Πολιτική
27/05/2020 - 16:43Κάποτε υπήρχε ένα Γραφείο Τουρισμού για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών στη Μυτιλήνη
Από το καλοκαίρι του 2004 (επί εποχής Δημοτικής Επιχείρησης Τουριστικής Ανάπτυξης Μυτιλήνης - “Δ.Ε.Τ.Α.Μ.”), έχει καθιερωθεί να λειτουργεί σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας του νησιού Μυτιλήνης, ειδικό “Γραφείο Τουρισμού”, με καθήκον την εξυπηρέτηση των επισκεπτών της Λέσβου και τη χορήγηση τουριστικών πληροφοριών.
Α. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Επί 3 συνεχή χρόνια (Μάιος 2004 – Δεκέμβριος 2006), το “Γραφείο Τουρισμού” λειτουργούσε άψογα στο κτήριο του Παλαιού Λιμεναρχείου επί της Πλατείας Σαπφούς (το οποίο ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο, είχε ανακαινιστεί πλήρως), χωρίς διακοπή ούτε μια ημέρα (όλο το χρόνο), παρέχοντας σημαντικές υπηρεσίες στους μεμονωμένους κυρίως, επισκέπτες της Λέσβου.
Από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, διαπιστώθηκε η μεγάλη του χρησιμότητα για την τουριστική αναβάθμιση της πόλης, αλλά και ολόκληρου του νησιού.
Παράλληλα με τις κατεξοχήν υπηρεσίες τουριστικών πληροφοριών, το προσωπικό του τότε Γραφείου Τουρισμού, ήταν επιφορτισμένο με τις εξής επιπλέον εργασίες, που επιτελούνταν στο κτήριο του Παλαιού Λιμεναρχείου:
- Καθημερινή λειτουργία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, του τουριστικού τρένου της πόλης (είχε αφετηρία και τερματισμό, ακριβώς έξω από το κτήριο του Παλαιού Λιμεναρχείου),
- Λειτουργία όλο το χρόνο, του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης, το οποίο λειτουργούσε στον πρώτο όροφο του κτηρίου (έναντι αντιτίμου) και το οποίο φιλοξενούσε όλα τα εκθέματα (παραδοσιακές στολές – φορεσιές, αντίκες, χειροποίητα έπιπλα, ξυλόγλυπτα, υφαντά, κ.ο.κ.) του Λεσβιακού Οργανισμού Λαϊκής Τέχνης (Λ.Ο.Λ.Τ.).
- Λειτουργία μόνιμου εκθετηρίου, όλων των παραδοσιακών τοπικών προϊόντων του νησιού, στο χώρο δίπλα στο γκισέ πληροφοριών.
- Διενέργεια μόνιμης στατιστικής τουριστικής έρευνας, με τη χορήγηση ειδικού ερωτηματολογίου, προς τους επισκέπτες, αλλά και τα ξενοδοχεία της πόλης.
- Λειτουργία Δημοτικής Επιχείρησης Τουριστικής Ανάπτυξης Μυτιλήνης – “Δ.Ε.Τ.Α.Μ.”, αφού η έδρα της επιχείρησης ήταν το κτήριο αυτό.
Από το 2007 και μετά, η λειτουργία του Γραφείου Τουρισμού συνεχίστηκε μεν, αλλά όχι απρόσκοπτα και αδιάλειπτα. Με αρκετά διαλείμματα ετών και αφού το εμβληματικό Κτήριο του Παλαιού Λιμεναρχείου εγκαταλείφθηκε, το Γραφείο Τουρισμού συνέχισε τη λειτουργία του, είτε στο ισόγειο του Παλαιού Δημαρχείου, είτε στο κτήριο του Τελωνείου, είτε σε διάφορους άλλους χώρους.
Β. ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2020
Σήμερα, στην κρίσιμη καμπή που διέρχεται ο τουρισμός του νησιού, τόσο λόγω κορωνοϊού, όσο και λόγω μεταναστευτικού, “Γραφείο Τουρισμού” στην πρωτεύουσα του νησιού και του Αιγαίου, δεν υφίσταται. Ειρήσθω εν παρόδω, Γραφεία Τουρισμού λειτουργούν, όχι μόνο σε όλες τις μεγάλες τουριστικές πόλεις της Ελλάδος, αλλά ακόμη και στα περισσότερα μικρά νησιά.
Το κτήριο του Παλαιού Λιμεναρχείου, που προφανώς προτάσσεται ως ο πλέον ιδανικός χώρος, ενώ ο σχεδιασμός του 2017 προέβλεπε ο πρώτος όροφος να λειτουργήσει ως έδρα του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης Λέσβου (Ο.Τ.Α.Λ.) Α.Μ.Κ.Ε., δεν μπορεί προς το παρόν τουλάχιστον, να φιλοξενήσει ούτε ένα στοιχειώδες “Γραφείο Τουρισμού” (για τους γνωστούς ευνόητους λόγους).
Ωστόσο, λόγω και της ιδιαιτερότητας της φετινής χρονιάς, που αναμένεται κατά βάση η άφιξη ορισμένων μεμονωμένων Ελλήνων και ενδεχομένως Τούρκων επισκεπτών, θεωρούμε ότι η λειτουργία ενός έστω υποτυπωδώς οργανωμένου Γραφείου Τουρισμού στην πρωτεύουσα του νησιού, είναι άκρως επιβεβλημένη.
Προτείνεται δε για την οργάνωσή του, να παραχωρηθεί είτε μία αίθουσα του ισογείου του Παλαιού Δημαρχείου, είτε ένα μέρος του ισογείου του Επιμελητηρίου Λέσβου (κατόπιν σχετικού αιτήματος και συνεννόησης), είτε κάποιος άλλος διαθέσιμος χώρος της Προκυμαίας.
Γ. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Εντός του Γραφείου Τουρισμού, θα δίνονται πληροφορίες και υλικό, που αφορούν σε αξιοθέατα & πολιτιστικές δραστηριότητες όλου του νησιού, δρομολόγια πλοίων – πτήσεων – λεωφορείων, ενοικίαση αυτοκινήτων, κ.ο.κ.
Επίσης θα είναι και ένας χώρος υποδοχής παραπόνων, αλλά και προτάσεων για την τουριστική αναβάθμιση της πόλης και του νησιού.
Με δεδομένο ότι πολλοί επισκέπτες, εκτός όλων των άλλων, βάσει της εμπειρίας, θα ζητούν πληροφορίες σχετικά με τη διαμονή τους, προτείνεται το προσωπικό να διενεργεί “δεοντολογική έρευνα διαμονής”, με στοχευμένες και ιεραρχημένες ερωτήσεις για την περιοχή του νησιού που επιθυμούν να καταλύσουν, τον τύπο του καταλύματος που προτιμούν, το ποσό που διαθέτουν για τη διαμονή τους, κ.ο.κ.
Για το σκοπό αυτό, οι τουριστικές επιχειρήσεις διαμονής (ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια), θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύουν το “Γραφείο Τουρισμού”, με τις διαφημιστικές μπροσούρες τους (και ενδεχομένως με τις τιμές τους), οι οποίες ΔΕΝ θα τοποθετούνται σε info desk πρώτης θέασης εντός του Γραφείου, αλλά θα παραμένουν αποθηκευμένες.
Μόλις ολοκληρώνεται η προαναφερθείσα “έρευνα διαμονής” και ο επισκέπτης θα έχει επιλέξει τον τόπο και το είδος του καταλύματος, θα παρουσιάζονται οι μπροσούρες των αντίστοιχων καταλυμάτων της συγκεκριμένης περιοχής, προκειμένου να λαμβάνει την οριστική του απόφαση. Στη συνέχεια, θα ακολουθεί η εξυπηρέτηση, προς την ολοκλήρωση κράτησης του δωματίου.
Για την ενημέρωση των ξενοδοχείων & ενοικιαζόμενων δωματίων, καθώς και για την παράδοση των εντύπων τους, πρέπει να συνταχθεί σχετικό δελτίο τύπου και να ακολουθήσει ενημέρωση των αντίστοιχων φορέων των επιχειρήσεων, ώστε να το μάθουν όλοι οι εμπλεκόμενοι.
Στην εξέλιξή της, η συγκεκριμένη αυτή υπηρεσία, θα μετεξελιχθεί σε μία ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων, σύμφωνα με την οποία, οι επισκέπτες θα μπορούν να ενημερώνονται για όλες τις διαθέσιμες τουριστικές υπηρεσίες τη δεδομένη στιγμή (δωμάτια ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, κ.ο.κ.).
Δ. ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ
Εντός του Γραφείου Τουρισμού, πρέπει να διατίθεται ένα κεντρικό τουριστικό έντυπο, υπό μορφή τουριστικής εφημερίδας, το οποίο θα υποδέχεται τους επισκέπτες. Αυτό το έντυπο, πρέπει να έχει απόλυτα χρηστικές πληροφορίες, που αφορούν τον αφικνούμενο επισκέπτη και το οποίο θα το έχει μαζί του καθ’ όλη τη διάρκεια των διακοπών του, αλλά θα το κρατήσει και ως ενθύμιο όταν επιστρέψει στον τόπο του.
Ως γνωστόν, τα τουριστικά έντυπα είναι δύο ειδών: α) αυτά που στοχεύουν στο να προσελκύσουν επισκέπτες και τα οποία πρέπει να διανέμονται εκτός της περιοχής που προωθούν (εκθέσεις, τουριστικά γραφεία, μεγάλοι πελάτες, κ.ο.κ.), και β) αυτά που στοχεύουν στο να χορηγήσουν ορισμένες χρηστικές πληροφορίες, τις οποίες χρειάζεται ο επισκέπτης όταν έχει ήδη αφιχθεί στον προορισμό του και τα οποία πρέπει να διανέμονται εντός της περιοχής (εφημερίδες, λεπτομερείς οδηγοί, χάρτες, κ.λπ.).
Είναι προφανές, ότι οι δύο αυτές κατηγορίες είναι απόλυτα διακριτές και τα έντυπα δεν μπορεί να είναι τα ίδια. Άλλη πληροφορία χρειάζεται ο δυνητικός επισκέπτης προκειμένου να πεισθεί να λάβει την απόφαση και πρέπει να του χορηγηθεί και άλλη ο επισκέπτης αφού φθάσει στον προορισμό του.
Με βάση αυτή την παραδοχή του τουριστικού marketing και με δεδομένο ότι σήμερα δεν υπάρχει αυτό το έντυπο, πρέπει είτε να δημιουργηθεί, είτε να χρησιμοποιηθεί κάποιο από τα ήδη υπάρχοντα του παρελθόντος.
Με τιμή,
Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι της Δ/Κ Μυτιλήνης της παράταξης “Με συνέπεια κι ευθύνη … όλοι για τη Μυτιλήνη !!!”
Αλέκος Κουζινόγλου
Λένα Πετρέλλη
Πάνος Πίτσιος
Βαγγέλης Χατζημανώλης