Skip to main content
|

Εκδηλώσεις 8ης Νοεμβρίου σε Μυτιλήνη και Πλωμάρι

Εκδηλώσεις 8ης Νοεμβρίου σε Μυτιλήνη και Πλωμάρι

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

Μυτιλήνη
Χθες Παρασκευή, με την μαθητική - στρατιωτική παρέλαση και με σύμμαχο το καλό καιρό ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 101η επέτειο από την απελευθέρωση  της Μυτιλήνης. Την Κυβέρνηση  εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Νίκος Ζωίδης. Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν  η Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Χριστιάννα Καλογηρου, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ  Νίκος Σηφουνάκης, ο Βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ και ο Δήμαρχος Λήμνου.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με μεταφορά με πομπή, της Εθνικής Σημαίας από το Παλαιό Δημαρχείο Μυτιλήνης στο Φρούριο της πόλης, με τη συμμετοχή τμηματικού Στρατιωτικού Αποσπάσματος. Όταν η πομπή έφθασε  εμπρός στο ξενοδοχείο «Γαλάζια Θάλασσα», ο Δήμαρχος Λέσβου κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη, ελευθερωτή της πόλης. Μετά την κατάθεση στεφάνου έγινε η  επίσημη έπαρση της Σημαίας. .

Η  Επίσημη δοξολογία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό και ο  Θεολόγος Καθηγητή του Πρότυπου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης  κ. Αθανάσιο Καλαμάτα εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Πεσόντων στο «Κιόσκι» και κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, το Στρατιωτικό Διοικητή, το Δήμαρχο Λέσβου, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τους Δ/ντές των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος, τις αντιπροσωπείες των Αποστράτων Αξιωματικών, τις αντιπροσωπείες Αναπηρικών και Εφεδροπολεμιστικών Οργανώσεων, καθώς και από αντιπροσωπείες μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Το μεσημέρι στην Προκυμαία ξεκιονησε η  παρέλαση των Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, των μαθητών και μαθητριών των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, των Σχολών Ο.Α.Ε.Δ., των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, των Προσκόπων, των Οδηγών, του Δημοτικού Κέντρου Νεότητας, των τοπικών Πολιτιστικών Συλλόγων, καθώς και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων με τη συμμετοχή της Στρατιωτικής Μουσικής.

Πλωμάρι

Με την παρουσία του αντιδημάρχου Προκόπη Γυμνάγου, που εκπροσωπούσε τον δήμαρχο Λέσβου Δημήτρη Βουνάτσο, την πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Πλωμαρίου Νέντας Καμπάνη, όλων των ιερέων, των διευθυντών του γυμνασίου και λυκείου Πλωμαρίου, πολλών καθηγητών και δασκάλων και πάρα πολύ κόσμου πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 101ης επετείου απελευθέρωσης της Λέσβου, η προγραμματισμένη εκδήλωση τιμής και μνήμης των στελεχών και μελών της «Λεσβιακής Φάλλαγγος», που έλαβε μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις το 1912, που οργανώθηκε με την συνεργασία του Δήμου Λέσβου και της «Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος».
Στην εκδήλωση ήταν παρούσα η Δάφνη Δεληγιάννη-Πιτσιλαδή, εγγονή του Πλωμαρίτη οπλαρχηγού Δημήτρη Τσακίρη, ο εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Νάσου Γιακαλή, περιφερειακός σύμβουλος και γενικός γραμματέας της «Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος» Θεολόγος Πατερέλλης, ο πρόεδρος του φορέα ανάπτυξης Πλωμαρίος Γαβριήλ Χαλδέζος, ο πρόεδρος του συνδέσμου των εν Αθήναις Πλωμαριτών, Στρατής Ψαρράς, η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου το «Πόλιον» Μυρσίνη Βαρτή -Ματαράγγα , ο πρόεδρος της «Στέγης Θεοφίλου» Βαγγέλης Βογιατζής. Κατά την έναρξη της εκδήλωσης αναγνώσθηκαν χαιρετισμοί της εγγονής του διοικητή της Λεσβιακής Φάλαγγος Περικλή Δρίτσα κυρίας Αγγελικής Γερακίνη και του κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Τον χαιρετισμό, τις ευχές και τα συγχαρητήρια του μητροπολίτη Μυτιλήνης , Ερεσού και Πλωμαρίου κυρίου Ιακώβου, μετέφερε ο αρχιερατικός επίτροπος π. Ευστάθιος Μεταξής. Την όλη εκδήλωση πλαισίωσαν οι απαγγελίες έξι μαθητών και μαθητριών του γυμνασίου και λυκείου με ποιήματα του Γιώργου Ζεϊμπέκη και του μεγάλου Λέσβιου παιδαγωγού Μίλτου Κουντουρά.
Την όλη εκδήλωση, της οποίας είχε προηγηθεί μνημόσυνο των μελών της Λεσβιακής Φάλαγγος στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, άνοιξε ο πρόεδρος του δ.σ. της «Λέσχης» Ξενοφών Μαυραγάνης, τονίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια το σωματείο, αντί των εύκολων και συνηθισμένων πανηγυρισμών, επέλεξε κάθε επέτειο να την τιμά αναδεικνύοντας και προβάλλοντας ιστορικά γεγονότα γιατί η «ιστορία διδάσκει, φρονηματίζει και καθοδηγεί». Στην λογική αυτή υπακούει η μέχρι σήμερα έκδοση της χειρόγραφης «Φυσικής» του Βενιαμίν, το λεύκωμα «Λέσβος 1912-2012. Εκατό χρόνια ελευθερίας», το δίωρο ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με την βιαίως καταργηθείσα ΕΡΤ3 «Η απελευθέρωση Λέσβου-Λήμνου» και η υπό έκδοση συλλογή των ποιημάτων του πλωμαρίτη δασκάλου και δημοσιογράφου Γιώργου Ζεϊμπέκη σε επιμέλεια Αριστείδη Καλάργαλη.
Επιδεικνύοντας στο κοινό, το τέταρτο τεύχος της επιστημονικής επετηρίδας της μητρόπολης «Αγία Σιών», στην οποία περιέχονται τα πρακτικά του συνεδρίου «Νεοελληνικός διαφωτισμός . Η περίπτωση του Βενιαμίν Λεσβίου», που πραγματοποιήθηκε στο Πλωμάρι του Ιούνιο του 2009, με την συνεργασία τομέα φιλοσοφίας της φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων ευχαρίστησε τον μητροπολίτη κύριο Ιάκωβο και τον διευθυντή της επετηρίδας δρ Αθανάσιο Καλαμάτα, για την πολύτιμη αυτή προσφορά τους.
Στη συνέχεια η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης Ντίνα Βάκκα-Κυριαζή, ανέπτυξε και ανέλυσε την δημιουργία, την παρουσία και τη δράση της «Λεσβιακής Φάλαγγος» στρατιωτικού σώματος που συγκροτήθηκε στην Αμερική από λέσβιους μετανάστες, στη δημιουργία του οποίου συνέβαλαν τα μέγιστα οι πλωμαρίτες με επικεφαλής τον γραμματέα της επιτροπής Ευστράτιο Αθανασιάδη, γιο του μεγάλου ευεργέτη Ιωάννη Αθανασιάδη, δάσκαλου και ελαιουργού. Η ομιλία της κυρίας Βάκκα, εμπλουτίσθηκε από προβολή διαφανειών.
Τελευταίος μίλησε ο Άρης Κυριαζής, που αναφέρθηκε συνοπτικά στην προσφορά των οπλαρχηγών των ανταρτών, που πολέμησαν πλάϊ στα σώματα του τακτικού στρατού και που στην πλειοψηφία τους ήταν πλωμαρίτες. Δημήτριος Καμπάς, Δημήτρης Τσακίρης, Δημήτρης Στεφάνου, Μάνος Σιταράς, ήταν τα ονόματα των οπλαρχηγών αυτών.
Μετά τις ομιλίες προσφέρθηκαν στους παρισταμένους κόλλυβα και βουτήματα στη μνήμη των τιμηθέντων και προβλήθηκε απόσπασμα του ντοκιμαντέρ «Η απελευθέρωση της Λέσβου».
Στην αίθουσα της «Λέσχης» λειτουργεί για το τριήμερο έκθεση φωτογραφιών και ντοκουμέντων από τα γεγονότα της απελευθέρωσης του νησιού, που επιμελήθηκαν οι Γιώτης και Αριστείδης Φρυδάς.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις