Skip to main content
|

Ισπανία : Πρώτο το Λαϊκό κόμμα με 28,71% χωρίς αυτοδυναμία, τρίτοι οι Podemos με 20,65%

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

Το τέλος του δικομματισμού στην Ισπανία επισφραγίζει η κάλπη των πλέον κρίσιμων και αμφίρροπων εκλογών μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο.

Στο 99,72% των καταμετρημένων ψήφων το Λαϊκό Κόμμα με 28,71% έχει 123 βουλευτές, το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 22,02% 90 βουλευτές, οι Podemos με 20,65% 69 βουλευτές και οι φιλελεύθεροι Ciudadanos με 13,93% 40 βουλευτές.

Δηλώσεις Ιγκλέσιας

«Μετά από αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα θα έχουμε μια διαφορετική κατάσταση σε όλη την επικράτεια που θα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας» δήλωσε ο Πάμπλο Ιγγλέσιας σε δηλώσεις του μετά τα επίσημα αποτελέσματα των Ισπανικών εκλογών. Τόνισε ότι στόχος των Podemos είναι η συνταγματική μεταρρύθμιση και η αλλαγή του πολιτικού συστήματος.

Σημείωσε επίσης ότι «δόθηκε ένα ισχυρό χαστούκι απέναντι στα σκάνδαλα και στη διαφθορά» προσθέτοντας ότι βασική επιδίωξη των Podemosείναι η επιστροφή των θεσμών στην Ισπανία. Δήλωσε πολύ περήφανος για την ψήφο των Ισπανών πολιτών. Παλέψαμε για τα δικαιώματα του Ισπανικού λαού, είπε, καθώς και να σταματήσουν οι εξώσεις. Τόνισε ότι χρειάζεται αλλαγή στο εκλογικό σύστημα και συνταγματική μεταρρύθμιση ώστε η κυβέρνηση να είναι υπόλογη, αν δεν τηρεί τις υποσχέσεις της.

Επιπλέον δήλωσε ανοικτός σε συνεργασία με οποιαδήποτε πολιτική δύναμη αρκεί να συνεργαστεί για την συνταγματική μεταρρύθμιση. Βασικός στόχος μας είναι να γίνει συνταγματική μεταρρύθμιση, ώστε να επιτευχθεί η αλλαγή όλου του πολιτικού συστήματος στη χώρα.

Αναφορικά με την Καταλονία υποστήριξε ότι οι Podemos «υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του δημοψηφίσματος και της ελεύθερης βούλησης του λαού της Καταλονίας» ενώ συμπλήρωσε ότι βασική επιδίωξη τους είναι η υπεράσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης και των δικαιωμάτων του Ισπανικού λαού.

Οι εκλογές και η ανάλυσή τους

Με καταμετρημένο πάνω από το 90% των ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα (PP) συγκεντρώνει ποσοστό 28,5% που μεταφράζεται σε 122 έδρες (οι έδρες του Ραχόι στην απερχόμενη Βουλή ήταν 186). Ο Μαριάνο Ραχόι δεν εξασφαλίζει την αυτοδυναμία (απαιτούνται 176 έδρες), όπως προέβλεπαν όλες οι δημοσκοπήσεις.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) υπό τον 43χρονο Πέδρο Σάντσες έρχεται δεύτερο με 22,52%% και 91 έδρες -καταγράφοντας το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία του. Το Podemos καταφέρει βαρύ πλήγμα στους Σοσιαλιστές που είχαν ήδη υποστεί συντριβή στις κάλπες του 2011.

Το κίνημα του Πάμπλο Ιγκλέσιας βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 20,5% (διαφορά περίπου 300.000 ψήφων από τους Σοσιαλιστές) και 69 έδρες, ενώ τέταρτοι έρχονται οι φιλελεύθεροι Ciudadanos του Άλμπερτ Ριβέρα με ποσοστό 14% και 40 έδρες, βάσει των επίσημων αποτελεσμάτων που μεταδίδει στην ηλεκτρονική της πύλη η εφημερίδα El Mundo με την ενσωμάτωση στο 73,73%.

H ανάγνωση του αποτελέσματος

Το αποτέλεσμα καθιστά αδύνατα τα σενάρια, που προεκλογικά διατυπώνονταν για εύκολες και προφανείς συμμαχίες μεταξύ συγγενών ιδεολογικά χώρων (ΡΡ+Ciudadanos, η PSOE+Podemos) σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του πρώτου.

Τα δύο παραδοσιακά κόμματα συγκεντρώνουν μαζί 204 έδρες, ενώ στις εκλογές του 2011 είχαν από κοινού 296 έδρες.

Μπλοκ αριστερών κομμάτων, ανάμεσά τους το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Podemos, η Ενωμένη Αριστερά και δύο τοπικοί σχηματισμοί συγκεντρώνουν περισσότερες από 180 έδρες, πάνω από το όριο των 176 που απαιτούνται για την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας.

«Το δικομματικό σύστημα τελείωσε και μπαίνουμε σε μία νέα περίοδο στη χώρα μας» δήλωσε ο δεύτερος στην ιεραρχία του Podemos Ινίγο Ερεχόν σχολιάζοντας τα εκλογικά αποτελέσματα.

Η λιτότητα ανέδειξε τους Podemos

Η έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης, που έρχεται έπειτα από μία τετραετία λιτότητας, σκανδάλων διαφθοράς που ζημίωσαν το Λαϊκό Κόμμα αλλά και της εκστρατείας απόσχισης της Καταλονίας, αποτελεί την απαρχή μίας μη δοκιμασμένης και πιθανώς ασταθούς περιόδου συναινετικής πολιτικής.

Οι αναλυτές άφηναν προεκλογικά ανοιχτά τα σενάρια τόσο μίας δεξιάς κυβέρνησης συνεργασίας, όσο και μίας αριστερής κυβέρνησης συνεργασίας που σε κάθε περίπτωση θα είναι κυβερνήσεις μειοψηφίας.

Ο Μαριάνο Ραχόι έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει διακομματική συνεργασία με ζητούμενο τη συγκρότηση σταθερής κυβέρνησης, ωστόσο σύσσωμα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα έχουν ταχθεί, προεκλογικά τουλάχιστον, κατά της συμμετοχής τους σε συνασπισμό με το Λαϊκό Κόμμα.

Το Σύνταγμα της Ισπανίας δεν ορίζει προθεσμία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τη διεξαγωγή εκλογών. Οι αναλυτές προεξοφλούν ότι οι διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση επαρκούς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για τον επόμενο πρωθυπουργό θα διαρκέσουν πολλές εβδομάδες -και σε περίπτωση που αποδειχθούν άκαρπες δεν αποκλείεται να προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Έπεσαν έξω τα exit poll

Στο exit poll που μετέδωσε νωρίτερα η ισπανική τηλεόραση (Radio Televisión Española, RTVE), το Λαϊκό Κόμμα ήταν πρώτο χωρίς αυτοδυναμία, αλλά τη δεύτερη θέση -σε ποσοστό ψήφων- καταλάμβανε το κίνημα Podemos με 21,7%, και ακολουθούσαν οι Σοσιαλιστές με 20,5%.

Όμως σε ό,τι αφορά την κατανομή των εδρών, βάσει του ισπανικού εκλογικού συστήματος η δεύτερη θέση ανήκε ούτως ή άλλως στους Σοσιαλιστές (PSOE). Το exit poll της RTVE έδινε στο κόμμα του Πέδρο Σάντσες μεταξύ 81 και 85 εδρών, και το Podemos περνούσε τρίτο με 76-80 έδρες.

Το PSOE ερχόταν δεύτερο ως προς τον αριθμό των εδρών στο Κοινοβούλιο, ευνοημένο από έναν πολύπλοκο εκλογικό νόμο που δίνει μεγαλύτερο ειδικό βάρος σε αγροτικές περιοχές και μικρές περιφέρειες όπου έχει ισχυρότερη εκπροσώπηση.

Οι φιλελεύθεροι Ciudadanos εμφανίζονταν τέταρτοι με ποσοστό 15,2% και 47-50 έδρες, σύμφωνα πάντα με το συγκεκριμένο exit poll.

Για την κατάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας απαιτούνται 176 σε σύνολο 350 εδρών στο ισπανικό Κοινοβούλιο.

 

 

tovima.gr
 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις