Πολιτική

28/09/2010 - 20:13

«ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ- ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ» - Ολόκληρη η ομιλία του Δ.Βουνάτσου

28-09-2010 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ TΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ   ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΕΣΒΟΥ

Κυρίες και Κύριοι Δημοσιογράφοι,

Οι επικείμενες δημοτικές εκλογές θα γίνουν σε ένα τοπίο με πρωτοφανή χαρακτηριστικά για τον τόπο μας. Δηλαδή:

Η χώρα μαστίζεται από μια τεράστια πολύμορφη κρίση, πολιτική, οικονομική, κοινωνική, πολιτισμική, ηθική, κρίση Αξιών μ’ ένα λόγο, που απειλεί ευθέως τα θεσμικά θεμέλια του Πολιτεύματος μας, με διαστάσεις Εθνικού Κινδύνου για το Έθνος ολόκληρο, όπως έχει επισημάνει και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Κρίση, με όλα τα χαρακτηριστικά μιας Μεγάλης Παρακμής! Δημιουργός της δε είναι, και το γνωρίζουν οι πάντες, το φαύλο και διαπλεκόμενο πολιτικο-κοινωνικό κατεστημένο. Οι πολλοί, στέκονται  κυρίως στην οικονομική πλευρά της, η οποία είναι γεγονός αναμφισβήτητο, ότι θέτει σε περιδίνιση τα μικρομεσαία κοινωνικά στρώματα, τους μη έχοντες και τους μη κατέχοντες και έχει τσακίσει την εμπιστοσύνη προς το Πολιτικό Σύστημα της χώρας μας και την ελπίδα για το μέλλον.

Παρά ταύτα, και το θέτω εξ υπαρχής:  Η δυνατότητα υπέρβασης και ανατροπής της είναι ζωντανή. Και βρίσκεται στις ανεξάντλητες ηθικές δυνάμεις του Λαού μας. Έχει δε επιβεβαιωθεί τούτο ιστορικά, στην μακραίωνη πορεία του βίου του Ελληνισμού. Και θα γίνει πράξη σύντομα. Τα πρώτα σημάδια της είναι κιόλας ορατά. Και θα φανερωθούν δυνατά, από πολιτική άποψη, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου.

Μεταξύ των συνεπειών της οικονομικής κρίσης είναι και η δραματική περικοπή των οικονομικών πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόσο αυτών που καλύπτουν τις λειτουργικές της δαπάνες, όσο και αυτών που προορίζονται για τις δημόσιες επενδύσεις, δηλαδή την ανάπτυξη του τόπου και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας.

Το άλλο σημαντικό – και αλληλένδετο με τα παραπάνω - χαρακτηριστικό των επικείμενων δημοτικών εκλογών, είναι η εφαρμογή του σχεδίου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» για την Αυτοδιοίκηση του πρώτου και δευτέρου βαθμού, δηλαδή για τους Δήμους και τις Περιφέρειες  της Επικράτειας.

Είναι ανάγκη τώρα, απ’την αρχή της παρουσίασης με την συνέντευξη μου τούτη, προς εσάς και δι υμών προς τους συμπατριώτες μας, να τονίσω, ότι χωρίς την οικονομική κρίση, χωρίς τις ντροπιαστικές συμφωνίες του μνημονίου και της ομηρίας της χώρας από τα γνωστά σε όλους μας ξένα κέντρα αποφάσεων, στα οποία, όπως κατά τον πλέον επίσημο και δραματικό τρόπο, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, είπε, ότι «εκχωρήσαμε μέρος της Εθνικής μα Ανεξαρτησίας», δεν θα είχαμε αυτόν τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ». Αυτόν τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», που δημιουργεί συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στους νέους δήμους, αυτόν τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», που δημιούργησε το χωροταξικό εξάμβλωμα του ενός και μοναδικού Δήμου για ολόκληρη την Λέσβο, αυτόν τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» που εξαφανίζει την δημόσια κοινοτική- αυτοδιοικητική ζωή στα χωριά και στις κωμοπόλεις, αλλά και στην πόλη της Μυτιλήνης, για να έρθω και στο Νησί μας, με το συγκεντρωτικό σύστημα της Αυτοδιοικητικής εξουσίας που εγκαθιδρύει, το οποίο τελικά, αποτελεί τεράστιο έλλειμμα Δημοκρατίας, παρά τα ωραιοποιημένα αντιθέτως ισχυριζόμενα από τους δημιουργούς του, όπως κι όλας έχει αρχίσει να γίνεται συνείδηση στους πολίτες. Και όλα αυτά, δήθεν στο όνομα της αποτελεσματικότητας των νέων Αυτοδιοικητικών Θεσμών προς του Δημότες- Πολίτες!

Δεν είναι λοιπόν άκαιρο και άτοπο, νομίζω, να αναρωτηθώ: οι υποστηριζόμενοι από τα μεγάλα κόμματα εξουσίας σημερινοί συνυποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τι έπραξαν, ιδιαίτερα οι κυβερνητικοί, για να αποτρέψουν το εξάμβλωμα τούτο, αν και σε ποιους επέρριψαν ευθύνες για το κακό που συντελέστηκε, αν ενημέρωσαν και κινητοποίησαν τους συμπατριώτες μας για να αντισταθούν και να αποτρέψουν την θεσμοθέτηση του ενός και μόνο Δήμου, σ’ ολόκληρο το νησί μας, που θα το καταστήσει δυσδιοίκητο έως και αδιοίκητο τελικά? Τι έχουν άραγε να πουν στους συμπατριώτες μας, για παράδειγμα της Καλλονής, της Ερεσού, της Αντισσας, του Πλωμαρίου, για να αναφερθώ - ενδεικτικά και μόνο - στις κωμοπόλεις μας που υφίστανται αυτή την ταπεινωτική περιθωριοποίηση? Η μεγάλη αλήθεια είναι, ότι, δεν έπραξαν τίποτε απ’ όλα αυτά. Και γενόμενοι συνένοχοι, τολμούν να ζητούν την ψήφο των συμπατριωτών μας!

Κατόπιν των προαναφερομένων, κυρίες και κύριοι Δημοσιογράφοι, πρέπει να απαντήσω στην λογική ερώτηση, που πιστεύω ότι θα μου απευθύνατε:

-Εάν τα πράγματα είναι τόσο δυσμενή όσο περιγράφετε, τότε γιατί μετέχετε στις εκλογές, τι επιδιώκετε, ποιοι είναι οι στόχοι και το πρόγραμμά σας?

Είμαι λοιπόν σίγουρος, ότι οι συμπολίτες μας γνωρίζουν ότι ο υποφαινόμενος, σ’όλη την μακρά διαδρομή του στην δημόσια ζωή του τόπου μας, και σαν βουλευτής επί μία συναπτή δεκαπενταετία, και σαν αιρετός νομάρχης, και εν συνεχεία σαν αρχηγός της αντιπολίτευσης, τυπικός και ουσιαστικός, επί μία οκταετία στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, διέθεσε όλες του τις δυνάμεις στην υπεράσπιση των συμφερόντων της Λέσβου, των νησιών του Αιγαίου, της Πατρίδας μας καθώς και του μείζονος Ελληνισμού, συγκρούστηκε με λογής-λογής συμφέροντα και δεν δίστασε να τραβήξει διαχωριστικές γραμμές με το πολιτικό σύστημα, αυτό το ίδιο που οδήγησε την χώρα και τον τόπο στην σημερινή δραματική κατάσταση. Και δικαιώθηκε απόλυτα από τις δραματικές εξελίξεις, στις παντοειδείς ρήξεις του με την κατεστημένη τάξη πραγμάτων. Και τούτο του το αναγνωρίζουν οι πάντες.

Μαζί λοιπόν με τους πολύτιμους συνεργάτες κι όλα τα στελέχη της Αυτοδιοικητικής Κίνησης μας, αποτελώντας μετεξέλιξη της Νομαρχιακής Παράταξης της «ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ», εμπλουτισμένοι και με καινούργιες δυνάμεις, ανεξάρτητα των μέχρι τώρα πολιτικο-κομματικών εντάξεων μας, κάνοντας την Μεγάλη Υπέρβαση της Αυτονομίας, αποφασίσαμε δύο πράγματα κατ’αρχήν, αναφορικά με την συμμετοχή μας στις Καλλικράτειες Δημοτικές Εκλογές, στον Δήμο Λέσβου:

Πρώτον,

-         ότι είμαστε παρόντες και στα εύκολα και στα δύσκολα, πάνω απ’ όλα σαν συνειδητοί αυτόνομοι πολίτες, επιτέλους, και όχι σαν κομματάρχες, αχυράνθρωποι χρισμάτων και επιχρισμάτων, δήθεν Αυτοδιοικητικοί, όμως στην πραγματικότητα αντιπρόσωποι του Αθηνοκεντρικού διαπλεκόμενου Κατεστημένου

-          Και δεύτερον, ότι:

-         το συμφέρον του τόπου και των ανθρώπων του, είναι πάνω από οποιασδήποτε εντάξεις και κομματικές εξαρτήσεις, υπεύθυνες για την σημερινή πολυσχιδή υπανάπτυξη, στην οποία το νησί μας έχει βυθιστεί, πανθομολογουμένως.

Μ’άλλα λόγια, με το πρόγραμμά μας και τον Αυτόνομο Υπερβατικό Συνδυασμό μας, στον Δήμο Λέσβου, συμμετέχουμε και μεις στην προσπάθεια που εκδηλώνεται πανελληνίως, για την πραγματοποίηση της ποθητής Μεγάλης Ανατροπής της κολοσσιαίας  αυτής παρακμής, δίνοντας πολιτική διέξοδο στους αηδιασμένους και οργισμένους συμπατριώτες μας, σ’όλους τους έντιμους πολίτες, κατ’ εξοχήν στην Νεολαία μας, μιας θετικής συμμετοχής για την αποτίναξη και στο Νησί μας, του παρακμιακού κατεστημένου που ευθύνεται, επαναλαμβάνω, γιατί αποτελεί στρατηγικής σημασίας ζητούμενο, για την μεγάλη και πολύπλευρη υπανάπτυξη και την φθορά των θεσμών, για ένα καινούργιο ξεκίνημα, «για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα», που αγωνιωδώς αναζητούσε ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς. Και τελικά, είμαστε εμείς, οι γνήσιοι υποστηρικτές των Υγειών Κοινοβουλευτικών Θεσμών του Πολιτεύματος μας και των Θεσμών του Πολιτεύματος της Δημοκρατίας, από τα οποία όμως απαιτούμε και τα βοηθούμε σ’ αυτό, να αυτοκαθαρθούν σε βάθος και με οδυνηρή τόλμη, εξοβελίζοντας όλα τα σάπια και διεφθαρμένα και διαπλεκόμενα στελέχη τους στέρνωντας τα ταυτόχρονα και στην Ποινική Δικαιοσύνη, παραπέμποντας τους ταυτόχρονα και στις διαδικασίες  δήμευσης των παρανόμως αποκτηθέντων περιουσιακών τους στοιχείων, καθώς και όλους εκείνους τους μεγαλοσχήμονες του Δημοσίου πλούτου. Και βεβαίως και όλους τους φοροκλέφτες και φοροφυγάδες ιδιώτες και τρωκτικά του δημοσίου χρήματος, χωρίς το παραμικρό έλεος! Αν δεν το πράξουν, η αυτοκτάργηση τους και η λαϊκή οργή θα θέσει τέλος στην ύπαρξη τους, συντομώτατα!

Και το Θέλουμε και το Διακηρύσσουμε και το Μπορούμε, υπερβαίνοντας τους εαυτούς μας, καταργώντας τις διαχωριστικές γραμμές, τσακίζοντας το παλιό και φθαρμένο, την πολιτική διαπλοκή, με ενότητα και αγώνα, απ’ το αυτοδιοικητικό μετερίζι, ευαγγελιζόμενοι το καινούργιο, το Νέο, εν επιγνώσει των μεγάλων δυσκολιών του εγχειρήματος μας.

Αποδείξαμε δε και την ικανότητά μας στην παραγωγή έργου, πάντα στα πλαίσια της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος. Δεν έχω παρά να επικαλεστώ την πληθώρα των έργων που κατασκευάστηκαν την περίοδο που οι συμπολίτες με τίμησαν με το αξίωμα του αιρετού νομάρχη, καθώς και τους υψηλούς ρυθμούς απορρόφησης του 2ου Κοινοτικού Πλαισίου που υλοποιήσαμε εκείνη την περίοδο. Και επίσης την εφαρμογή, εμπράκτως, των Αρχών της Ισονομίας και της Ισοπολιτείας, έναντι όλων ανεξαιρέτως των συμπατριωτών μας .

Σήμερα αντιμετωπίζουμε μια διαφορετική πρόκληση. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων λόγω της κρίσης έχει δραματικά περιορισθεί. Ταυτόχρονα έχει κλείσει το μεγαλύτερο μέρος του προγραμματισμού ως προς τα έργα υποδομής του ΕΣΠΑ (ή 4ου Κ.Π.Σ.), Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να πούμε ολόκληρη την αλήθεια χωρίς ωραιοποιήσεις στους συμπολίτες μας: Θα δουλέψουμε κατ’αρχήν για να υλοποιηθούν τα προγραμματισμένα έργα. Πράγματι οι προκλήσεις δεν είναι λίγες. Ενδεικτικά σας αναφέρω

-         το πρόγραμμα ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπτυξης που αφορά την πόλη της Μυτιλήνης.

-         Θα αξιοποιήσουμε τις πιστώσεις του Τομεακού Προγράμματος Γεωργίας και Αλιείας, που αφορούν μικρές υποδομές και λοιπές δράσεις στην περιφέρεια της Λέσβου.

-          Βασική επιδίωξη θα είναι η ολοκλήρωση της υποδομής για ένα σύγχρονο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων και μ’ αυτό εννοούμε την μετατροπή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), την κατασκευή όσων Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) χρειάζονται για να γίνει δυνατή η μεταφορά όλων των απορριμμάτων από τα απομακρυσμένα χωριά στον ΧΥΤΑ, η ουσιαστική έναρξη συστήματος ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, ώστε να επιτύχουμε σημαντική μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ.

-         Θα προσπαθήσουμε από κοινού με τους συναρμόδιους φορείς για την επίλυση του ενεργειακού ζητήματος της Λέσβου, συνδυάζοντας την ενεργειακή διασύνδεση του νησιού με τον ηπειρωτικό κορμό, παράλληλα με την υποκατάσταση από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

-         Κεντρικό ζήτημα για την ανάπτυξη του τόπου είναι για μας το ζήτημα των λιμανιών. Πρέπει ταχύτατα να προωθηθεί η κατασκευή του νέου λιμανιού Σιγρίου και του νέου σύγχρονου οδικού άξονα Σιγρίου- Ερεσού, αλλά και το ζήτημα της μεταφοράς του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης. Πέραν αυτών, ξεχωριστή σημασία έχει η βελτίωση και η ανάδειξη όλων των λιμανιών και λιμενικών εγκαταστάσεων της Λέσβου, και με την βαρύνουσα σημασία τους για την τουριστική ανάπτυξη.

-         Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουμε στην συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, θεσμό που πέραν της αναγνωρισμένης καλλιέργειας της Επιστημονικής Γνώσης, αυτής καθ’ εαυτής, και της άμεσης συμβολής του στην τοπική οικονομία, μπορεί να αξιοποιηθεί πολύπλευρα στην διεκδίκηση και υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων.

-         Στο αναλυτικό μας πρόγραμμα, το οποίο πολύ σύντομα θα δημοσιοποιηθεί, περιλαμβάνονται παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο, στο σύνολο του οικιστικού δικτύου, πάντα στα πλαίσια των υπαρκτών χρηματοδοτικών δυνατοτήτων. Επαναλαμβάνω δε, για να αποφευχθούν τυχόν παρεξηγήσεις, ότι, τα προαναφερόμενα, αποτελούν της Γενικές Αρχές της Πολιτικής μας και όχι το σύνολο του Προγράμματος μας.

-         Κυρίες και κύριοι,

Σε κάθε περίπτωση, η παραγωγή έργων, δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός για μια νέα δημοτική αρχή. Το τελικό ζητούμενο είναι πάντα η ανθρωποκεντρική ανάπτυξη. Και η επίτευξη αναπτυξιακών στόχων έχει πάντα μετρήσιμους δείκτες. Είναι:

- η αναστροφή της πληθυσμιακής συρρίκνωσης και η συγκράτηση του πληθυσμού, όχι απλά στην Μυτιλήνη, αλλά στα χωριά και τις κωμοπόλεις της Λέσβου ολόκληρης, κατ’ εξοχήν στο δυτικό τμήμα του νησιού μας, το οποίο ερημοποιείται, δυστυχώς με ταχύτατους ρυθμούς. Και γι’ αυτό έχουμε συγκεκριμένο όραμα το οποίο θα εξηγήσουμε παρακάτω

- είναι η αύξηση της απασχόλησης και η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Πρέπει να αξιοποιηθούν οι νέες αρμοδιότητες του «Καλλικράτη» προς τους Δήμους- παρά τα προαναφερόμενα αρνητικά του- για την ενθάρρυνση και υποστήριξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, μέσω πρόβλεψης ψήφισης κατάλληλου οργανισμού λειτουργίας στον νέο Δήμο. Σ’ αυτή την κατεύθυνση θα επιδιώξουμε την αξιοποίηση των έστω και περιορισμένων πόρων του Ειδικού Προγράμματος για το Βόρειο Αιγαίο που εξαγγέλθηκε απ’ την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου πρόσφατα και χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους.

- ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στην προώθηση του βασικού προϊόντος του πρωτογενή τομέα της οικονομίας στο νησί μας, που είναι ως γνωστόν το λάδι. Ο οποίος τομέας όμως αυτός,  έχει ήδη καταρρεύσει στο νησί μας, όπως οι πάντες πλέον γνωρίζουν. Αλλά γι’ αυτό το θέμα δεν θα κάνω ειδική αναφορά σήμερα, μια και υπάρχει αναλυτική προσέγγιση στο πρόγραμμά μας. Το ίδιο ισχύει και για την κτηνοτροφία, η οποία τις τελευταίες τρεις δεκαετίες αναδείχθηκε σε βασικό πυλώνα του πρωτογενούς.

- για τον τουρισμό, τον άλλο πυλώνα της λεσβιακής οικονομίας: είναι ανάγκη να συμβάλουμε στην εξάλειψη των αιτίων που έχουν καθηλώσει την τουριστική ανάπτυξη, δίνοντας έμφαση στην στροφή στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Ιδιαίτερα πρέπει να αξιοποιηθεί η ευκαιρία που πρόσφατα παρουσιάστηκε με την προσέλκυση τουριστών από την γειτονική μας Τουρκία, η οποία ταυτόχρονα αντισταθμίζει την εκροή της αγοραστικής μας δύναμης προς τα κει, και έχει πλήξει, χρόνια τώρα, την λεσβιακή αγορά. Και για να επισημάνω κατά τον πλέον εμφατικό τρόπο την στρατηγική σημασία που αποδίδω στα δύο αυτά ύψιστης αναπτυξιακής σημασίας ζητήματα, πραγματοποίησα ήδη δύο πολύωρες συναντήσεις, ξεκινώντας τις συνεργασίες μου με τους παραγωγικούς και λοιπούς φορείς του νησιού μας, οι οποίες και θα ολοκληρωθούν προσεχώς:  αφενός με τον διευθυντή και τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης καθώς και με την διοίκηση και τους εργαζομένους στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου. Και αφετέρου με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Ξενοδόχων Λέσβου, εν ολομελεία. Και μπορώ να ανακοινώσω σήμερα προς εσάς, κυρίες και κύριοι, και δι’ ημών προς όλους τους συμπατριώτες μας, ότι μείναμε σύμφωνοι σε όλα! Και ως βέβαιη Δημοτική Αρχή, στρατευόμαστε για την υλοποίηση των προτάσεών τους, στο πλαίσιο πάντοτε των αρμοδιοτήτων μας. Άλλωστε, τούτο έπραξα και στο παρελθόν ως Νομάρχης, όπως οι ίδιοι γνωρίζουν καλύτερα από όλους.

Σε κάθε περίπτωση, και επιμένω, βασικό χαρακτηριστικό του προγράμματός μας είναι η Ανθρωποκεντρική προσέγγιση, όρος απαραίτητος στην δύσκολη σημερινή εποχή του μνημονίου και της χρεοκοπίας του πολιτικού συστήματος. Πρέπει να δώσουμε όραμα και χαμόγελο στους συμπολίτες μας, ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους. Στα πλαίσια αυτά θα εστιάσουμε τον αγώνα και την δράση μας, στην προώθηση της απασχόλησης και της κοινωνικής οικονομίας,  αναζητώντας και συμμετέχοντας σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Παράλληλα, δεσμευόμαστε για την στήριξη του Πολιτισμού και της Παράδοσης, όπως και του Αθλητισμού, ενισχύοντας τα αρμόδια νομικά πρόσωπα του Δήμου και ενθαρρύνοντας την συμμετοχή των πολιτών σ’ αυτά, καθώς και τους διάφορους Συλλόγους που λειτουργούν. Και βεβαίως, τον Εθελοντισμό και το Οικολογικό Κίνημα.

Ζωτικός πόρος για την κοινωνία και την οικονομία είναι οι ομογενείς συμπατριώτες μας που ζουν στο εξωτερικό. Η σύνδεση με τις ομογενειακές οργανώσεις, για την οποία ο υποφαινόμενος εργάστηκε συστηματικά και το επέτυχε εν πολλοίς, ως νομάρχης, θα αποτελέσει δυναμικό μέσο για την εξωστρέφεια της οικονομίας μας καθώς και για την διατήρηση των τοπικών μας πολιτιστικών παραδόσεων βεβαίως στους τόπους που ζούν και εργάζονται.

Κυρίες και Κύριοι,

Θα συνεργαστούμε, τέλος με όλους τους Κεντρικούς και τοπικούς Κυβερνητικούς και Αυτοδιοικητικούς φορείς, καθώς και με τους Βουλευτές μας για την αναγκαία προώθηση κι επίτευξη των ανωτέρω στόχων, κατά την αρμοδιότητα τους. Τούτο είναι αυτονόητο.

Θα επιμείνω στην παρουσίαση του προγραμματικού μας λόγου, και στο στρατηγικής σημασίας γενικό χαρακτηριστικό γνώρισμα του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»: Η λογική της - εξαναγκασμένης από το μνημόνιο - οικονομίας που τον διαπνέει, υποβαθμίζει τον πρωταρχικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως λαϊκού θεσμού τοπικής δημοκρατίας, ως εγγυτάτου στον πολίτη θεσμού τοπικής εξουσίας. Παραγνωρίζει επίσης το γεγονός, ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελούν ταυτόχρονα οικονομικές μονάδες, που συμβάλλουν στην τοπική οικονομία. Η επιδιωκόμενη παράλληλα αποτελεσματικότητα στην διαχείριση, στον προγραμματισμό και στην υλοποίηση μεγάλων έργων, η οποία δεν με βρίσκει αντίθετο, είναι βέβαιο ότι μπορούσε να επιτευχθεί με άλλου είδους θεσμούς και εργαλεία, όπως είναι η διαδημοτική συνεργασία και η δημιουργία κοινών υπηρεσιών, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει κανείς στην εξωφρενική δημιουργία ενός δήμου για ολόκληρη την Λέσβο.

Πρέπει επίσης να υπενθυμίσω, ότι το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο κατ’ εντολήν της Πολιτικής Ηγεσίας εξεπόνησε την μελέτη για τον νέο χωροταξικό χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ποτέ και με κανένα τρόπο δεν εξέτασε και δεν εισηγήθηκε το σενάριο της θεσμοθέτησης ενός και μόνο Δήμου, αλλά υπέδειξε την δημιουργία πέντε νέων Δήμων. Γι αυτό και εμείς κρατούμε το ζήτημα τούτο ανοιχτό και θα αγωνιστούμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Και το δηλώνω ειλικρινέστατα.

Κυρίες και Κύριοι,

Κάποιοι συνυποψήφιοι μας, φαίνεται να προσχωρούν στις προαναφερόμενες θέσεις μας και απόψεις μας, οι οποίοι όμως όψιμα και κατόπιν εορτής, δέχονται την ανάγκη αλλαγής «αυτού του Καλλικράτη», συναισθανόμενοι την καθολική κατακραυγή της λεσβιακής κοινωνίας. Όμως δικαιούμαι να υπενθυμίσω, ότι όταν ο ομιλών τοποθετήθηκε ανοιχτά, με δημόσιες παρεμβάσεις, στην ΤΕΔΚ και στους λοιπούς φορείς που συμμετείχαν στην θεωρητική διαβούλευση, καθώς και στα τα Τοπικά ΜΜΕ, για τους άλλους προείχε η προάσπιση της κυβερνητικής πολιτικής και των τοπικών της εκπροσώπων. Οι πολίτες γνωρίζουν, θυμούνται και κρίνουν. Γιατί πρόκειται για υποκριτική μεταστροφή. Τα ίδια άλλωστε διακήρυξαν και εναντίον του «Καποδίστρια». Στην πράξη όμως

Τον αποδέχθηκαν και τον εφάρμοσαν πιστότατα και αναντίρρητα, αφού στο μεταξύ άρπαξαν την Δημοτική εξουσία.

Τι όμως κάνουμε εμείς, γι’ αυτόν τον Καλλικράτη?

Πολλά μπορούμε να κάνουμε και θα τα κάνουμε, ως επόμενη Δημοτική Αρχή.

-         Κατ’αρχήν δρομολογούμε στα πλαίσια του Οργανισμού Υπηρεσιών του νέου Δήμου Λέσβου, την αποκέντρωση σημαντικών υπηρεσιών, στις κυριότερες κωμοπόλεις της Λέσβου, κρατώντας μόνο την Διεύθυνση στην Μυτιλήνη, για το ενιαίο της διοίκησης. Οι υπηρεσίες που θα αποκεντρωθούν θα είναι αυτές τις οποίες χρησιμοποιεί συχνότερα ο δημότης, αλλά και αυτές που σχετίζονται με την επιτόπια παραγωγή έργου.

-         Δίνουμε την μέγιστη δυνατή αυτονομία στα τοπικά συμβούλια, δεσμευόμενοι για τον σεβασμό των προτάσεων τους στα τοπικά ζητήματα

-         Καθιερώνουμε άτυπο συμβούλιο διαβούλευσης σε επίπεδο σημερινού Καποδιστριακού Δήμου, το οποίο θα γνωμοδοτεί για τα ζητήματα που εκφεύγουν της στενής τοπικής κλίμακας και έχουν ευρύτερο αναπτυξιακό χαρακτήρα.

-         Αξιοποιούμε τον θεσμό των συνελεύσεων των δημοτών για την έκφραση προτάσεων από αυτούς και λογοδοσίας από εμάς, τόσο στις συνοικίες της πόλης της Μυτιλήνης, όσο και σ’ όλες τις κωμοπόλεις και τα χωριά του νησιού μας.

-         Θεσμοθετούμε τα τοπικά δημοψηφίσματα για όλα τα μεγάλα ζητήματα στα χωριά και στις πόλεις.

-           Και τέλος δεσμευόμαστε από τώρα, να αξιοποιήσουμε την συμμετοχή μας στα νέα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης και να αναπτύξουμε κάθε είδους δράση και συνεργασία, ώστε ο ένας και μοναδικός Δήμος να αποτελέσει σύντομη παρένθεση. Οι πολίτες γνωρίζουν, ότι μόνο εμείς μπορούμε να το εγγυηθούμε, γιατί είμαστε πραγματικά ανεξάρτητοι, γιατί στεκόμαστε στα δικά μας πόδια, γιατί μιλήσαμε και μιλούμε με ειλικρίνεια στον κόσμο, γιατί δεν κουβαλάμε και δεν ξεχρεώνουμε καμιά κομματική προίκα.

Κυρίες και κύριοι δημοσιογράφοι,

Έχετε πλέον και σεις βεβαιωθεί, ασκώντας το λειτούργημά σας, ότι υπέρ της υποστήριξης του Συνδυασμού μας «Λαϊκή Ενότητα – Αυτόνομη Υπέρβαση Δήμου Λέσβου», έχει σαφώς και εκδήλως διαμορφωθεί και εκδηλωθεί ένα πλειοψηφικό ρεύμα των συνειδητών πολιτών και συμπατριωτών μας, σ’ όλο το νησί μας, το οποίο διογκώνεται καθημερινά. Η πλειοψηφική αυτή τάση, δεν μπορεί ούτε πρόκειται να ανακοπεί, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες από τα ποικιλώνυμα φερέφωνα του τοπικού κατεστημένου της διαπλοκής, της σήψης, της διαφθοράς, της αναπτυξιακής καθυστέρησης, του θνήσκοντος κομματαρχισμού. Το πλειοψηφικό αυτό ρεύμα, επιβεβαιώνεται πανηγυρικά κι από τις αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούν τα δυο μεγάλα κόμματα κι φέρουν πρώτο τον Συνδυασμό μα με μεγάλη διαφορά απ’ του δικούς τους. Αυτό είναι και ο αποκλειστικός λόγος που δεν τολμούν ν δώσουν τα αποτελέσματα αυτά στην δημοσιότητα! Οι συμπολίτες μας, μας εμπιστεύονται πλέον με σιγουριά τις ευθύνες της Δημαρχίας Λέσβου, γνωρίζοντας πολύ καλά ταυτόχρονα και το μέγεθος των δυσκολιών, των συσσωρευμένων διαχρονικά μεγάλων προβλημάτων, που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε από 1-1-2011. Και είναι βέβαιοι, πως θα παλέψουμε, ανυποχώρητα, με όλα τα μέσα, και πάντοτε με τη ζωντανή δραστήρια συμπαράστασή τους, δίχως να υπολογίσουμε κανένα κόστος, πολιτικό ή προσωπικό, για την διάλυση των μαύρων νεφών της σημερινής θανατίλας και την έλευση του ζωογόνου καινούργιου. Επαναλαμβάνω, θα αγωνιστούμε μ’ ότι κι αν κοστίσει αυτό.

Σας ευχαριστώ για την σημερινή παρουσία σας. Και είμαι βέβαιος και για την δική σας συμπαράσταση, με την διορθωτική και εποικοδομητική κριτική σας, όσο σκληρή κι αν είναι αυτή. Αφού θα είναι δίκαιη, όπως πιστεύουμε.

Μοιράσου το άρθρο!