να αποπληρώσουν σταδιακά από τα τέλη Ιουλίου – καθώς και να λάβει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η οικονομική εξόντωση επιχειρήσεων και επαγγελματιών από τις συνεχείς κρίσεις τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν.

 

 

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ.κ. Υπουργούς

Οικονομικών

Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Θέμα: «Επιχειρήσεις και επαγγελματίες αδυνατούν να καταβάλλουν τις οφειλές για τις επιστρεπτέες προκαταβολές – Η Κυβέρνηση να τις μετατρέψει σε μη επιστρεπτέες»

Ανακοινώθηκε τις προηγούμενες ημέρες από την ΕΛΣΤΑΤ μια ακόμα εκρηκτική αύξηση του πληθωρισμού,  που έφτασε στο 12,1% για τον Ιούνιο 2022. Η Ελλάδα καταγράφει πλέον ιστορικό 29ετίας, ενώ για έναν ακόμη μήνα διατηρεί τον υψηλότερο πληθωρισμό στη Δυτική Ευρώπη.

Οι αυξήσεις σε ενεργειακό κόστος, πρώτες ύλες και καύσιμα, ο αποκλεισμός της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό και τα χρηματοδοτικά προγράμματα, δημιουργούν το εκρηκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι ήδη επιβαρυμένες από τις πολλαπλές κρίσεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μέσα σε αυτή την συγκυρία, η Κυβέρνηση αποφάσισε τις προηγούμενες μέρες να αναρτήσει τα εκκαθαριστικά των οφειλών των επιχειρήσεων από την επιστρεπτέα προκαταβολή, την οποία είχαν λάβει την περίοδο της πανδημίας. Συνολικά βεβαιώθηκαν οφειλές σε πάνω από 600.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Μάλιστα τις ίδιες μέρες, στα τέλη Ιουλίου, οι επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Η έλλειψη ρευστότητας πολλών επιχειρήσεων είναι ήδη δραματική, καθώς δυσκολεύονται πλέον να ανταποκριθούν ακόμα και σε πάγιες λειτουργικές ανάγκες. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το 48% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αντιμετώπιζαν πρόβλημα ρευστότητας ήδη από το Β’ Εξάμηνο του 2021, ενώ το 21,4% δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα. Επιπλέον, 47,3% έχει ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το Δημόσιο ή ιδιώτες.

Τόσο η αντιπολίτευση όσο και μια σειρά επιμελητηρίων και εμπορικών φορέων έχουν ζητήσει επανειλημμένα την μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, προκειμένου να μπορέσουν να ορθοποδήσουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες από τις συνεχείς κρίσεις. Επιπλέον, παρά τις συνεχείς επισημάνσεις, η Κυβέρνηση δεν κατάφερε όλο το διάστημα της πανδημίας αλλά και μέχρι σήμερα με τις πληθωριστικές τάσεις να πιέζουν τις επιχειρήσεις, να δημιουργήσει ένα συνεκτικό πλαίσιο προστασίας των επιχειρήσεων, το οποίο θα περιλάμβανε μεταξύ άλλων την ουσιαστική ενίσχυση αυτών αλλά και το «κούρεμα» του χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία.

Επειδή, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν τις οδυνηρές επιπτώσεις από την έκρηξη του πληθωρισμού

Επειδή, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών αντιμετωπίζουν εκρηκτικό πρόβλημα ρευστότητας

Επειδή, η Κυβέρνηση έχει περιοριστεί μέχρι σήμερα σε αποσπασματικά και αναποτελεσματικά μέτρα στήριξης

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί,

  1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να μετατρέψει σε μη επιστρεπτέα την επιστρεπτέα προκαταβολή που έλαβαν πάνω από 600.000 επιχειρήσεις και καλούνται να αποπληρώσουν σταδιακά από τα τέλη Ιουλίου;
  2. Σε ποια μέτρα προτίθεται να προβεί η Κυβέρνηση προκειμένου να αποφευχθεί η οικονομική εξόντωση επιχειρήσεων και επαγγελματιών από τις συνεχείς κρίσεις τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν;

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις