Ανασκόπηση στόχων και... κινόα
Φτάσαμε στη μέση της χρονιάς και συνήθως αυτό το διάστημα κάνουμε μια ανασκόπηση των στόχων που θέσαμε στην αρχή του έτους και ελέγχουμε σε ποιο σημείο βρισκόμαστε. Πολλές φορές λείπει το κίνητρο και μερικοί στόχοι μένουν απλά επιθυμίες.
Οι περισσότεροι ανάμεσα στους στόχους τοποθετούμε τη διατροφή και την άσκηση ώστε να επιτύχουμε ωραίο σώμα και καλή υγεία. Γι’ αυτό θα πρέπει να κινητοποιούμε καθημερινά τον εαυτό μας προς αυτόν τον σκοπό. Μπορούμε να τοποθετήσουμε στο γραφείο μια φωτογραφία μας με τα επιθυμητά κιλά, την οποία θα βλέπουμε κάθε μέρα, να κάνουμε παρέα με άτομα που γυμνάζονται ώστε να μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε, να κρατάμε ημερολόγιο με την πρόοδό μας και να λέμε κάθε μέρα θετικές επιβεβαιώσεις στον εαυτό μας.
Επιλέγουμε μία θετική επιβεβαίωση για κάθε μέρα την οποία θα επαναλαμβάνουμε όσο πιο πολλές φορές γίνεται.
Για παράδειγμα, τη Δευτέρα λέμε: «Είμαι πρόθυμος να αλλάξω, το σώμα μου είναι ο καλύτερος φίλος μου, το φροντίζω και το αγαπώ».
Την Τρίτη λέμε: «Αξίζω να γίνουν πραγματικότητα όλα τα όνειρά μου, έχω απεριόριστη δύναμη να επιτύχω αυτά που θέλω».
Την Τετάρτη λέμε: «Οι σκέψεις μου δημιουργούν τις εμπειρίες μου, απελευθερώνω κάθε σκέψη φόβου, όλα είναι καλά, νιώθω ασφαλής, πλήρης και ευτυχής». Βρείτε για κάθε μέρα μια φράση που είναι κατάλληλη για σας.
Στη διατροφή προσθέστε νέες συνταγές που θα τραβάνε το ενδιαφέρον σας και θα διεγείρουν ευχάριστα τους γευστικούς σας κάλυκες χωρίς να προσθέτουν θερμίδες. Εντάξτε στο διατροφικές συνήθειές σας την κινόα, που γίνεται όλο και πιο γνωστή για τη διατροφική αξία της. Αρχικά την καλλιέργησαν οι Ίνκας, το 3000 π.Χ. και την αποκαλούσαν η «μητέρα όλων των καρπών». Σήμερα φτάνει στα πιάτα μας με τον τίτλο της υπερτροφής.
Στην ουσία είναι σπόροι ενός θάμνου αλλά η μεγάλη περιεκτικότητά της σε βασικά αμινοξέα (ιδιαίτερα σε λυσίνη και λευκίνη) την καθιστούν ξεχωριστή τροφή. Τα βασικά αμινοξέα είναι αυτά που δεν μπορεί να παράγει ο οργανισμός μας και λαμβάνονται από τις τροφές. Επίσης περιέχει ω-3 λιπαρά και αποτελεί καλή πηγή φωσφόρου. Μπορείτε να την καταναλώνετε ως πλήρες γεύμα, ως συνοδευτικό αντικαθιστώντας το ρύζι, σε σαλάτες, ακόμη και ως παστέλι για δεκατιανό.
* Η Χαρά Ζήκα είναι Χημικός, Δρ. Φαρμακευτικής, συγγραφέας του βιβλίου «Έρωτας, Χημεία & Σεξ»-Εκδόσεις Ιανός και δημοσιογράφος. Ζει τη Μυτιλήνη και είναι κοντά μας κάθε Τετάρτη με την στήλη "Ομορφιά & Υγεία"