Βιβλίο:«Τι να τα κάνω τα καλά» του παπά Χριστόφα Κανιμά
Εκδόθηκε πριν λίγες μέρες στην Αθήνα και κυκλοφορεί το βιβλίο του παπά Χριστόφα Κανιμά «Τι να τα κάνω τα καλά». ΘΕΑΤΡΟ. «Ηθογραφικά Σύμμεικτα.» με την επιμέλεια του φιλόλογου και αρχισυντάκτη του περιοδικού «Αγιάσος» Γιάννη Χρ. Χατζηβασιλείου. Το βιβλίο, διαστάσεων 24 Χ 17 εκ. και έκτασης 208 σελίδων, τυπώθηκε σε 1500 αντίτυπα, σε χαρτί velvet 300 και 135 γραμμαρίων για το εξώφυλλο και για τα εσωτερικά, αντίστοιχα, από το Εργαστήριο Γραφικών Τεχνών «Περι-τεχνών» του Λευτέρη και της Ραλούς Καρτέρη (Ρίζου και Νίκαιας 10, 104.34 Αθήνα).
Η έκδοση απαρτίζεται βασικά από τρία μέρη: 1. Την τετράπρακτη δραματική ηθογραφία του Χριστόφα Κανιμά «Τι να τα κάνω τα καλά». 2. Πεζογραφήματα (ηθογραφικά – λογοτεχνικά αφηγήματα). Δείγμα αποκριάτικης σάτιρας. 3. Επίμετρο (κείμενα δημοσιευμένα στο περιοδικό «Αγιάσος», τα οποία ανήκουν ή αναφέρονται άμεσα ή έμμεσα στο συγγραφέα).
Τη δαπάνη της έκδοσης ανέλαβε η κόρη του συγγραφέα Βάνα Κανιμά-Γέρου, θέλοντας να τιμήσει τον πατέρα της, αλλά συγχρόνως και να βοηθήσει το Αναγνωστήριο Αγιάσου, αφού τα έσοδα από τη διάθεσή του ανήκουν σ’ αυτό. Με την ευκαιρία αυτή της εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες.
Ο Χριστόφας Κανιμάς γεννήθηκε στην Αγιάσο στις 20.7.1896. Το 1915 πήγε για έξι χρόνια στην Αμερική. Το 1936 αποφοίτησε από την Εκκλησιαστική Προπαρασκευαστική Σχολή Ιεράς Μονής Λειμώνος και τον ίδιο χρόνο χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος από το Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιάκωβο. Υπηρέτησε κυρίως στον Ιερό Ναό Παναγίας Αγιάσου και συνταξιοδοτήθηκε το 1972. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής εντάχθηκε στο ΕΑΜ και συμμετέσχε στην Εθνική Αντίσταση. Συνελήφθη και φυλακίστηκε επί πέντε περίπου μήνες. Ως πολιτικός κρατούμενος στις Ποινικές Φυλακές Μυτιλήνης το 1946 έγραψε κι ένα θεατρικό έργο που παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία από τους συγκρατούμενούς του, αλλά δυστυχώς το χειρόγραφο χάθηκε. Ο συγγραφικός αμητός του περιλαμβάνει κυρίως την ηθογραφία «Τι να τα κάνω τα καλά» (1933), που καταξιώθηκε μέσα από προπολεμικές και μεταπολεμικές θεατρικές παραστάσεις του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, καθώς και έντεκα σύντομα ηθογραφικά κείμενα δημοσιευμένα στον «Τρίβολο». Σύμφωνα με ανεξακρίβωτη ακόμα πληροφορία είχε γράψει άλλες πέντε ηθογραφίες, τις οποίες κατά την περίοδο 1937-1940, μαζί με άλλο θεατρικό υλικό, παρέδωσε στο Γερμανό καθηγητή Ρούντολφ Χελμ, ο οποίος δρούσε στο νησί μας. Ο Χριστόφας Κανιμάς διετέλεσε πρόεδρος (31.3.1941 – 25.5.1941) και αντιπρόεδρος (5.10.1942 – 1.8.1943) του Αναγνωστηρίου Αγιάσου και οι δεσμοί του μ’ αυτό ήταν στενοί από τη μεσοπολεμική περίοδο.
Πέθανε νοσηλευόμενος στην Αθήνα στις 4.1.1974 και κηδεύτηκε στη γενέτειρά του στις 6.1.1974 με πάνδημη συμμετοχή..