Skip to main content
|

Θρίαμβος-σοκ της ακροδεξιάς στον α' γύρο των προεδρικών

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Με «όχημα» το Προσφυγικό ο υποψήφιος του ακροδεξιού και αντιμεταναστευτικού Κόμματος των Ελευθέρων επικράτησε σαρωτικά έναντι των ανθυποψηφίων του στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία. Ο Νόρμπερτ Χόφερ συγκεντρώνει ποσοστό πάνω από 35% βάσει της μέχρι στιγμής καταμέτρησης περίπου στο 50% των εκλογικών τμημάτων -το μεγαλύτερο από σύστασης των Ελευθέρων...

 
Ακολουθούν αμφότεροι κοντά στο 20% οι δύο ανεξάρτητοι υποψήφιοι, ο πρώην πρόεδρος των Πρασίνων Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν και η δικαστικός Ίρμγκαρντ Γκρις, ενώ «κοιτούν» από μακριά οι υποψήφιοι του δικομματικού κυβερνώντος συνασπισμού. Ένας εκ των δύο ανεξάρτητων υποψηφίων θα αναμετρηθεί με τον Νόρμπερτ Χόφερ στον καθοριστικό δεύτερο γύρο της 22ας Μαΐου.
 
Τα ποσοστά που συγκεντρώνουν οι Ρούντολφ Χαντστόρφερ των Σοσιαλδημοκρατών και Αντρέας Κολ του Λαϊκού Κόμματος κυμαίνονται γύρω στο 11%, εικόνα που αντικατοπτρίζει τη δυσαρέσκεια των Αυστριακών για τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει, είτε μόνα, είτε από κοινού, τη χώρα σχεδόν καθ' όλη τη μεταπολεμική περίοδο.
 
Ο διαφαινόμενος εκλογικός θρίαμβος του Νόρμπερτ Χόφερ συνιστά την καλύτερη επίδοση των Ελευθερών από τη σύστασή τους μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η προηγούμενη ισχυρότερη επίδοση είχε φθάσει το ποσοστό του 27% στις εκλογές που καθόρισαν τη συμμετοχή της Αυστρίας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Ο δεύτερος γύρος αναμένεται να είναι πιο αμφίρροπος, καθώς οι ψηφοφόροι που στέκονται απέναντι στην ακροδεξιά αναμένεται να συνασπιστούν γύρω από το πρόσωπο του Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν ή της Ίρμγκραντ Γκριν.
 
Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογές κρίνονται ήδη ιστορικές αφού η εκλογή ενός πράσινου, ανεξάρτητου ή και ακροδεξιού στον προεδρικό θώκο δεν έχει προηγούμενο στην Αυστρία.
 
Τα ποσοστά που συγκέντρωσε ο Χόφερ αντικατοπτρίζουν την άνοδο στη δημοτικότητα του Κόμματος των Ελευθέρων. Εν μέσω της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη η ακροδεξιά έχει αγγίξει ποσοστά 32% έναντι 20% που συγκεντρώνουν καθένα από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.
 
Οι ψηφοφόροι ήταν ωστόσο δυσαρεστημένοι και πριν την προσφυγική κρίση που «είδε» την κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών-Λαϊκού Κόμματος να περνά από τα ανοιχτά σύνορα στην πρώτη γραμμή για το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου και τους σκληρούς περιορισμούς για το άσυλο. 
 
Ζητήματα-κλειδιά, όπως το φορολογικό, το συνταξιοδοτικό και οι μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, είχαν ήδη προκαλέσει κλίμα πολιτικής έντασης και αποστασιοποίηση των ψηφοφόρων από Σοσιαλδημοκράτες και Λαϊκό Κόμμα.
 
 
tovima.gr
 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις