Επίσκεψη μαθητών Γυμνασίου Θεσσαλονίκη στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου
Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου πραγματοποίησαν μαθητές του 1ου Γυμνασίου Μίκρας Θεσσαλονίκης από 23 έως 26 Απριλίου 2015, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς Δ. Χατζημαργαρίτου (αρχηγός εκδρομής), Δ. Μαυρίδου, Β. Τζαμπαζή, Β. Κλιάφα, Κ. Τσαχουρίδη και Γρ. Χαριτάκη.
Την Παρασκευή 24 Απριλίου οι μαθητές επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Υιοθετώ και προστατεύω το απολιθωμένο δάσος - Συμμετέχω σε δράσεις καθαρισμού και συντήρησης απολιθωμάτων». Οι μαθητές γνώρισαν το Απολιθωμένο Δάσος και τις γεωλογικές συνθήκες που επικρατούσαν πριν 20 εκατομμύρια χρόνια στην περιοχή και οδήγησαν στην απολίθωση του πλούσιου δάσους. Περιηγήθηκαν στους εκθεσιακούς του χώρους, αναζήτησαν και με μεγάλη επιτυχία αναγνώρισαν τα διαφορετικά είδη απολιθωμένων φυτών. Μέσα από τα απολιθώματα από όλο τον κόσμο και τον ελληνικό χώρο που φιλοξενούνται στις προθήκες του Μουσείου γνώρισαν την εξέλιξη των φυτών στη γη, την ηφαιστειακή και σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Επίσης, οι μαθητές περιηγήθηκαν στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου, όπου είχαν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν τους απολιθωμένους κορμούς στο φυσικό τους χώρο.
Ακολούθως συμμετείχαν σε βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα συντήρησης απολιθωμάτων. Αφού γνώρισαν το ρόλο του συντηρητή στο Μουσείο, ενημερώθηκαν για τη σημασία των εργασιών συντήρησης για την προστασία των απολιθωμάτων και τα στάδια συντήρησης φυτικών απολιθωμάτων και συμμετείχαν στον καθαρισμό και τη συντήρηση ενός τμήματος απολιθωμένου κορμού.
Το Σάββατο 25 Απριλίου, οι μαθητές κάνοντας ένα ταξίδι στο γεωλογικό χρόνο, γνώρισαν τα γεωλογικά μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής οι μαθητές παρατήρησαν τους ηφαιστειακούς γεωτόπους της Λέσβου, όπως ο ηφαιστειακός λαιμός της Πέτρας, ο ηφαιστειακός δόμος και οι στηλοειδείς λάβες του Μολύβου και το μεγάλο ηφαίστειο του Λεπετύμνου. Γνώρισαν τα πετρώματα και τη γεωλογική δομή της Λέσβου, τα μεγάλα γεωλογικά ρήγματα της Λάρσου και της Αγίας Παρασκευής, τον υγροβιοτόπο Καλλονής, τις θερμές πηγές της Λέσβου και ανακάλυψαν την ποικιλία του λεσβιακού τοπίου και των πετρωμάτων του Γεωπάρκου Λέσβου.
Οι μαθητές ολοκλήρωσαν την εκπαιδευτική τους επίσκεψη γεμάτοι νέες εμπειρίες και γνώσεις και εκδήλωσαν την επιθυμία τους να επισκεφτούν σύντομα στο μέλλον το Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου.