Ο Μιχάλης Μπάκας για τα φίδια....
Κυκλοφόρησε και πάλι στο νησί μας η γνωστή φήμη ότι οι οικολόγοι απελευθέρωσαν φίδια. Αφορμή αποτέλεσε το γεγονός ότι εντοπίστηκαν φίδια στα χωριά των Ν. Κυδωνιών και των Λουτρών.
Η διάδοση αυτών των ανυπόστατων κατηγοριών δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Τις ακούμε να επαναλαμβάνονται μονότονα τα τελευταία χρόνια, (αν και πλέον έχουν κοπάσει ή αντικατασταθεί από άλλου είδους συκοφαντίες εναντίον των οικολόγων).
Το έχουμε τονίσει πολλές φορές και θα το ξαναπούμε. Καμία περιβαλλοντική οργάνωση δεν κάνει τέτοιες ενέργειες. Μια δράση αυτού του είδους δεν μπορεί να μείνει κρυφή και μυστική. Θα απαιτούσε, εκτός των άλλων, μεγάλες εγκαταστάσεις «εκτροφής» όλων αυτών των ζώων, τα οποία υποτίθεται ότι αφήνουμε ελεύθερα. (Κατά καιρούς έχει ακουστεί ότι απελευθερώνουμε λύκους, αρκούδες, φίδια, ψύλλους, σκνίπες, σκουλήκια και ότι άλλο μπορεί να φαντάζεται ο καθένας !). Εκτός αυτού μια τέτοια ενέργεια θα ήταν εντελώς αντιεπιστημονική καθώς αφορά στην βίαιη εισαγωγή ενός είδους στο οικοσύστημα, γεγονός με ανυπολόγιστες και ανεξέλεγκτες επιπτώσεις.
Τότε πως εξηγείται το γεγονός ότι ορισμένα είδη εμφανίζονται σε πλεονάζουσες ποσότητες; Το φαινόμενο αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Συχνά παρατηρούνται έντονες διακυμάνσεις είτε στο φυσικό πληθυσμό ενός ζώου ή στην περιοχή εξάπλωσής του. Οι πληθυσμοί των περισσότερων ειδών στη φύση ακολουθούν ένα κυκλικό μοντέλο όπου ο αριθμός τους αυξάνεται και μειώνεται ανάλογα με την ένταση της ενόχλησης, τη διαθέσιμη τροφή, την επιτυχία της αναπαραγωγής, το ανάλογο μέγεθος του πληθυσμού των θηρευτών τους, ή ακόμη και το κλίμα.
Ειδικά για τα φίδια, τυχόν αυξημένοι πληθυσμοί μπορεί να οφείλονται στη μείωση των θηρευτών τους και συγκεκριμένα ορισμένων ειδών πουλιών που τρέφονται με φίδια. Κατεξοχήν θηρευτής των φιδιών είναι οι πελαργοί ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι για αυτό το λόγο στην αρχαία Ελλάδα πριν από 2500 χρόνια οι Θεσσαλοί είχαν ανακηρύξει τον πελαργό ως ιερό πτηνό ενώ είχαν νομοθετήσει την περίφημη «Αντιπελάργηση». έναν πρωτοφανή για τα ελληνικά κοινωνικά δεδομένα νόμο, ο οποίος εξίσωνε την εκτέλεση πελαργού με την ανθρωποκτονία επιβάλλοντας στους παραβάτες την αντίστοιχη ποινή.
Ας σκεφτούμε λοιπόν τον λόγο που χάνονται οι θηρευτές των φιδιών και ας αναζητήσουμε εκεί τους υπαίτιους. Όσο για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις της Λέσβου είναι απόλυτα φυσιολογικές, γιατί οι περιοχές στις οποίες βρέθηκαν τα φίδια είναι κοντά στην εξοχή. Συνεπώς το καλύτερο είναι να αποψιλώνουμε τα ψηλά χόρτα στις αυλές και στα πάρκα μας και να μαθαίνουμε τα παιδιά να μην πλησιάζουν σε τέτοια σημεία. Κι όχι να ψάχνουμε για σκοτεινά σενάρια και «ύποπτους» οικολόγους….
Μιχάλης Μπάκας
Συντονιστής ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων