Skip to main content
|

H «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών» για τους χώρους στάθμευσης δίτροχων

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Διαβάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα στον τοπικό τύπο για την πρωτοβουλία της κοινότητας Μυτιλήνης να δημιουργήσει, κατόπιν επιτόπιας έρευνας, νέους χώρους στάθμευσης δικύκλων στο εμπορικό κέντρο της πόλης.

Χωρίς να αμφισβητούμε τις καλές προθέσεις πίσω από αυτή την απόφαση, θεωρούμε πως το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη - μαζί με όλες τις παραμέτρους του – πρέπει να αντιμετωπιστεί κάποια στιγμή με περισσότερη σοβαρότητα, στη βάση μιας καλά μελετημένης προσέγγισης που θα δίνει ουσιαστικές και με διάρκεια λύσεις.

Με πρόχειρες και βιαστικές κινήσεις δεν μπορούμε να μιλάμε για αποτελεσματική διαχείριση του κυκλοφοριακού χάους της πόλης -μεσούσης μάλιστα της θερινής περιόδου, όταν οι όποιες αλλαγές είναι πολύ πιο δύσκολο να εφαρμοστούν - πολύ περισσότερο δε, όταν αυτές δεν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και ακολουθούν μη ολοκληρωμένο σκεπτικό. Αν παρατηρήσει εξάλλου η νεοσύστατη για το συγκεκριμένο θέμα Επιτροπή Εργασίας, θα δει πως υπάρχουν ήδη πολλοί χώροι στάθμευσης αποκλειστικά για δίκυκλα, οι οποίοι όμως καταπατούνται στην πλειοψηφία τους και σε καθημερινή βάση από αυτοκίνητα.  

Η τάση στις σύγχρονες πόλεις σχετικά με τους χώρους στάθμευσης, είναι η αποκέντρωση των νέων και η σωστή διαχείριση των υφιστάμενων, υπέρ των πεζών και των ποδηλάτων. Αυτό, σε συνδυασμό με συνεχείς ελέγχους και επιβολή προστίμων όπου και όταν χρειάζεται καθώς και με μία ορθότερη και πιο ευέλικτη λειτουργία των αστικών μεταφορών, έχει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αποδειχθεί κλειδί στην επίλυση των προβλημάτων στάσης και στάθμευσης αυτοκινήτων και δικύκλων, εντός ιστορικών και εμπορικών κέντρων. Επιπλέον, πανεπιστημιακές έρευνες έχουν δείξει ελάττωση στη χρήση αυτοκινήτου αλλά και στα μποτιλιαρίσματα, σε πόλεις όπου γίνεται διαχείριση ή/και περιορισμός των χώρων στάθμευσης και σε συνδυασμό με ένα καλά ανεπτυγμένο σύστημα αστικών συγκοινωνιών.

Επιπλέον, κάθε προσπάθεια για εφαρμογή ενός βιώσιμου κυκλοφοριακού πλάνου στην πόλη μας, θα πρέπει να λάβει υπόψιν μία σειρά από παράγοντες που μπορεί να το επηρεάσουν. H ιδιαίτερη οικιστική ανάπτυξη και δομή της πόλης, το ιστορικό, οικονομικό και πολιτισμικό της υπόβαθρο, οι λόγοι που οδηγούν τους πολίτες καθημερινά στη χρήση του αυτοκινήτου, το κυκλοφοριακό φορτίο στις κεντρικές οδικές αρτηρίες, είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που χρειάζονται για να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό πλαίσιο σχετικά με το τι είναι χρήσιμο και τι όχι. 

Στην πράξη βέβαια, όλες οι επιλογές και οι ενέργειες περιορίζονται από την πολιτική βούληση και τον προϋπολογισμό κάθε δήμου. Πρέπει όμως να αρχίσουμε να μιλάμε για στρατηγικό σχεδιασμό στις αστικές μετακινήσεις και θα πρέπει να εντάξουμε μία νέα πολιτική χώρων στάθμευσης στο γενικότερο αναπτυξιακό πλάνο της πόλης και του νησιού, αναδεικνύοντας έτσι τη σημασία που μπορεί να έχει αυτή, τόσο για την ταχύτητα και την ποιότητα, όσο και για τους προορισμούς των αστικών κυκλοφοριακών ροών. 

Οι σύγχρονες πόλεις είναι ζωντανοί οργανισμοί, που μεταλλάσσονται συχνά και σύμφωνα πάντα με τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες της κάθε εποχής. Δεν μπορούμε λοιπόν να στηριζόμαστε επ' αόριστον σε κυκλοφοριακές μελέτες προηγούμενων δεκαετιών, χωρίς τουλάχιστον να μπαίνουμε στη διαδικασία επικαιροποίησης ή αντικατάστασής τους με νέες μελέτες που θα λαμβάνουν υπόψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την φυσιογνωμία της πόλης, την κάθε δεδομένη χρονική στιγμή. 

Η μετακίνηση αποτελεί στοιχειώδη ανάγκη του ανθρώπου και αν πραγματικά θέλουμε να καλύψουμε την απαίτηση για βιώσιμες αστικές δομές, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε το υπάρχον μοτίβο, στη βάση μίας προσδοκώμενης ποιότητας ζωής - χωρίς φυσικά να αμελήσουμε την σημασία της αυτοκίνησης στην προσβασιμότητα της πόλης.  

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις