Skip to main content
|

Η κόπωση των κατοίκων της Λέσβου και ο εμπρησμός της Μόριας...

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Λέξεις Κλειδιά :
Γιώργος Κουμουτσάκος

 

Για τον εμπρησμό της Μόριας 

«Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε μέσα σε έξι μήνες δυο κρίσεις. Η πρώτη τον περασμένο Μάρτιο, όταν υπήρξε προσπάθεια μαζικής παράνομης παραβίασης των συνόρων μας, και, ακολούθως, μια δεύτερη κρίση που ήταν ο εμπρησμός στη Μόρια. Δείχνει ότι αυτές οι κρίσεις, παρόλο που έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, συνδέονται με το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι χώρα πρώτης γραμμής όπου αντιμετωπίζει μεταναστευτικές ροές ως η πρώτη χώρα υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών. Αυτό που συνέβη στη Μόρια ήταν σίγουρα εμπρησμός. Αυτό λένε η Ελληνική Αστυνομία και οι αρμόδιες αρχές. Συνελήφθησαν πέντε Αφγανοί και πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του ότι αυτοί οι άνθρωποι ή κάποιοι από αυτούς είδαν στην πυρκαγιά της Μόριας μια ευκαιρία για να φύγουν και να μεταφερθούν στην ελληνική ηπειρωτική χώρα και μετά να φτάσουν στη Γερμανία ή σε άλλες χώρες». 

Για την κόπωση των κατοίκων της Λέσβου και τις τουρκικές απειλές 

«Πριν από πέντε χρόνια κατά τη διάρκεια της μεγάλης κρίσης, όταν είχαμε τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, οι κάτοικοι της Λέσβου άνοιξαν τα σπίτια τους, έδωσαν την βοήθεια και την υποστήριξή τους, υποδέχτηκαν τους πρόσφυγες και τώρα πέντε χρόνια μετά είναι οι ίδιοι άνθρωποι. Το καλοκαίρι του 2019 που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση, είχαμε μια έξαρση αφίξεων από τον Ιούλιο μέχρι τον Νοέμβριο και αυτή την έξαρση ακολούθησε μία ξεκάθαρη δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας που έλεγε ότι ‘εάν ανοίξουμε τις πύλες καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν θα αντέξει πάνω από έξι μήνες’». 

Για τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στην εγκατάσταση προσφύγων 

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει απειλή από την ακροδεξιά ή τους φασίστες. Είναι μια περιθωριοποιημένη πολιτική δύναμη, ιδιαίτερα μετά την απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου να τους καταδικάσει. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να παρεξηγούμε την αντίδραση του τοπικού πληθυσμού λόγω κούρασης μετά από πέντε χρόνια που αντιμετωπίζουν το μεταναστευτικό θέμα και μια κατάσταση που δεν είναι ιδανική. Οι ενδοιασμοί ή οι αντιδράσεις τους δεν έχουν να κάνουν με φασιστικές ή ναζιστικές συμπεριφορές. Πρέπει να το διαχωρίσουμε.  

Αναγνωρίζουμε τα προβλήματα των ντόπιων, για αυτό ακριβώς τους στηρίζουμε. Από την άλλη πλευρά, να σας το θέσω ως ερώτημα: Πώς μπορεί μια χώρα ή ένα νησί να αντιμετωπίσει τεράστια νούμερα αφίξεων από την άλλη πλευρά του Αιγαίου; Εμείς βελτιώσαμε τη διαδικασία ασύλου. Υπάρχει νέα νομοθεσία από 1η Ιανουαρίου 2020 και καταφέραμε το δεύτερο τρίμηνο του 2020 να εκδώσουμε 18.000 αποφάσεις για άσυλο έπειτα από εξέταση των αιτήσεων. Πρόκειται για τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη, μετά την Γερμανία. Βελτιώνουμε τις υπηρεσίες μας αλλά η κλίμακα της πρόκλησης είναι τεράστια». 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις