«Περπατώντας στην ιστορία της Μύρινας. Η πόλη κάτω από την πόλη»
Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου επισκέφθηκε με τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου κ. Παύλο Τριανταφυλλίδη, τα σημεία τοποθέτησης των πινακίδων και σημάνσεων πληροφόρησης του αρχαίου και νεώτερου πολιτισμού της Μύρινας.
Το έργο «Περπατώντας στην ιστορία της Μύρινας. Η πόλη κάτω από την πόλη» που χρηματοδοτήθηκε από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου 2007-2013, περιλαμβάνει 4 διαδρομές: στο ιστορικό κέντρο, στην προϊστορική πόλη, στο αρχαιολογικό μουσείο και τη Μητρόπολη Αγοράς, στο Τσας και στα προσφυγικά.
Η απόσταση στην πρώτη διαδρομή είναι 2 χιλιόμετρα, περιλαμβάνει 17 πληροφοριακές πινακίδες και η διάρκειά της είναι 2 ώρες και 40 λεπτά.
Η απόσταση στη δεύτερη διαδρομή είναι 3,5 χιλιόμετρα, περιλαμβάνει 11 πληροφοριακές πινακίδες και η διάρκειά της είναι 2 ώρες και 30 λεπτά. Η απόσταση στην τρίτη διαδρομή είναι 2,5 χιλιόμετρα, περιλαμβάνει 15 πληροφοριακές πινακίδες και η διάρκειά της είναι 2 ώρες και 35 λεπτά. Η απόσταση στην τέταρτη διαδρομή είναι 2,1 χιλιόμετρα, περιλαμβάνει 9 πληροφοριακές πινακίδες και η διάρκειά της είναι 1 ώρες και 50 λεπτά.
Επίσης, υπάρχει πληροφοριακό υλικό στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα ιταλικά, με τον αντίστοιχο χάρτη της διαδρομής, που διανέμεται σε ειδικά περίπτερα που έχουν τοποθετηθεί σε σημεία υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος (τουρκικός γιαλός, αεροδρόμιο, λιμάνι, μουσεία επαρχείο, δήμος κλπ). Στις κομβικές πινακίδες πληροφόρησης, όπως στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο, υπάρχει barcode με το οποίο ο ενδιαφερόμενος μπορεί μέσω smartphone να λάβει περισσότερες πληροφορίες για κάθε αρχαιολογική θέση, ενώ στη διάθεση του κοινού είναι και ο ιστότοπος www.myrina.gr.
Η Περιφερειάρχης συνεχάρη τον Προϊστάμενο και τα στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου και της Αναπτυξιακής Εταιρίας Λήμνου για την ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου και επεσήμανε: «Αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους δίνουμε τη δυνατότητα πληροφόρησης με σύγχρονα μέσα τεχνολογίας για τους πολιτιστικούς θησαυρούς της πόλης της Μύρινας από την προϊστορική περίοδο μέχρι τους νεώτερους χρόνους, ζωντανεύοντας το πολιτιστικό γίγνεσθαι ενός ακριτικού νησιού με μοναδικής σπουδαιότητας ιστορία και κληρονομιά. Δημιουργούμε έτσι τις προϋποθέσεις ώστε να αποτελέσει πόλο τουριστικής έλξης και επισκεψιμότητας».