Μ. Κομνηνάκα: Το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να μην μείνουν ατιμώρητοι οι ένοχοι
Μνημείο συγκάλυψης χαρακτήρισε την εξόφθαλμη απέλπιδα προσπάθεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας, μέσα από το πόρισμα-ντροπή που ψήφισε προκειμένου «να μπαζωθεί η αλήθεια» για το έγκλημα στα Τέμπη, η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η προσπάθεια θα πέσει στο κενό.
Εξήγησε πως παρά τα όρια των συσχετισμών και τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας και του προεδρείου για αποκλεισμούς μαρτύρων και τις ανέξοδες αντιπαραθέσεις με τα άλλα κόμματα, η Εξεταστική που συγκροτήθηκε χάρη στο ΚΚΕ επέτρεψε να έρθουν αποκαλυπτικά στοιχεία για την ανάδειξη πολιτικών και ποινικών ευθυνών, ενώ ακόμα ενημερώθηκε ο λαός, γεγονός που συνέβαλε στις μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις, στη συμπλήρωση ενός χρόνου από το έγκλημα.
Η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι είναι έκθετα επίσης τα κόμματα εκείνα που δεν είδαν στα πορίσματα πολιτικές και ποινικές ευθύνες των δικών τους κυβερνητικών θητειών, ενώ επί δεκαετίες ο λαός παίζει κορόνα - γράμματα το κεφάλι του στον σιδηρόδρομο. Ειδικά το ΠΑΣΟΚ δεν έχανε ευκαιρία να απαξιώνει την Επιτροπή, όταν υπηρέτησε και αυτό τις ίδιες πολιτικές, ειδικά από το 2009 και μετά με τη διάσπαση, υποβάθμιση και υποστελέχωση του σιδηροδρόμου και στη συνέχεια με την ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων τμημάτων. Όπως τόνισε η Μ. Κομνηνάκα, αυτές οι πολιτικές ευθύνες γέννησαν τις ποινικές, υπονόμευσαν την ασφάλεια και οδήγησαν στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα.
Επίσης υπογράμμισε ότι η Εξεταστική ανέδειξε τις ανταγωνιστικές σχέσεις που δημιούργησε η διάσπαση του ΟΣΕ και η ιδιωτικοποίηση με βάση τις ευρωπαϊκές Οδηγίες, την προβληματική επιλογή της κατάτμησης των συμβάσεων για ενιαία έργα που οδήγησε σε ασυμβατότητα συστημάτων και σε μεγάλες καθυστερήσεις. Άλλωστε, το ίδιο το πόρισμα Επιτροπής Γεραπετρίτη επισημαίνει ότι ήταν κανόνας η κατάτμηση για να εξυπηρετούνται οι διάφορες εταιρείες.
Αναδείχθηκε ακόμα ότι κανένα σύστημα ασφαλείας δεν ήταν σε λειτουργία, καθώς από τις 4 συμβάσεις που «έτρεχαν» από το 2007 δεν φρόντισε καμία κυβέρνηση να ολοκληρωθούν. Ειδικά η ύπαρξη συστημάτων αυτόματης πέδησης και τηλεδιοίκησης θα είχε εμποδίσει το δυστύχημα, όπως είπαν όλες οι επιτροπές εμπειρογνωμόνων, παρά την επανειλημμένη προσπάθεια της πλειοψηφίας να μη φανεί αυτό.
Αναφέρθηκε επίσης στην εγκληματική μη συντήρηση δικτύου και υποδομών λόγω της υποχρηματοδότησης, στη μείωση προσωπικού και την ελλιπή εκπαίδευση και εντατικοποίηση που, μαζί με την απουσία τεχνολογικών μέσων, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα που οδήγησε στο έγκλημα. Για το οποίο μάλιστα στο πρόσφατο παρελθόν προειδοποιούσαν μικρότερης έκτασης ατυχήματα, αλλά και το δυστύχημα στο Άδενδρο, για το οποίο τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε το ανθρώπινο λάθος.
Στην Εξεταστική φάνηκε επίσης ο παντελώς ανεπαρκής ρόλος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, για την πιστοποίηση της ασφάλειας των συγκοινωνιών. Από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα επιμελώς αποσιωπάται ότι αναδείχθηκαν οι αντιλαϊκές προτεραιότητες της ΕΕ για αύξηση της χωρητικότητας και της ταχύτητας στα τρένα, σε βάρος της ασφάλειας, καθώς και το γεγονός ότι οι προϋποθέσεις ασφαλείας αφορούν μόνο στο διασυνδεδεμένο δίκτυο.
Η Μ. Κομνηνάκα τόνισε ότι η Εξεταστική ήταν αποκαλυπτική ακόμα και για όσα δεν της επιτράπηκε να διερευνήσει, καθώς αποτελεί τη μεγαλύτερη ομολογία ενοχής το γεγονός ότι, εξαιτίας του εσπευσμένου κλεισίματος των εργασιών από την πλειοψηφία, δεν εξετάστηκαν μάρτυρες σχετικά με την έκρηξη και την πυρκαγιά μετά τη σύγκρουση, αλλά και για την απαράδεκτα βιαστική αλλοίωση του χώρου που συνιστά έγκλημα από μόνη της. Κατήγγειλε ακόμα ότι δεν απαντήθηκε το αίτημα του ΚΚΕ για συνέχιση της Εξεταστικής.
Η βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι το έγκλημα στα Τέμπη ήταν το τραγικό αποτέλεσμα των πολιτικών των τελευταίων 10ετιών που αντιμετώπισαν την ασφάλεια ως κόστος. Και τόνισε ότι είναι προφανές πως τη βασική πολιτική ευθύνη φέρει ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, ως επικεφαλής της κυβέρνησης στη θητεία της οποία έγινε το έγκλημα και αυτή η ευθύνη δεν παραγράφεται. Γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ πρωτοστάτησε στην πολιτική εφαρμογής της «απελευθέρωσης» του σιδηροδρόμου, γιατί παραπέμπει στην ολοκλήρωση στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας σε βάθος χρόνου.
Αναδείχθηκε σαφώς ότι την ευθύνη για τα τεράστια κενά σε προσωπικό και τις ελλείψεις στα συστήματα ασφαλείας φέρει το αστικό κράτος, οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ που προώθησαν την πολιτική της ΕΕ για πλήρη «απελευθέρωση», υλοποίησαν τον τεμαχισμό του ΟΣΕ, την αποψίλωση του προσωπικού και προώθησαν ιδιωτικοποίηση, την ώρα που η πραγματική ασφάλεια θεωρείται μη επιλέξιμο κόστος, όπως ανέφερε.
Ως εκ τούτου, προκύπτουν, είπε, ποινικές ευθύνες για τους αρμόδιους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, αλλά και άλλα κυβερνητικά στελέχη, γιατί με ενέργειες και παραλείψεις, εν γνώσει τους, έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Οι ευθύνες αυτές δεν περιορίζονται στον τότε υπουργό της ΝΔ, που έχει βεβαίως απαράγραπτες ευθύνες, ούτε περιορίζονται στα οικονομικά αδικήματα έναντι των συμφερόντων της ΕΕ. Αλλά αφορά σε όλους τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών της περιόδου 2009-2023, οι οποίοι βαρύνονται με κακουργηματικές ευθύνες για διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών, για έκθεση χιλιάδων σε θανατηφόρο κίνδυνο, γιατί αγνόησαν προειδοποιήσεις συνδικαλιστών και άλλων, για παράβαση καθήκοντος, ενώ υπάρχουν ποινικές ευθύνες για την προσπάθεια συγκάλυψης μετά την αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος για τον Κ. Καραμανλή, τον Χρ. Τριαντόπουλο και τον τέως περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό.
Μπορεί, σημείωσε η Μ. Κομνηνάκα, να παραγράφονται οι ποινικές ευθύνες για αρκετούς, λόγω του νόμου περί ευθύνης υπουργών, όμως κόπτονται υποκριτικά όσοι δεν δέχτηκαν να καταργηθεί το επίμαχο άρθρο 86 όπως πρότεινε το ΚΚΕ στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση.
Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δεν θα αφήσει να παραγραφεί η ευθύνη στη συνείδηση του λαού, θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να μη μείνουν ατιμώρητοι οι ένοχοι, να μην υπάρξουν νέα Τέμπη, για να καταδικαστεί ο πραγματικός ένοχος που είναι τα κέρδη του κεφαλαίου που στηρίζουν κράτος, κυβέρνηση, ΕΕ, θυσιάζοντας τις ζωές του λαού.