Τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στο Αιγαίο για να παρακολουθούν τα δίκτυα των διακινητών μεταναστών μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη στα τουρκικά χωρικά ύδατα διότι η Άγκυρα δεν έχει δώσει την έγκρισή της, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες.
Παρά τα αιτήματα που υπέβαλε η γερμανική διοίκηση της ναυτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο "οι Τούρκοι αρνήθηκαν" αυτό το Σαββατοκύριακο να μπουν τα πλοία στα τουρκικά χωρικά ύδατα, είπε μια διπλωματική πηγή. Ο ισχυρισμός αυτός επιβεβαιώθηκε και από έναν δεύτερο διπλωμάτη.
"Η εντολή (σ.σ. που ανέλαβε το ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, αφού οι χώρες-μέλη του συμφώνησαν επί του σχεδίου για τις επιχειρήσεις των νατοϊκών πλοίων στο Αιγαίο) αποσαφήνισε κάπως τα πράγματα, όχι όμως το πρόβλημα της εισόδου στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Από την αρχή ξέραμε ότι οι Τούρκοι είναι δύσκολοι και θα είναι δύσκολοι" στο θέμα αυτό, σχολίασε η διπλωματική πηγή.
Οι τουρκικές αρχές "ζήτησαν από τον Γερμανό διοικητή", τον αντιναύαρχο Γιεργκ Κλάιν, "να πάει στην Άγκυρα για να καθοριστεί η ζώνη όπου θα μπορεί να αναπτυχθεί" η δύναμη του. "Τώρα γίνεται διαπραγμάτευση μεταξύ των Γερμανών και των Τούρκων", πρόσθεσε ο διπλωμάτης.
Επιπροσθέτως, παρά τις διαβεβαίωσεις Γερμάνων και Ελλήνων αξιωματούχων, η Τουρκία "δεν δείχνει κανέναν ή ελάχιστο ζήλο" να παραλάβει τους πρόσφυγες που διασώζονται απο τα πλοία του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της επιχείρησής τους, παρατήρησε η ίδια πηγή.
Εξάλλου σε νέα προκλητική ενέργεια προχώρησε η τουρκική κυβέρνηση, καθώς δεν επιτρέπει την προσγείωση και απογείωση του ελικοπτέρου της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας στο νησί της Μυτιλήνης, η οποία θα έφτανε εκεί στις 6 Μαρτίου.
Το πρόγραμμα της Ούρσουλα Φον ντερ Λάινεν προέβλεπε να φτάσει στο ελληνικό νησί του Αιγαίου, αλλά η Άγκυρα αντέδρασε, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για αποστρατικοποιημένη ζώνη. Όπως προέβλεπε το πρόγραμμα, θα έφτανε στις 6 Μαρτίου στη Μυτιλήνη και από εκεί θα απογειωνόταν με νατοϊκό ελικόπτερο, για να επιβιβαστεί στη γερμανική ναυαρχίδα «Βόννη», η οποία μετέχει στη ΝΑΤΟϊκή δύναμη που έχει καταπλεύσει στο Αιγαίο, προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προσφυγικών κυμάτων και στον εντοπισμό των διακινητών.
Είχε προηγηθεί αρνητική απάντηση της τουρκικής κυβέρνησης σε αίτημα του υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η Ούρσουλα Φον ντερ Λάινεν να επισκεφθεί τα παράλια της χώρας και να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση με τους πρόσφυγες και τη δράση των διακινητών.
Η επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας εντασσόταν στο πλαίσιο της όλης επιχείρησης για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, από την Τουρκία, στην οποία έχει ενεργοποιηθεί και το ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή και της Τουρκίας. Πλέον αναμένεται η αντίδραση του γερμανικού υπουργείου Άμυνας.
Πριν από λίγες ημέρες εξάλλου, ανάλογο επεισόδιο καταγράφηκε και με τον Αλέξη Τσίπρα, όταν το αεροσκάφος του Έλληνα πρωθυπουργού θέλησε να ανεφοδιαστεί στο νησί της Ρόδου, με την Άγκυρα να αντιδρά. Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία, διαφοροποιώντας ολοκληρωτικά το πρόγραμμά πτήσης του.
Τουρκικές προκλήσεις και για τη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση στο Αιγαίου
Εν τω μεταξύ, διεκδικήσεις στα νερά του Ανατολικού Αιγαίου φαίνεται να εγείρει η Άγκυρα, με αφορμή την επιχείρηση του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, όπως μαρτυρούν δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων στην εφημερίδα Hurriyet.
Όπως σημείωναν τούρκοι αξιωματούχοι, μιλώντας ανώνυμα στην εφημερίδα, πέρα από το κομμάτι της τεχνικής συμφωνίας για τη δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, απομένει ακόμη ο «σχεδιασμός» των χαρτών, κάτι που όπως είναι επόμενο γεννά υποψίες για το ενδεχόμενο να εγερθούν αξιώσεις στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, οι ίδιοι αξιωματούχοι εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για τις αποφάσεις που έχει λάβει το ΝΑΤΟ μέχρι στιγμής, καθώς -όπως υποστηρίζουν- αυτές επιβεβαιώνουν την θέση της Άγκυρας πως το «το Αιγαίο είναι η κοινή θάλασσα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».