51 νεκροί στην Τουρκία απο 12χρονο καμικάζι
Ο καμικάζι βομβιστής, που επιτέθηκε σε γαμήλια γιορτή στην πόλη Γκαζιάντεπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 51 άνθρωποι, ήταν ένα παιδί ηλικίας 12 έως 14 ετών, δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσθέτοντας πως το παιδί είτε πυροδότησε μόνο του τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένο είτε αυτά πυροδοτήθηκαν από απόσταση.
Σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν ζωντανά από το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Ερντογάν επιβεβαίωσε πως 51 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη και 69 είναι τραυματίες. Δεκαεπτά από τους τραυματίες έχουν τραυματισθεί "βαριά", δήλωσε ο Ερντογάν.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατύπωσε την εκτίμηση ότι η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος είναι "πιθανόν" ο δράστης της επίθεσης που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 51 ανθρώπους οι οποίοι χόρευαν στον δρόμο γιορτάζοντας έναν γάμο που γινόταν στην πόλη Γκαζιάντεπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, κοντά στα συριακά σύνορα.
"Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν σ' αυτή την τρομοκρατική επίθεση είναι σήμερα 51", ανακοίνωσε εξάλλου ο κυβερνήτης της Γκαζιάντεπ Αλί Γερλίκαγια, ο οποίος δεν διευκρίνισε τον αριθμό των τραυματιών, που φθάνουν όμως τους 100.
Η νύφη και ο γαμπρός επέζησαν της επίθεσης, αν και ο γαμπρός είναι τραυματισμένος, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος. Ήταν η παραδοσιακή βραδιά της χέννας, μια γιορτή που κάνει η οικογένεια της νύφης πριν από τον γάμο και στη διάρκειά της βάφονται με χέννα τα μαλλιά των επισκεπτών.
Πραγματοποιήθηκαν οι κηδείες τουλάχιστον 12 από τους νεκρούς, όμως οι κηδείες των υπολοίπων θα πρέπει να γίνουν αργότερα επειδή πολλά από τα θύματα έχουν διαμελιστεί και χρειάζονται τεστ DNA για την ταυτοποίησή τους, δήλωσαν πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας.
Σε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος Ερντογάν υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει "καμιά διαφορά" ανάμεσα στον εξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ότι εξύφανε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, "πιθανό αυτουργό της επίθεσης στο Γκαζιάντεπ".
"Η χώρα μας, το έθνος μας, δεν μπορούν παρά να επαναλάβουν ένα και το ίδιο μήνυμα σ' αυτούς που μας επιτίθενται: θα αποτύχετε!", προσθέτει στην ανακοίνωση.
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε την "επαίχυντη τρομοκρατική επίθεση" στο Γκαζιάντεπ. "Η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό όλων όσοι μάχονται εναντίον της μάστιγας της τρομοκρατίας", δήλωσε σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
Ένας τούρκος αξιωματούχος είπε πως ο γάμος "γινόταν υπαίθρια" και σε μια συνοικία του κέντρου της Γκαζιάντεπ όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση Κούρδων, πράγμα που ενισχύει την υπόθεση ότι επρόκειτο για μια τζιχαντιστική επίθεση.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dogan, ο γαμπρός και η νύφη κατάγονται από την περιοχή του Σιίρτ, ανατολικότερα, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, ένας καμικάζι ανακατεύτηκε με τους προσκεκλημένους --μεγάλος αριμός των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά-- και πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος. Οι δυνάμεις ασφαλείας καταζητούν τώρα δύο πρόσωπα που τον συνόδευαν και διέφυγαν.
Η Γκιουσέρ Ατές, η οποία είναι μεταξύ των τραυματιών, αφηγήθηκε στην εφημερίδα Hurriyet πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που η γιορτή τελείωνε. "Καθόμασταν σε καρέκλες, συζητούσα μ' έναν γείτονά μου. Σκοτώθηκε, κατέρρευσε πάνω μου κατά την έκρηξη. Αν δεν είχε πέσει πάνω μου, θα ήμουν νεκρή", είπε.
Το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ανέφερε σε δήλωσή του πως ο γάμος ήταν ενός μέλους του και πως γυναίκες και παιδιά είναι μεταξύ των νεκρών.
Ο Ερντογάν διατύπωσε την εκτίμηση πως οι δράστες της επίθεσης είχαν στόχο να σπείρουν τη διχόνοια ανάμεσα στις διάφορες εθνότητες που ζουν στην Τουρκία.
Πολλοί τζιχαντιστές θεωρούν τους Κούρδους εχθρούς. Στη γειτονική Συρία οι κουρδικές πολιτοφυλακές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μαχών εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Άνθρωποι έφθασαν στον τόπο της επίθεσης κρατώντας τουρκικές σημαίες και φωνάζοντας "η χώρα δεν μπορεί να διχαστεί", αλλά άλλοι επιχείρησαν να τους πάρουν τις σημαίες και η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα για να τους διαλύσει.
Όπως συμβαίνει σε κάθε μεγάλη επίθεση, οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν τη μετάδοση εικόνων απ' ευθείας από τα τηλεοπτικά δίκτυα και τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Ήταν η πιο φονική επίθεση που έχει πραγματοποιηθεί στην Τουρκία από πέρυσι τον Οκτώβριο, όταν καμικάζι βομβιστές σκότωσαν 100 ανθρώπους στη διάρκεια εργατικής και φιλοκουρδικής συγκέντρωσης έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας.
Στο Γκαζίαντεπ, την πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας που βυθίστηκε στο πένθος μετά την επίθεση αυτοκτονίας σε ένα γαμήλιο γλέντι, η οδύνη των οικογενειών των θυμάτων αναμιγνύεται με την οργή ενάντια στην κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς πολλοί είναι αυτοί που την κατηγορούν ότι δεν προστάτευσε την κουρδική κοινότητα.
Ένα ματωμένο παιδικό παπούτσι στον τόπο της τραγωδίας μαρτυρά τη φρίκη της επίθεσης από την οποία έχασαν τη ζωή τους 51 άνθρωποι.
Μέσα σε λίγες ώρες, ο θρήνος μετατράπηκε σε οργή.
Κατά τη διάρκεια της κηδείας των θυμάτων "όσων ήταν δυνατόν να αναγνωριστούν" ορισμένοι εκτόξευσαν μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών που παρατηρούσαν από απόσταση. Ακούστηκε το σύνθημα "Ντροπή σου, Ερντογάν" από κάποιους που κατηγορούν τον Τούρκο πρόεδρο ότι δεν τους προστάτευσε μολονότι το Ισλαμικό Κράτος είχε προειδοποιήσει ότι θα χτυπήσει τους Κούρδους.
Ένας τοπικός αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος AKP που ήθελε να παραστεί στις κηδείες εμποδίστηκε από το εξαγριωμένο πλήθος.
Τα φέρετρα ήταν καλυμμένα με λευκές ή κουρδικές σημαίες. "Έχασα τα παιδιά μου. Δεν θα τα ξαναδώ ποτέ", ούρλιαζε μια μάνα.
Με ανακοίνωσή του, που εκδόθηκε λίγες ώρες μετά την επίθεση, το φιλοκουρδικό κόμμα HDP κατηγόρησε την κυβέρνηση για "παθητικότητα". "Με τα χρόνια, βήμα με βήμα, το Γκαζίαντεπ μετατράπηκε σε καταφύγιο του ΙΚ. Εδώ και καιρό, οι κάτοικοι της επαρχίας αυτής έχουν πει ότι το ΙΚ εντείνει την παρουσία του εκεί", τονίζεται στην ανακοίνωση.
"Μετά τη σφαγή του Οκτωβρίου (σ.σ. τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας στις 10 Οκτωβρίου 2015 σε μια φιλοκουρδική διαδήλωση στην Άγκυρα όπου σκοτώθηκαν 103 άνθρωποι) ξέραμε ότι σχεδιαζόταν μια επίθεση σε έναν κουρδικό γάμο. Δυστυχώς, παρά τις προειδοποιήσεις, η πολιτική εξουσία δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα για να εμποδίσει αυτά τα σχέδια", συνεχίζει το HDP.
Και η μέρα που επρόκειτο να είναι η πιο ευτυχισμένη στη ζωή της νύφης, της Μπεσνά Ακντογάν "η οποία γλίτωσε, όπως και ο σύζυγός της" εξελίχθηκε σε εφιάλτη.
"Μετέτρεψαν τον γάμο μας σε λουτρό αίματος" είπε μονάχα η νεόνυμφη, φεύγοντας από το νοσοκομείο νωρίτερα. Η κατάστασή της όμως ήταν τέτοια που χρειάστηκε να εισαχθεί και πάλι, λίγες ώρες αργότερα.
Ειρωνία της τύχης: το ζευγάρι είχε φύγει από το Σίιρτ, την πόλη απ' όπου κατάγονται και οι δύο, για να γλιτώσει από τις μάχες μεταξύ των Κούρδων ανταρτών και των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και εγκαταστάθηκε στο Γκαζίαντεπ για να ζήσει εκεί ειρηνικά...
πηγη: ΑΠΕ - ΜΠΕ