Λαμπρός εορτασμός στο ακριτικό διαμάντι: Ο Άγιος Ευστράτιος τιμά την 25η Μαρτίου
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το απομακρυσμένο αλλά περήφανο νησί του Αγίου Ευστρατίου φόρεσε τα γιορτινά του για να τιμήσει με ξεχωριστή λαμπρότητα την Επέτειο της 25ης Μαρτίου. Με εθνική υπερηφάνεια που φωλιάζει στις καρδιές των κατοίκων, ο Δήμος απέδωσε φόρο τιμής στους ατρόμητους ήρωες της Επανάστασης του 1821, που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας, ενώ ταυτόχρονα γιόρτασε με κατάνυξη τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.


Η μέρα ξεκίνησε με μια συγκινητική Δοξολογία στον Ιερό Ναό Γεννήσεως του Χριστού, όπου ο ιερέας Ιωάννης Γκέκας μετέδωσε το πνεύμα της ημέρας. Ακολούθησε ο εμπνευσμένος πανηγυρικός λόγος της Προϊσταμένης του Δημοτικού Σχολείου, κας Σοφίας Κεχαγιά, που ζωντάνεψε τις ιστορικές μνήμες με λόγια γεμάτα πάθος και συναίσθημα.
Η συγκίνηση κορυφώθηκε στο Μνημείο Ηρώων με την τέλεση Επιμνημόσυνης Δέησης, ενώ η κατάθεση στεφάνων από τις τοπικές αρχές και τους εκπροσώπους της κοινότητας σφράγισε την ιερότητα της στιγμής. Ανάμεσά τους ξεχώρισαν ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Σινάνης, ο Διοικητής της ΔΑΝ Ταγματάρχης κ. Ευάγγελος Φιτσιάλης, η Αντιδήμαρχος κα. Ζωή Βλαστού, ο Διοικητής του Α.Σ. κ. Δημήτριος Χατζητεκελής, ο Λιμενοσταθμάρχης κ. Χαράλαμπος Τσεχελίδης, ο Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Αγιοευστρατιτών κ. Χρήστος Μάκος, καθώς και οι μαθητές του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου του νησιού, που έδωσαν το δικό τους χρώμα στην τελετή.
Το αποκορύφωμα της ημέρας ήρθε με την μικρή αλλά εντυπωσιακή μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, όπου μικροί και μεγάλοι, με βήμα σταθερό και περηφάνια στο βλέμμα, έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας και μνήμης από το ακριτικό αυτό νησί. Ο Άγιος Ευστράτιος, φάρος του Αιγαίου, απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι η ιστορία και η παράδοση ζουν και αναπνέουν στις ψυχές των κατοίκων του!

