Περιβάλλον

16/08/2024 - 10:24

Πάρτε άμεσα μέτρα για το γεφύρι "9 καμάρες" της Μονής Λειμώνος

Η προχειρότητα σε αυτήν τη χώρα δεν χρειάζεται να γράψουμε σε τι μας έχει οδηγήσει και στα πόσα στοιχεία έχουμε χάσει. Ωστόσο είμαστε πεισματάρηδες, θα παλέψουμε για όσα περισσότερα μπορούμε!

Οι περισσότεροι από εσάς γνωρίζεται για την περιοχή και το γεφύρι 0 καμάρες, μεταξύ Καλλονής και Παρακοίλων, στις εκβολές των χειμάρρων της Καλλονής.

 

Το γεφύρι λοιπόν αυτό πριν από περίπου 15 χρόνια, απενεργοποιήθηκε καθώς ορθά φτιάχτηκε ένα γεφύρι δίπλα του πιο ασφαλές, πιο άνετο και πιο σύγχρονο.

Το παλιό όμως γεφύρι αφέθηκε στην τύχη του, κάτι που μας γεμίζει θλίψη, αφού χρονολογείται από το 1667 όταν και κατασκευάστηκε απο τη μονή Λειμώνος, η οποία τότε ήταν κινητήριος δύναμη της περιοχής, αφήνοντας πολλά έργα ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Το γεφύρι έπειτα ανακαινίστηκε το 1774 και πάλι απο τη μονή κι έπειτα αφέθηκε στο πέρασα και τη φθορά του χρόνου.

Το γεφύρι με τις βυζαντινές πλάκες, φέρει στο κάτω μέρους του και επιγραφές που αποδεικνύουν τα προαναφερόμενα με ημερομηνίες και στοιχεία.

Οι 9 καμάρες πρέπει ΑΜΜΕΣΑ να καθαριστούν, να δημιουργηθούν έργα υποστύλωσης και να γίνουν εργασίες συντήρησης για να διασωθούν. Στη συνέχεια να φωτιστούν και να αποτελέσουν μνημείο θαυμασμού με επιγραφή, που θα διαβάζουν και οι νέες γενιές και οι τουρίστες, την ιστορία του γεφυριού που είναι η ιστορία της Καλλονής, της Μονής Λειμώνος, η ιστορία της Λέσβου!

Κατά το παρελθόν πολλοί άνθρωποι μόχθησαν για να γίνει κάτι με το ζήτημα αυτό. Ένας απο αυτούς ο κ.Σπανός Χαράλαμπος ο οποίος διαμένει και στην περιοχή, μαζί με άλλους ντόπιους.

Μέχρι στιγμής όλα μάταια δυστυχώς!

 

Θέλετε να πούμε τι θα γίνει όταν πέσει το γεφύρι;

 

Ότι λέμε μετά απο μια καταστροφή, ότι όλα ΘΑ αλλάξουν για να σωθεί το επόμενο.

Περνούν 10 μέρες 1 μήνας, φεύγει η "όρεξη" και η οργή, ξεθυμαίνει, και παίρνει σειρά καταστροφής το επόμενο.

Μέχρι να τα διαλύσουμε όλα σε αυτήν τη χώρα.

 

Πάρτε άμεσα μέτρα για το γεφύρι "9 καμάρες" της Μονής Λειμώνος ΧΘΕΣ!

 

 

Θεόφιλος Μυζίκας/ https://www.kalloninews.gr/

Μοιράσου το άρθρο!